Nieuws België - Gepost op maandag, juli 27, 2009 20:29 - 1 Reactie
Zo begin je aan de zoektocht naar een tweede verblijf
jul2009
Hoe begin je aan de zoektocht naar tweede verblijf? Waar moet je zeker rekening mee houden en wat mag je absoluut niet vergeten? We vatten het samen in acht tips.
1. Wat wilt u spenderen?
Een gouden regel: bepaal strikt uw budget en financiële mogelijkheden en ga er niet over.
Tijdens uw zoektocht naar een vakantiewoning zult u ongetwijfeld in de verleiding komen om toch dat ietsje meer uit te geven want juist die woning of appartement is nu precies wat u wou. Weet dat u voor 200.000 euro echt geen nieuwbouw tweekamerappartement op de zeedijk vindt. Daar moet al gauw minimum 400.000 euro voor neergeteld worden en op toplocaties nog veel meer. Bovenop de vraagprijs komen er immers nog kosten en het is belangrijk dat u zich ook daar goed over laat informeren.
Hoeveel moet u nu aan een tweede verblijf gaan uitgeven? Dat hangt natuurlijk in de eerste plaats van uw portemonnee af. Eenmaal dat budget bepaald, liefst in samenspraak met een financieel deskundige die u daarvoor met raad en daad bijstaat, wordt het tijd om rustig rond te kijken. Waar wil ik het liefst naartoe? Appartement of woning? Oud of nieuwbouw? Het zijn vragen die u duidelijk moet stellen in functie van de beschikbare middelen.
De prijzen aan de kust schommelen naargelang de gemeente, de locatie en de grootte van het pand. In Bredene bijvoorbeeld liggen de prijzen beduidend lager dan in Knokke-Heist voor eenzelfde grootte en comfort. Een gunstige tendens voor kandidaat-kopers is dat de vastgoedprijzen aan de kust, na de gevoelige stijging van de laatste jaren, nu toch enigszins stagneren, zeker in de middenklasse. Daar is de economische crisis uiteraard niet vreemd aan. Ook de tarieven van de hypothecaire leningen liggen gunstig.
2. Nu kopen of wachten?
Het is een feit dat ook de vastgoedprijzen lijden onder de economische en financiële crisis.
Mensen twijfelen over de aankoop van een woning, maar veel deskundigen zijn het erover eens: nu is het goede moment om te investeren in vastgoed. Mensen die hun pand willen verkopen, wachten indien mogelijk daar liever nog wat mee.
De intrestvoeten op de hypothecaire leningen liggen momenteel verre van ongunstig en ook het stagneren en zelfs dalen van de prijzen kan een reden zijn om de stap te zetten. Wat die prijzen betreft: voor de toplocaties aan de kust is er geen noemenswaardig verschil bij vroeger. Het blijft een nichemarkt met nogal wat gegadigden die bereid zijn om daarvoor heel wat centen neer te tellen. Koopjes zijn hier dus niet aan de orde.
Voor de lagere prijscategorieën op mindere locaties geldt dan weer een ander verhaal. Daar is het aanbod groot en daalden de prijzen vorig jaar gevoelig, in sommige badplaatsen zelfs met meer dan vijf procent. Als je weet dat het met jaarlijkse stijgingen van meer dan zes procent ooit anders is geweest, dan lijkt de rekening vlug gemaakt.
Opvallend is dat de situatie zich sinds maart van dit jaar enigszins herstelt en men in veel gemeenten een aanzienlijke stijging van het aantal verkopen noteert. Kortom: nu is het hoegenaamd geen slecht moment om eindelijk dat droomappartementje aan zee te kopen.
3. Aankoop en fiscaliteit
Ook hier geldt de regel: laat u grondig informeren door mensen die hier iets van af weten.
Stel: u beschikt over voldoende geld om de aankoop van een tweede verblijf volledig met eigen middelen te financieren. Is het dan toch niet interessanter om niettemin te opteren voor een hypothecair woningkrediet? In sommige gevallen kan dat wel degelijk het geval zijn. Die voordelen liggen vooral op het vlak van de belastingsverminderingen als gevolg van de in te brengen kapitaalaflossingen, interesten en premies van de schuldsaldo verzekering.
Zo kan onder meer het belastbaar onroerend inkomen van een tweede woning niet verminderd worden, als er geen interesten op een woningkrediet zijn betaald. Dat kan ervoor zorgen dat u een niet onaardige som aan de belastingen zult moeten betalen.
Meestal zult u de aankoop van een tweede woning echter financieren met een combinatie van eigen middelen en een woningkrediet. Daarin moet dan een gezond en fiscaal voordelig evenwicht gevonden worden waarin u in de eerste plaats moet letten dat u de maandelijkse leningslast aankan. Hypothecaire leningen waarmee u fiscaal voordeel kunt opdoen, lopen over een minimum periode van tien jaar. Dus: ook hier is degelijk advies onontbeerlijk.
4. Zeedijk of zijstraat?
Wie tweede verblijf aan zee denkt, denkt onvermijdelijk zeedijk. Maar daar hangen ook prijsconsequenties aan vast.
Een appartement met één slaapkamer in een ouder gebouw met enkel basiscomfort kost, enkele zeldzame gevallen niet te na genomen, op zijn minst 180.000 euro. Piepkleine studio’s in een nieuwbouw gaan gemakkelijk voor een kwart miljoen euro van de hand. Voor de grotere woongelegenheden in nieuwe complexen gaat het al vlug in de richting van 450.000 euro en meer. Ook hier is the sky the limit.
Velen staren zich blind op het o zo gegeerde zeezicht, maar de zeedijk is niet bepaald de zonnekant en grote terrassen vind je er ook meestal niet. Voor wie een kijk op zee en strand geen absolute prioriteit is, zijn de opties en de keuze veel ruimer en interessanter.
Op goede locaties, ook in de onmiddellijke nabijheid van de zeedijk – stel een straal van tweehonderd meter – spreken we van een volledig ander financieel plaatje. Daar vind je al een heel goed uitgerust nieuwbouwappartement met één slaapkamer – een niet onaardige zestig m² groot – voor prijzen tussen zegge en schrijve 135.000 à 160.000 euro en heel mooie, kant en klare stulpjes met twee slaapkamers, een groot terras, modern uitgeruste keuken en badkamer incluis vanaf 190.000 euro. Zoek je het nog verder van de dijk af, dan dalen de prijzen navenant. Wel rekening houden dat de ene badplaats de andere niet is.
5. Nieuwbouw of bestaand?
Uiteraard zal de grootte van het budget een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de keuze voor nieuwbouw of een ouder verblijf, maar als u opteert voor dat laatste moet u toch enkele zaken in acht nemen waar men meestal niet aan denkt.
Als u een pas gerealiseerd appartement koopt, dan geldt in de eerste plaats de tienjarige aansprakelijkheid van bouwheer, verkoper en architect. Zij kunnen dus gans die periode verantwoordelijk gesteld worden voor gebreken die achteraf opdoemen.
In een nieuwbouw zijn de onderhoudskosten laag en zijn elektriciteit, verwarming en isolatie meestal aangepast aan de laatste maatstaven op dat vlak. De inrichting van de keuken en het sanitair hebt u meestal zelf kunnen bepalen en zal bijgevolg naar uw zin zijn. Bij nieuwbouw gebeurt het echter veel dat de koper kiest op basis van plannen en schetsen. Dat kan dan achteraf wel eens voor onaangename verrassingen zorgen, vooral op het vlak van indeling en grootte.
Budgetkopers die dan weer voluit gaan voor een oudere stek, moeten zeer goed uitkijken in welke staat het gebouw is en nazien wat er al aan onderhoud en investeringen is gebeurd. De kosten daarvoor kunnen immers zeer hoog oplopen en kunnen het prijsvoordeel ten opzichte van nieuwbouw al vlug teniet doen. Kijk bij de aankoop goed rond naar eventuele gebreken en de staat van onder meer sanitair, verwarming en elektriciteit.
6. Goede investering of niet?
Recente cijfers wijzen op het tegendeel, maar toch is de aankoop van een appartement aan zee verre van een slechte belegging, zeker op lange termijn.
Op korte termijn moet men ermee rekening houden dat zeker dit jaar de prijzen voor vastgoed niet zullen stijgen. Wie nu wil verkopen moet bovendien gevoelig langer wachten op een gegadigde dan vroeger. Investeren in vastgoed blijft echter kiezen voor zekerheid, iets wat beleggers op de beurs de voorbije maanden ongetwijfeld zullen beamen. Wel verwachten experts dat de markt van de tweede verblijven, en in het bijzonder van de kustappartementen, minder snel zal heropleven.
Een appartement op een toplocatie kopen – en in de eerste plaats op de dijk – is evenwel dan weer een uitstekende investeringskeuze. Niettegenstaande bepaalde minpunten zoals weinig zon en relatief weinig ruimte voor veel geld blijven die enorm gegeerd. Daar is van enige prijsdaling ten gevolge van de economische malaise hoegenaamd geen sprake en aan kopers is er evenmin een gebrek.
Wie iets koopt aan de kust kan uiteraard ook beslissen om dat te gaan verhuren, zodat de lange termijninvestering ook op korte termijn voor extra inkomsten zorgt. Kiezen voor nieuwbouw lijkt hoe dan ook het best, want vooral de prijzen van bestaande appartementen zijn momenteel onderhevig aan een gevoelige daling.
7. Wat met de gemeenschappelijke kosten?
In een appartementsgebouw woont u niet alleen en zijn er naast uw privaat eigendom ook gemeenschappelijke delen waarvoor een verplichte onverdeeldheid bestaat. Dat zijn onder meer de grond waarop het gebouw staat, de buitenmuren het dak, de gangen, de inkomhal, de trappen, de lift en de hoofdleidingen.
De kosten die hiermee gepaard gaan, zoals het reinigen van die delen, het onderhoud en de herstellingen ervan, de vergoeding voor de syndicus en de gemeenschappelijke verzekeringen en belastingen, vallen ten laste van alle eigenaars van het gebouw en worden als dusdanig over hen verdeeld. Dat hoeft trouwens niet altijd voor iedereen gelijk te zijn: zo kan het perfect dat de eigenaar van een appartement op het gelijkvloers niet moet tussenkomen in de kosten van de lift.
De rechten en plichten van elk van die mede-eigenaars is altijd in de basisakte en in een reglement van mede-eigendom vastgelegd. Het spreekt voor zich dat in een nieuwbouwcomplex de onderhoudskosten veel lager liggen dan in een ouder gebouw. Gemiddeld mag men ongeveer op 80 euro per maand vaste kosten rekenen in een nieuwbouw, maar dat kan voor oudere woongelegenheden al gauw oplopen tot 150 à 200 euro, omdat dan ook meestal provisies worden aangelegd voor grotere en niet voorziene onderhoud- en renovatiewerken.
Een tip: kijk altijd in de basisakte hoe het contract met de syndicus is opgemaakt. Als die vast benoemd is, heb je meestal geen verhaal tegen onredelijkheid en kan hij niet voor zijn diensten bedankt worden. Hou bij een tweede verblijf ook rekening met de provinciale en gemeentelijke belastingen die daarvoor aangerekend worden.
8. Is verhuren interessant?
Als u een verblijf aan de kust koopt, kunt u uiteraard daaruit ook inkomsten via huur genereren. Alles hangt een beetje af van de prioriteiten die u op dat vlak stelt.
Ziet u de aankoop als een pure investering die op korte termijn ook moet opbrengen, dan kunt u kiezen om het pand te verhuren op jaarbasis of op kortere termijn als vakantieverhuur. Het feit of u al dan niet zelf regelmatig naar de kust wilt trekken, speelt in die keuze een rol.
Er is een goede markt voor de verhuring van degelijke appartementen, maar als je op jaarbasis verhuurt hebt u wat minder kopzorgen dan met seizoensverhuring. Het pand ziet dan minder af en u kunt er voor een langere termijn goed cliënteel in huisvesten, want in 90 % van de gevallen krijgt u de huurder die u zelf verdient.
U kunt de verhuring indien gewenst uitbesteden aan een agentschap of het zelf in handen nemen. De huurprijs wordt uiteraard bepaald door tal van factoren: ligging, grootte, comfort en zelfs de gemeente zijn de belangrijkste.
Voor een modern en mooi pand van ongeveer 90 m², met twee slaapkamers en op een goede ligging betaalt men bijvoorbeeld in Oostende op jaarbasis al gauw 700 à 750 euro per maand. In het hoogseizoen kan dat oplopen tot 1.700 euro per maand. Uitschieter is Knokke-Het Zoute waar men in het hoogseizoen voor een tweekamerappartement gemiddeld vierduizend euro durft te vragen.
Bron: Het Nieuwsblad
1 Comment
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Hebt u een eigen vakantiehuis dan is de website tweedewoningruil.nl misschien ook iets voor u.
Zo kunt u goedkoop op vakantie of weekendje weg
Dit is een jonge website met een ruilbestand van mensen uit Nederland en België die een tweede woning of chalet hebben in Europa en die bereid zijn om hun vakantiehuis te ruilen voor een vakantie in uw vakantiehuis.
Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is.
Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.