Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, oktober 29, 2009 17:52 - Geen reacties

Woningbouw steden loopt vast in crisis

29
okt2009

Bestuurders van Amsterdam en de stad en provincie Utrecht maken zich zorgen over de gevolgen van de door de crisis gestagneerde woningbouw. In Amsterdam en Utrecht is dit jaar slechts begonnen aan de bouw van de helft van de geplande woningen, waardoor de schaarste toeneemt.

Ook vrezen de steden dat de rijksbijdragen voor binnenstedelijke bouwprojecten uitblijven, omdat het Rijk moet bezuinigen.

‘Er is een behoorlijk risico dat de huizenprijzen in de provincie Utrecht vanaf 2012 exploderen’, zegt de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong (ChristenUnie). ‘De steden worden er economisch zwakker van’, zegt de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (Wonen, GroenLinks). Door de stagnerende bouw houden we de schaarste in stand en stokt de doorstroming op de al verstopte woningmarkt verder’, aldus de Utrechtse wethouder Harrie Bosch (Wonen, PvdA).

De Jong vindt dat projectontwikkelaars te snel een bouwproject afblazen. ‘Ze zouden gewoon moeten bouwen, en met minder winst genoegen nemen. In het noorden van het land blijkt het mogelijk veel goedkoper woningen neer te zetten, waarom hier dan niet?’ Projectontwikkelaars zeggen juist dat ze hun projecten nauwelijks gefinancierd krijgen.

Woningtekort
De regio’s Amsterdam en Utrecht kampen met een woningtekort. Vanaf 2015 moeten er tienduizenden woningen binnenstedelijk worden gebouwd om de open ruimte en het groen te sparen. Een woning neerzetten in de bestaande stad is tussen de 10 duizend en 60 duizend euro duurder dan een op een weiland. Maar de kans dat de hiervoor gevraagde compensatie van het Rijk komt, is volgens de bestuurders klein, omdat het Rijk fors moet bezuinigen.

De grote steden moeten nu met het ministerie van VROM zoeken ‘naar onconventionele manieren om de binnenstedelijke ontwikkeling toch rond te krijgen, zonder dat dat het Rijk geld kost’, aldus de Utrechtse wethouder Bosch. Van Poelgeest: ‘We moeten voorkomen dat door geldgebrek weer wordt gekozen voor bouwen in het weiland en er nieuwe Zoetermeers ontstaan. Vinex-bouwen is ook duur, want dan moet je nieuwe wegen aanleggen, en dan staat vervolgens weer iedereen in de file.’

Bron: De Volkskrant



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld