Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 19:28 - Geen reacties
Wie niet vraagt, niet wint…
jan2009
Je hebt het huis of appartement van je dromen gevonden en het heeft bovenstaande checklist bij een tweede bezoek met glans doorstaan? Mooi zo! Dan is het de hoogste tijd om na te gaan of u wel ‘de juiste prijs’ betaalt.
Of u nu rechtstreeks van de eigenaars dan wel via een makelaar koopt, u doet er goed aan een tiental kritische vragen te stellen zodat u zich een goed beeld kunt vormen van de prijs. Want u bent uiteraard op zoek naar de ideale prijs-kwaliteitverhouding. Onder het motto ‘wie niet vraagt, niet wint…’
1. Waarom staat deze eigendom te koop?
Of u al dan niet een eerlijk antwoord op die vraag krijgt, is niet gegarandeerd. Want niet iedereen loopt te koop met zijn ware drijfveren. Maar het loont in elk geval de moeite, al was het maar om tijdens de prijsonderhandeling te weten hoe ver u kunt gaan: een ‘gedwongen’ verkoop onder ’tijdsdruk’ verzwakt namelijk danig de onderhandelingspositie van de verkoper.
2. Hoe lang staat het huis al te koop?
Dat een huis al een tijdje te koop staat, kan twee oorzaken hebben: ofwel is de vraagprijs overdreven hoog, ofwel scheelt er iets aan het huis en/of de omgeving. Dat hoeft niet te betekenen dat u met een boogje rond dat huis moet lopen, maar u houdt dit antwoord toch maar beter in uw achterhoofd. Is er iets aan de eventuele minpunten te doen -en, zo ja, tegen welke prijs- of bent u bereid er de minpunten alsnog bij te nemen?
3. Welke (maandelijkse) kosten zijn er?
Jammer genoeg kost een huis niet alleen geld bij aankoop, maar ook maand na maand. Vraag de verkoper dan ook of hij u een goed beeld kan geven van de maandelijkse kosten, zoals elektriciteit, verwarming, waterverbruik, onroerende voorheffing en dergelijke meer. Koopt u een appartement, denk dan ook aan de gezamenlijke lasten (syndicus, onderhoud gangen en dergelijke). Die vaste kosten komen boven op uw hypotheeklening, maand na maand.
4. Heeft dit huis bepaalde gebreken?
Elk huis heeft zo zijn gebrekjes. Als de verkoper zonder schroom een aantal gebreken opsomt, dan kan dat u alvast geruststellen over zijn drijfveren. Over de eventuele minwaarde die u voor die gebreken kunt aftrekken van de vraagprijs, valt later nog wel te onderhandelen. Maar bij een verkoper of makelaar die staalhard ontkent dat er probleempjes zijn of alles schromelijk minimaliseert, kijkt u maar beter goed uit uw doppen.
5. Hoeveel kost een vergelijkbaar huis in deze buurt?
Zo zet u de eigenaar of de makelaar alvast onder druk om de vraagprijs te verantwoorden. Hou bij de interpretatie van dat antwoord ook rekening met het aantal weken of maanden dat de vergelijkbare huizen te koop stonden.
6. Wat is de prijs per vierkante meter bewoonbare oppervlakte in de buurt?
Om geen appelen met citroenen te vergelijken, moet u deze variant op de voorgaande vraag zeker ook laten beantwoorden. Op die manier kunt u de vergelijking alvast een pak objectiveren. Eventuele extraatjes als een terras, een groot tuinhuis, een zwembad of andere pluspunten die de prijs opdrijven, kunt u achteraf nog altijd verrekenen.
7. Is dit het duurste huis in de straat?
Tenzij u een snob bent die graag zijn geld door vensters en deuren gooit, is het niet de bedoeling dat u het duurste huis koopt, wel dat u de best mogelijke prijs betaalt. Ligt de vraagprijs een pak hoger dan de andere panden en is daar niet meteen een duidelijk aanwijsbare reden voor, dan zal de verkoper of de makelaar toch wel met een heel goede verklaring voor de pinnen moeten komen.
8. Hoeveel vastgoed staat er in de buurt te koop?
Zelfs al hebt u totaal geen interesse voor de andere panden die te koop staan, dan nog doet u er goed aan de vraagprijzen te bestuderen. Zo kunt u zelf de vraagprijs van het huis van uw dromen beter inschatten en uw onderhandelingspositie versterken. Maar daarnaast vertelt het aantal huizen dat te koop staat ook een en ander over de buurt: waar veel huizen te koop staan, is misschien iets aan de hand (een verkaveling op til?).
9. Hoe leefbaar is de buurt?
Wie beter dan de buren kan u vertellen hoe het is om in deze buurt te wonen? Maak van de gelegenheid gebruik om hen uit te horen over de verkopers zelf, de buurt, eventuele overstromingen, geluidsoverlast, gemeentetaksen, huisvuilophaling, de voorgeschiedenis van de straat (was hier ooit een vuilnisbelt of industriële activiteit, want dat kan gevolgen hebben voor de grond- en de grondwaterkwaliteit), enzovoort.
10. Is de buurt goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer?
Bent u of is uw partner op het openbaar vervoer aangewezen voor uw dagelijks woon-werkverkeer, dan is dit een criterium dat de balans serieus kan doen overhellen. (krs)
Bron: Het Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties