Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, mei 9, 2009 14:59 - Geen reacties

Wie betaalt aanpassingswerken tijdens de huur?

09
mei2009

In het kader van een handelshuurovereenkomst laat de huurder de eigenaars dagvaarden. Hij vraagt de uitvoering van hoognodige aanpassingen aan de verwarmingsinstallatie voor rekening van de verhuurder.

Bij tussenvonnis wordt een deskundige aangesteld. Die stelt vast dat de bestaande ondergrondse tank niet kan worden goedgekeurd en dat de omschakeling naar een brander op gas de voorkeur geniet.

De huurder vraagt dan ook dringende aanpassingswerken voor rekening van de eigenaars. Die reageren daarop met de melding dat de bestaande ondergrondse tank en de bestaande brander in goede staat zijn. Er is geen technisch probleem, alleen een probleem van reglementering. De huurders eisen de veroordeling van de eigenaars tot uitvoering.

Het vredegerecht stelt dat de vraag rijst wie de door de overheid opgelegde werken of normen dient te realiseren opdat het pand zijn bestemming zou kunnen behouden. De handelshuurwet bevat daaromtrent geen regels. Het gemeen recht – lees: het gewone huurrecht – is van toepassing.

Volgens het gemeen recht dient een onderscheid te worden gemaakt tussen enerzijds de werkzaamheden die al door een overheid werden opgelegd op het ogenblik van de start van de verhuring en anderzijds de werkzaamheden die tijdens de overeenkomst worden opgelegd. In het eerste geval dient de verhuurder in te staan voor de aanpassingen op grond van zijn leveringsplicht. In het tweede geval is het de huurder die dient in te staan voor aanpassingen als gevolg van reglementeringen die tijdens het lopen van de huurovereenkomst werden opgelegd.

Dit sluit niet uit dat de partijen in hun huurcontract steeds vrij kunnen bepalen dat de werkzaamheden ten laste van de ene of de andere partij vallen.

In dat concreet geschil bepaalt art. 6 van de handelshuurovereenkomst dat eventuele aanpassingswerken, opgelegd door bestaande of toekomstige reglementeringen van overheidswege, uitsluitend ten laste van de huurder zijn. De eis van de huurder is in dit geschil dus ongegrond.

Conclusie: Als verhuurder kan je best in de huurovereenkomst vermelden dat eventuele aanpassingswerken, opgelegd door bestaande of toekomstige reglementeringen van overheidswege, uitsluitend ten laste van de huurder zijn. Ook als huurder doe je er goed aan te controleren of zo’n een clausule wordt vermeld in de huurovereenkomst. Zo niet, dan kunnen de kosten ten laste zijn van de verhuurder voor zover het normen betreft die al bestonden bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Coupe Advocaat ontrafelt wekelijks een waargebeurd spraakmakend juridisch vastgoedonderwerp in samenwerking met het advocatenkantoor Dehaese&Dehaese en de bouwsite Livios.be.

www.livios.be
www.dehaese.be

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld