Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, maart 9, 2009 13:33 - Geen reacties

Wat moet ik doen met mijn patrimoniumvennootschap?

09
mrt2009

Het probleem is klassiek. Uw  grote villa zit in uw vennootschap. U hebt jaar en dag al de kosten ingebracht, afgeschreven, weliswaar op 33 jaar, en nu staat de villa voor peanuts in de boekhouding …. vandaag, na zoveel jaren, wil u het onroerend goed van de hand doen… want te groot, geen interesse van de kinderen,  niet financierbaar of deelbaar door de kinderen…. .

Door de latente meerwaarde op de woning, zal de fiscus gaan lopen met ongeveer 44% van de verkoopopbrengst.  De meerwaarde wordt immers belast aan 33,99% en vervolgens moet het geld nog uit de vennootschap gehaald worden.  De goedkoopste manier is liquidatie aan 10%.  Daar gaat de mooie verkoopopbrengst…

De fiscus geeft u wel de kans om deze meerwaarde gespreid in de tijd te laten taxeren, voor zover onder meer de verkoopprijs wordt geherinvesteerd in afschrijfbaar actief binnen een bepaalde termijn.  Niet te verwonderen dat de slimme aandeelhouder naar een alternatieve oplossing zoekt en misschien liever zijn aandelen verkoopt, dan het onroerend goed zelf.  Maak u zelf niets wijs, ook uw potentiële koper zal de belastingslatentie geheel of gedeeltelijk willen recupereren, aangezien hij de aandelen niet kan afschrijven. Uw potentiële koper heeft er immers geen enkel belang bij om de equivalente marktwaarde van het onroerend goed te betalen voor de aandelen.

In het beste geval bent u zelfs bereid om de zure appel in 2 te doen en de helft van de belastingslatentie te laten vallen.  Het probleem van de latente meerwaarde verschuift u gewoon, naar de nieuwe aandeelhouder….  Zodra hij het onroerend goed verkoopt dat in de vennootschap zit, wordt uw vennootschap een kasgeldvennootschap.  Uw overnemer zal de meerwaarde dan maar moeten betalen…. tenzij hij weer opnieuw van het stelsel van gespreide taxatie kiest!!!  En ja, de kans dat uw overnemer hiervoor kiest is groot, maar op het ogenblik dat hij de keuze moet maken, meestal 5 jaar nà datum, is hij met de noorderzon verdwenen….!

Deze praktijk is een doorn in het oog van de Belgische fiscus.  Zij slaagde er niet in  om de belasting ook effectief in te vorderen. Het wetboek bood vaak geen geschikt hulpmiddel en met de gemeenrechtelijke procedures uit het Burgerlijk Wetboek behaalde de fiscus quasi geen succes.  Daarom is er in 2006 een bijzondere regeling in werking getreden waardoor aandeelhouders van een zogenaamde kasgeldvennootschap bij een aandelenverkoop, onder bepaalde voorwaarden, van rechtswege hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de betaling van belastingschulden in hoofde van de verkochte vennootschap.  De sanctie is dus niet min: de totale belastingschulden inclusief belastingverhogingen, interesten, boeten en kosten kan de fiscus op u verhalen…

Bent u er toch van overtuigd dat de aandelenverkoop gunstiger is, vraag dan aan uw potentiële koper om het geld van de meerwaardebelasting op een geblokkeerde rekening te plaatsen gedurende de risicotermijn….  De kans dat hij dit wil doen is mijn inziens zo goed als nihil.  Een andere mogelijkheid is natuurlijk om zelf de herinvestering te doen, maar om niet in hetzelfde straatje verzeild te geraken zal dit best door een financieel planner moeten uitgetekend worden….

babette.steenackers@svbp.be
www.svbp-FinancielePlanners.be

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld