Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, december 13, 2008 13:20 - Geen reacties

Verhuren en de Vlaamse Wooncode

13
dec2008

Coupe Advocaat ontrafelt elke week een waargebeurd spraakmakend juridisch vastgoedonderwerp in samenwerking met het advocatenkantoor Dehaese & Dehaese en de bouwsite Livios.be.

Deze keer gaan we na wat de gevolgen zijn wanneer een huurwoning niet voldoet aan de criteria van de Vlaamse Wooncode.

Twee partijen sluiten een huurovereenkomst af voor de huur van een woning voor een periode van twee jaar. Ze besluiten om de verlenging van de oorspronkelijke huurovereenkomst later te regelen. Na een controle van het Vlaamse Gewest naar onbewoonbaarheid, leegstand en verkrotting van gebouwen, wordt de woning onbewoonbaar verklaard. De huurder eist voor de vrederechter de nietigverklaring van de huurovereenkomst, de terugbetaling van alle betaalde huurgelden en de vrijgave van de huurwaarborg in zijn voordeel. De vrederechter besluit de huurovereenkomst te ontbinden in het nadeel van de verhuurder en dit vanaf de datum waarop de bewoning moest worden stopgezet. De huurder stapt naar de burgerlijke rechtbank om in beroep zijn oorspronkelijke eisen door te drukken.

De huurder roept als reden voor zijn vordering tot nietigverklaring in dat hem een woning werd verhuurd die niet voldoet aan de criteria van de Vlaamse Wooncode. De rechter oordeelt dat de gebreken aan de woning niet konden ontstaan in enkele jaren tijd door gebruik van de huurder. Hij besluit ook dat de woning al van bij aanvang van de huur niet voldeed aan de vereisten van de Vlaamse Wooncode. En dat is een misdrijf. Een woning die niet aan de eisen voldoet, kan volgens de rechter niet rechtsgeldig het voorwerp zijn van een huurovereenkomst.

De rechter verklaart de huurovereenkomst daarom volledig nietig van bij de aanvang ervan. Dat impliceert dat de verhuurder alle ontvangen huurgelden terug moet betalen aan de huurder en dat de huurwaarborg wordt vrijgegeven.

Wanneer u een woning wilt verhuren, kunt u het best eerst een conformiteitsattest aanvragen in de gemeente waar de woning zich bevindt. Het gemeentebestuur zal dan laten controleren of de woning overeenstemt met de door de overheid opgelegde normen. Is dat het geval, dan krijgt u binnen twee maanden een conformiteitsattest, dat in principe tien jaar geldig is.

www.dehaese.be

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld