Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 2, 2010 17:23 - Geen reacties

Vergunningen voor duiventil en carport bijna van de baan

02
apr2010

De Vlaamse regering heeft haar principiële goedkeuring gegeven aan het besluit dat stedenbouwkundige vergunningen voor bepaalde kleine constructies overbodig maakt. In de plaats komt er voor sommige constructies een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken zal binnenkort vergund noch gemeld moeten worden. Het besluit moet nog voor advies naar de Raad van State, maar zou nog voor de zomer in werking kunnen treden.

Voorwaarden respecteren
Alle vrijstaande bijgebouwen met een maximale oppervlakte van 40 m2 zullen binnenkort vrijgesteld zijn van melding of vergunning. Wie voortaan een tuinhuis, carport of zwembad wil, zal daar dus geen paperassen meer voor moeten invullen, als de al bestaande voorwaarden zoals maximale hoogte en afstand tot de perceelgrens gerespecteerd worden.
 
“Met deze wijziging van het vrijstellingsbesluit kom ik tegemoet aan de vraag van iedereen die in zijn eigen tuin een tuinhuisje of een andere beperkte constructie wil bouwen”, legt minister Muyters uit. “Waarom zouden we de mensen nog lastig blijven vallen met het aanvragen van vergunningen of het laten melden van dit soort constructies? ”
 
Meldingsplicht
Wie een beperkte uitbreiding van de woning plant, zoals het aanbouwen van een garage of een kleine veranda, zal dit kunnen doen na een melding aan de gemeente. De meldingsplicht geldt ook voor verbouwingen aan de gevel of interne verbouwingen. Ook in industriegebieden zal voor bepaalde uitbreidingen, zoals het bijbouwen van een loods, de vergunnigsplicht vervangen worden door een meldingsplicht. Alleen in natuurgebieden blijft de vergunningsplicht ongewijzigd gelden.
 
Minder werk voor gemeente
“Voor de bouwheer zal het volstaan om de geplande werken eenvoudigweg te melden aan de gemeente waardoor hij gespaard blijft van de uitgebreide procedure van een stedenbouwkundige vergunning”, legt Muyters uit. Via het systeem van de meldingsplicht hebben de gemeenten een pak minder administratieve lasten, maar behouden ze wel nog een zekere controle.
 
Mogelijk nog uitbreiding
Mogelijk wordt de meldingsplicht later nog uitgebreid. “We beginnen met een beperkte lijst van gevallen waar de melding toegepast kan worden om zo aan de gemeenten de kans te geven vertrouwd te geraken met het nieuwe instrument. We zullen de werking na een eerste inloopperiode evalueren en bij gunstige resultaten zullen we de mogelijkheden verder uitbreiden”, aldus de minister. (belga/eb)

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld