Nieuws België - Gepost op dinsdag, mei 26, 2009 15:09 - Geen reacties
Vastgoedbevaks schuimen geldmarkt af
mei2009
Vastgoedfondsen en enkele industriële ‘probleembedrijven’ zoeken een paar honderd miljoen euro vers kapitaal.
De grootste kapitaalverhoging komt van de vastgoedbevak Befimmo. Die zal minstens 140 miljoen euro ophalen. Het gaat om een kapitaalverhoging in geld met voorkeurrecht. De verrichting zou al op 4juni starten en tot 18juni lopen. De opzet van Befimmo is tweeledig: de schuldgraad reduceren en middelen achter de hand houden om in te spelen op ‘opportuniteiten’. Door de crisis is de leegstand in de kantorenmarkt toegenomen. De prijzen van kantoorgebouwen zitten in dalende lijn. Ook andere segmenten van de vastgoedmarkt zijn getroffen.
Dat is voor vastgoedbevaks een mes dat aan twee kanten snijdt: het geeft de kans om vastgoed te kopen tegen betere prijzen. Er is ook een negatieve kant. Door de daling van de waarde van de bestaande portefeuille, stijgt de schuldgraad. Vastgoedbevaks zitten in een strikt reglementair keurslijf: ze moeten geen vennootschapsbelasting betalen als ze minstens 80% van hun operationele winst uitkeren en hun schuldgraad mag niet hoger zijn dan 65%.
In die beperking zit een mogelijk conflict: de hoge winstuitkering maakt het moeilijk om de schulden te beperken, zeker als er niet regelmatig gebouwen met meerwaarde kunnen worden verkocht. Zakenbankiers benaderen sinds kort vastgoedbevaks met voorstellen om kapitaalverhogingen te organiseren. Ook Warehouses De Pauw (WDP) plant een kapitaalverhoging van circa 75miljoen euro. WDP kijkt aan tegen een schuldgraad van 62,61%.
De daling van de rentetarieven is voor vastgoedbevaks in principe een goede zaak maar sommige vastgoedbevaks hebben rente-indekkingen afgesloten en incasseren daarop nu voor miljoenen euro’s verliezen. Dit samen met de druk op de waarde van het vastgoed zorgt ervoor dat sommige door hun beschikbare reserves heen raken en conform de vennootschapswetgeving niet langer een dividend mogen uitbetalen. Het geld is er vaak wel nog door de positieve operationele resultaten.
De sectororganisatie lobbyt daarom bij de minister van Financiën Didier Reynders om het conflict tussen de vennootschapswet, het kb op de vastgoedbevaks en de IFRS-boekhouding te ontmijnen zodat er toch dividend uitbetaald kan worden. Dat is van belang voor wie geld wil ophalen. De sector lobbyt ook om soepeler geld te kunnen ophalen. Nu moeten ze bij kapitaalverhogingen het voorkeurrecht respecteren. Ze willen net zoals andere bedrijven daaraan kunnen ontsnappen.
De uitkomst van dit overleg zal mee verdere kapitaalverhogingen bepalen.
Ondertussen zijn het naast vastgoedgroepen vooral ‘noodbedrijven’ zoals Picanol die geld ophalen onder druk van de banken. Picanol zou al binnenkort kunnen starten. Deceuninck zal pas in het derde kwartaal een kleine 85miljoen ophalen.
Bron: De Standaard
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties