Nieuws België - Gepost op woensdag, december 2, 2009 15:35 - Geen reacties
Vastgoed van gezinnen 969 miljard euro waard
dec2009
Het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen had medio 2009 een totale waarde van 969,1 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van de Nationale Bank die De Morgen kon inkijken. Dat is 1,5 procent lager dan in 2008, als gevolg van de prijsdalingen op de vastgoedmarkt.
Vastgoed is sinds kort de belangrijkste component van het totale gezinsvermogen. De woningen van de gezinnen zijn beduidend meer waard dan de som van hun spaargeld en beleggingen. Dat was tien jaar geleden nog helemaal anders.
De Nationale Bank raamt het onroerend vermogen van de huishoudens op basis van de huizen en appartementen die in het kadaster geregistreerd zijn en de recente prijsevoluties op de vastgoedmarkt. De schatting houdt geen rekening met de waarde van bouwgronden en ander vastgoed, zoals huurpanden, kastelen of onroerende eigendommen in het buitenland.
Bij de nieuwste schatting van het onroerend vermogen, voor juni 2009, komt de teller uit op 969,1 miljard euro. Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 90.600 euro per inwoner. Daarmee brokkelt ons collectief vastgoedvermogen met ongeveer 15 miljard euro af tegenover 2008 (984 miljard euro). Dat komt neer op een daling met 1,5 procent. Die waardevermindering is volledig toe te schrijven aan de recente prijsdalingen op de vastgoedmarkt. Het aantal woningen in het kadaster bleef ongeveer constant.
De Nationale Bank bevestigt daarmee dat de Belgische vastgoedmarkt slabakt, ondanks de historisch lage standen van de rente voor hypothecair krediet. In 2008 ging het onroerend vermogen nog met 4,4 procent vooruit en in het topjaar 2007 zelfs met 10,6 procent.
Maar van een heuse vastgoedcrash, zoals in de VS, Ierland en Spanje, is in ons land geen sprake. Als je de evolutie op langere termijn bekijkt, is de recente daling niet meer dan een verwaarloosbare neerwaartse knik. Het onroerend vermogen is nog altijd 13,7 procent meer waard dan in 2006 (852 miljard euro), berekende de Nationale Bank. Daarmee is de waarde van de woningen sneller gestegen dan het algemene prijspeil. De inflatie in die periode bedroeg niet meer dan 5,5 procent.
Vastgoed weegt almaar zwaarder door op het totale vermogen van de Belgische gezinnen. Dat aandeel is geëvolueerd van 41 procent in 1997 naar circa 61 procent vandaag. Dat wijst erop dat het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen de afgelopen tien jaar fors is toegenomen. Ongeveer zeven op de tien Belgen bezitten inmiddels een eigen woning, tegenover maar één op de twee Nederlanders.
Het almaar grotere gewicht van vastgoed heeft ook te maken met de evolutie van ons financieel vermogen en uitstaande schulden. Terwijl onze vastgoedbezittingen trendmatig in de lift zitten, krijgt onze financiële portefeuille klappen. Het opgetelde financiële vermogen van de gezinnen is tegenover 2000 niet meer aangezwollen, wat deels een gevolg is van het dramatische beursjaar 2008.
Ongelijke verdeling
Het financieel vermogen, de som van ons spaargeld en beleggingen, kwam medio 2009 uit op 802,5 miljard euro, zo raakte vorige maand al bekend, of vrijwel evenveel als in 2000. Het vastgoedvermogen daarentegen is in dezelfde periode ruim verdubbeld.
Onze uitstaande schulden zitten jaar na jaar in de lift. Dat is voor een deel een spiegelbeeld van de vastgoedmarkt, omdat het grootste deel van die financiële verplichtingen uit woonkredieten bestaat.
Wat betekent dat alles voor het totale vermogen van de Belgische gezinnen? De som van ons onroerend en financieel vermogen komt, na aftrek van de schulden, uit op 1.593,1 miljard euro. Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 149.000 euro per Belg.
Dat gemiddelde houdt echter geen rekening met de ongelijke verdeling van het collectieve vermogen over de bevolking. Er is geen officiële bron die dat in kaart brengt. Specialisten gaan er evenwel vanuit dat een beperkte groep zeer bemiddelde Belgen het gemiddelde naar boven trekt.
Belg bezit gemiddeld 149.000 euro, waarvan 90.600 euro in vastgoed.
De Nationale Bank bevestigt dat de Belgische vastgoedmarkt slabakt, maar van een heuse vastgoedcrash, zoals in de VS, Ierland en Spanje, is in ons land geen sprake.
Bron: De Morgen
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties