Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 2, 2009 14:50 - Geen reacties

Tontine of testament?

02
apr2009

juliejanssens"Wij hebben een huis gekocht onder Tontinebeding. In het verleden was het zo dat het huis in dat geval naar de langstlevende echtgenoot ging mits betaling van de registratierechten. Nu hoorde ik dat het voortaan mogelijk is om via een testament ten voordele van de echtgenoot die registratierechten te ontlopen. Klopt dat? En indien ja, wat moet er dan precies in dat testament staan?", vraagt lezeres Griet Raskin. Het tontinebeding zorgt ervoor dat bij overlijden het onroerend goed niet in de nalatenschap valt, maar dat de langstlevende van de partners het goed mag kopen voor het openvallen van de nalatenschap. Gezien het om een koop gaat, zijn er dus ook registratierechten verschuldigd, met name 10%.

Een tontineclausule werd vroeger vaak gebruikt tussen samenwonenden, gezien zij geen automatisch erfrecht hadden en de successierechten tussen hen ook erg hoog lagen (vroeger tarief vreemden tussen 45 en 65 %). Tussen gehuwden was een tontine minder nuttig omdat gehuwden sowieso aan lage tarieven konden erven (vanaf 3 % tot 27 %).

Sinds een aantal jaren kunnen samenwonenden nu ook aan de tarieven van de gehuwden erven. Wettelijk samenwonenden hebben zelfs recht op het vruchtgebruik van de gezinswoning zonder dat hiervoor een testament opgesteld moet worden. Feitelijk samenwonenden hebben nog steeds een testament nodig.

En recent heeft onze wetgever het tarief voor de vererving van de gezinswoning teruggebracht naar 0% voor het gedeelte dat de langstlevende verkrijgt in de gezinswoning. De langstlevende partner betaalt dus geen successierechten wanneer ze de gezinswoning vererft.

Wat moet je daar nu concreet voor doen:

  1. Als het tontinebeding niet optioneel is opgenomen, moet het geschrapt worden, want zoniet blijft de tontine uitwerking krijgen.
  2. Vervolgens kan u best een testament opstellen ten voordele van de partner waarbij u de volle eigendom van het onroerend goed aan hem/haar legateert. Het testament moet eigenhandig geschreven worden, ondertekend zijn, van een plaatsaanduiding voorzien zijn en gedateerd worden. Waarop het testament geschreven wordt, speelt geen rol. Het moet duidelijk leesbaar zijn. Veiligheidshalve kan u het ook laten opstellen door een notaris, die het zal laten registreren.

Julie Janssens
Vennoot Stremersch, Van Broekhoven & Partners
www.svbp-financieleplanners.be

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld