Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 25, 2009 15:19 - Geen reacties

Switch van energieleverancier wordt sneller en goedkoper

Tags:
25
mrt2009

In de Europese Unie kunnen consumenten voortaan binnen een periode van drie weken veranderen van elektriciteits- of gasleverancier. Dat alles moet ook nog gratis kunnen. Dat hebben het Europees Parlement en de ministers van energie beslist.

Dankzij de beslissing van het Europees Parlement (EP) en de energieministers van de verschillende Europese lidstaten, wordt het voor de Europese consument veel makkelijker om van energieleverancier te veranderen. Nu zijn de opzegtermijnen nog afhankelijk van wat de leverancier in het contract zet.

Eens de beslissing in voege treedt, moeten consumenten binnen de drie weken kunnen veranderen van leverancier. Hetzelfde voordeel geldt bij het kostenplaatje: waar sommige leveranciers nu in het contract nog een opzegvergoeding plaatsen, moet de verandering binnenkort kosteloos worden voor de consument.

Het akkoord over de energiesector verplicht de lidstaten ook om tegen 2022 een systeem van zogenaamde ‘slimme meters’ in te voeren bij particulieren. Die elektriciteitsmeters zijn digitaal en hebben ingebouwde informatie- en communicatietechnologie. Binnen elf jaar al zou 80% van de Europese verbruikers over zo’n meter moeten beschikken. Doel is om de Europeanen zuiniger met energie en elektriciteit te leren omspringen.

Een ander onderdeel van het energieakkoord dat in het voordeel van de Europese consument speelt, is de oprichting van een Europees agentschap voor regulatoren. Ook de nationale of regionale energieregulatoren worden een stuk onafhankelijker. In Vlaanderen is dat de VREG.

Over één luik van het globale akkoord moesten parlement en ministers echter op zoek gaan naar een compromis. Het EP wilde een verbod op het tegelijk leveren en transporteren van energie door één bedrijf. Het parlement wilde dat energiebedrijven verplicht zouden worden om een van beide activiteiten te verkopen, om zo tegemoet te komen aan de noden van de kleinere spelers in de markt.

Dat verbod is er echter niet doorgekomen, onder meer door verzet van Frankrijk, Duitsland en Tsjechië, de huidige voorzitter van de Europese Raad. Parlement en ministers werkten uiteindelijk een compromis uit. Dat behelst dat bedrijven nog steeds energie mogen leveren én transporteren, maar dat beide activiteiten een apart management krijgen. Dat is nu nog niet het geval. Bovendien is er een aparte clausule ingewerkt die stelt dat de directeur van een energiebedrijf een afkoelingsperiode van vier jaar moet inlassen voor hij of zij aan het hoofd kan komen te staan van een transmissienetwerkbeheerder of omgekeerd.

Eind april of begin mei wordt de beslissing formeel goedgekeurd door het voltallige Europees Parlement.

www.vreg.be

Bron: Metro



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld