Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, januari 30, 2009 10:31 - 4 Reacties

SP.A wil misbruik syndicus tegengaan

Tags:
30
jan2009

Steeds meer mensen wonen in een appartement. Volgens Van Nieuwkerke gaat het al om zowat een derde van de Belgische bevolking. Dat brengt met zich mee dat mede-eigendom aan belang wint.

De bestaande wetgeving schiet echter te kort en wanpraktijken komen vaak voor, zegt de senator. Dat komt door de gebrekkige omlijning van het beroep van syndicus en het niet-naleven van de plichtenleer.

Volgens de vereniging van mede-eigenaars (NICM) gaat het bijvoorbeeld om syndici die nooit op vragen van mede-eigenaars reageren of die de regels rond het organiseren of het verloop van een algemene vergadering met de voeten treden. Een ander pijnpunt slaat op syndici die nalaten fondsen tijdig op te vragen of facturen tijdig te betalen. Anderen zouden dan weer offertes niet respecteren of percentages op bestellingen van stookolie of andere aankopen ontvangen.

Nog een klacht is dat syndici vrienden als aannemers aanstellen om bepaalde werken uit te voeren tegen betaling of dat ze niet optreden tegen de aannemers die hen hebben aangesteld als syndicus en de tienjaarlijkse aansprakelijkheid laten verlopen, zodat nadien alle kosten voor rekening van de mede-eigenaars zijn.

Lucratief

‘Tot op heden beschouwt de vastgoedsector, met alle gevolgen van dien, het syndicusschap als een lucratieve bijverdienste’, stelt Van Nieuwkerke. Hij wil dat er een Instituut van mede-eigenaars en syndici komt, met onder zijn hoede een opleidings- en bemiddelingscommissie.

Het Instituut moet het beroep van syndicus stroomlijnen door de verschillende categorieën van personen die momenteel het beroep uitoefenen, onder te brengen in één groep die aan dezelfde opleiding, regels en deontologie onderworpen zijn.

Ook zouden enkel door het Instituut erkende syndici als dusdanig kunnen optreden. Aan die erkenning wordt ook een aantal voorwaarden gekoppeld. De syndicus zou optreden in het kader van een erkend beroep en zou die taak niet kunnen combineren met de uitoefening van bepaalde andere beroepen.

Specifieke opleiding

Van Nieuwkerke pleit ook voor een specifieke opleiding tot syndicus. Vandaag schenken sommige hogescholen aandacht aan de functie in het kader van de opleiding vastgoed, maar van een aparte uitgewerkte opleiding is geen sprake.

Bron: Het Nieuwsblad



4 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Patrick H. De Vos
jan 19, 2010 11:17

Hoe zit het met de volmacht en bevoegdheid over de rekeningen van de Vereniging van Medeëigenaars.
Is daar wetgeving over ?

a.hermans
sep 13, 2010 11:54

De Raad van medeeigendom krijgt steeds meer bevoegdheden – Zoals offertes opvragen en onderhandelen voor herstellingswerken , voor aanpassingswerken liften volgens nieuwe regelementereing etc ; Hebben deze personen recht op een vergoeding ? En zo ja door wie wordt ze betaald (Syndicus of medeeigenaars) ? DBV

Hendrik Nelde
sep 29, 2010 16:05

Via de syndicus ‘syndicbeheer.be’ kan u een informatiebrosjure aanvagen. Daar staat alles duidelijk in voor wat betreft de nieuwe wetgeving op mede- eigendom. Vertrouw niet te snel een mede- eigenaar die tegengestelde belangen zou kunnen hebben in het gebouw. En ‘gratis’ bestaat niet, maar dat wist u reeds als medeeigenaar…

syndicbeheer Gent
okt 4, 2010 19:20

meestal geven mede-eigenaars een volmacht voor alle beslissingen.
Eens de AV heeft plaats gevonden en alles werd goedgekeurd, dan kan een mede-eigenaar enkel via de gerechtelijke weg betwisten. Best kun je dus toch aanwezig zijn!

De raad van mede-eigendom heeft niet méér bevoegdheden dan een andere eigenaar. Wel kunnen de andere mede-eigenaars hem specifieke bevoegdheden toewijzen voor een bepaalde tijdspanne. Sommige eigenaars brengen dan wel een prijsofferte binnen maar de meesten verafschuwen elke verantwoordelijkheid…
Meestal worden er ook geen vergoedingen gegeven aan de raad van mede-eigendom. Indien wel dan moet een sociaal secretariaat aangesproken worden om de loonberekeningen te doen…
Het zijn de mede-eigenaars die dan werkgever zijn. GO

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld