Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 26, 2010 20:46 - 2 Reacties
Prijzen buitenverblijven aan de kust dalen niet
feb2010
De gekke prijzen voor een appartement aan onze kust zijn voorbij, maar voor koopjes is het nog te vroeg. Veel verkopers zijn niet gehaast: de flats staan bijna een jaar te koop.
‘De prijzen zakken niet aan de kust omdat die vastgoedmarkt totaal verschilt van de rest van het land. De zee is voor veel eigenaars meer dan een eigendom, het is ook een stukje plezier’, zegt John Romain van Immotheker. ‘De zwakke rente zet de mensen niet aan om hun tweede verblijf te verkopen, integendeel: de lage intrest stuwt de woningprijzen zelfs omhoog.’
‘Heel wat burgers hebben hun geld uit het buitenland gerepatrieerd na de fiscale amnestie. Dat geld hebben ze in een appartement aan zee geïnvesteerd. Het is nog te vroeg om dat opnieuw te gaan verkopen. Ik raad eigenaars aan hun goed minimaal tien jaar te behouden want wie vroeger verkoopt, zal geen winst boeken. De periode dat men met een appartement aan de kust op korte tijd fenomenale winsten kon boeken, is verleden tijd. Zelfs wie nu een flat koopt, moet niet hopen op een meeropbrengst’, zegt John Romain.
Immotheker noteert de verkoopprijzen van appartementen aan de kust en stelt vast dat de woonsten erg lang te koop staan. Wij pikken er negen badsteden uit.
Knokke
In Knokke-Heist staan de meeste appartementen te koop van de kust: 700. Toch swingen de verkoopprijzen er nog altijd de pan uit. De bouwpromotoren hebben wel fors moeten inbinden en afficheren nu lagere prijzen. Doe geen moeite om voor minder dan 500.000 euro een appartement te vinden. De recente verkoopprijzen daalden van 785.000 euro naar 643.000 euro. Daar moeten nog een paar tienduizenden euro’s af, want de vraagprijs schommelt nu rond gemiddeld 600.000 euro.
Heist
Heist profiteert mee van de megaprijzen in de exclusieve buurstad. Toch kost een appartement er heel wat minder. Verkopers moesten sterk afprijzen, waardoor de gemiddelde prijs van de verkochte flats daalde van 328.000 naar 246.000 euro. Wie in de zomer van 2008 een flat kocht, kijkt met lede ogen toe hoe dramatisch de prijzen zijn gedaald. Tóen werden immers nog flats verkocht voor 600.000 euro. De appartementen staan ook almaar langer te koop: gemiddeld 212 dagen.
Blankenberge
In deze populaire badstad zijn de verkoopprijzen stabiel gebleven, rond gemiddeld 200.000 euro. De nieuwe vraagprijzen zijn een beetje lager. Blankenberge heeft maar weinig kunnen meegenieten van de verhitte vastgoedmarkt. Wie er tijdens de gouden jaren een appartement kocht, heeft dus weinig verlies geboekt.
De Haan
De Haan zit duidelijk in de lift. De voorbije maanden stegen de verkoopprijzen pijlsnel. In november bedroeg de gemiddelde verkooprijs 172.000 euro, in december was dat al 256.000 euro, in januari 2010 werden prijzen van 347.000 euro bekendgemaakt. Meteen volgen ook hogere vraagprijzen voor de nieuw aangeboden appartementen.
Oostende
De havenstad beschikt over een ruim aanbod van appartementen. Net als Blankenberge hebben de verkoopprijzen er het voorbije jaar weinig pieken gekend. Voor een flat wordt nu gemiddeld 218.000 euro betaald.
Middelkerke
In Middelkerke stijgen de verkoopprijzen lichtjes, na een zwak najaar 2009. De gemiddelde prijs voor een appartement bedraagt 223.000 euro. De verkopers laten zich echter niet opjutten en afficheren zelfs lagere vraagprijzen. De verkoopduur van gemiddeld 304 dagen is een indicatie van een slabakkende markt.
Nieuwpoort
In Nieuwpoort zijn de verkoopprijzen na september 2009 gedaald maar in januari werd opnieuw een lichte stijging genoteerd. Een appartement kost er nu gemiddeld een kwart miljoen euro. Toch verwachten de verkopers lagere opbrengsten, want de nieuwe panden worden 225.000 euro geprijsd.
Koksijde
Koksijde beschikt over een voorraad van 500 appartementen maar dat ruime aanbod leidt niet tot gunstiger prijzen voor kandidaat-kopers. Het voorbije jaar maakten de prijzen een jojobeweging tussen 275.000 en 230.000 euro. De jongste verkopen, in december 2009, haalden een gemiddeld bedrag van 243.000 euro. Geïnteresseerden zullen bij een eerste kennismaking een gemiddelde vraagprijs van 295.000 euro horen maar daarop kan dus nog fors worden afgedongen.
De Panne
De nieuwste aanbiedingen op de appartementenmarkt zijn buitensporig duur in De Panne. Er wordt nu gemiddeld 294.000 euro voor een flat gevraagd, wat een recordbedrag is in de kustgemeente. De bouwpromotoren hopen duidelijk op betere tijden want de jongste verkoopprijzen halen de kaap van 200.000 euro niet. Dergelijke prijzen zullen de gemiddelde verkoopsperiode wellicht nog verlengen. Sinds april 2008 is die al van 102 naar 297 dagen gegaan.
Bron: Het Nieuwsblad
2 Comments
Perspicaz
Zijn er nog Limburgers die een tweede verblijf hebben in Nieuwpoort
stuur een bericht naar mart.roosen@telenet.be
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
De prijzen dalen wel degelijk aan de kust, in 2009 werden er 50% minder verkopen geregistreerd. Conclusie, spijtig voor diegene hun stulp nog niet verkocht hebben gekregen want het wordt moeilijk!