Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, februari 14, 2009 10:04 - Geen reacties

Op zoek naar goedkope flats

14
feb2009

Op de Antwerpse woningmarkt is een groot tekort aan betaalbare huurappartementen met minstens twee slaapkamers. De woningen die wel betaalbaar zijn, verkeren soms in zeer slechte staat.

"De huurmarkt voor grote appartementen wordt kleiner, zeker de categorie met een huurprijs onder de 1.000 euro", zegt Verbist. "De private woningmarkt laten spelen lukt duidelijk niet. De afgelopen jaren ging onze aandacht naar de fusie van de sociale huisvestingsmaatschappijen. De private woningmarkt werd zodoende wat stiefmoederlijk behandeld. "

Woning in beheer

Eigenaars geven hun huurwoning in beheer aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) voor negen jaar.  Een SVK huurt bij de eigenaar, maar verhuurt door aan een sociale huurprijs. Het verhuurkantoor zoekt zelf een huurder, staat garant voor de huur en onderhoudt mee de woning. In Antwerpen zijn drie SVK’s actief.Samen beheren ze zo’n 270 huurwoningen. "

Voordeel eigenaar

Door de subsidies meer te bundelen, is het voor de eigenaar voordeliger om in het systeem van SVK’s te stappen."

"Ik hoop  om met de nieuwe regeling een verdubbeling te krijgen van het patrimonium bij de sociale verhuurkantoren", zegt de schepen.

"In mijn voorstel betaalt de huurder bijvoorbeeld 450 euro huur, maar ontvangt de eigenaar 650 euro. Dat kan dankzij de huursubsidies. De stedelijke wooncentra en de sociale woningmaatschappij Woonhaven zorgen voor de subsidieaanvragen en voor het onderhoud. De eigenaars zijn ook verlost van de complexe aanvraagprocedures voor alle premies  en subsidies."

Huursubsidie

De huurder bij een SVK kan zich inschrijven voor een sociale woning.

"De huursubsidie neemt normaal gezien  elk jaar af", zegt schepen Leen Verbist.

 "Het principe achter deze huursubsidie is dat de huurder zich na verloop van tijd zou verbeteren. Alleen lukt dat niet voor iedereen. Als de huurder in vijf jaar zijn inkomen niet weet op te trekken, dan kan die terecht in een sociale woning. "

Krotspot

De stad Antwerpen drijft de Krot-spot-controles op. Dit team spoort eigenaars aan hun verwaarloosde woningen te renoveren.

"Zij informeren de eigenaars over de verschillende mogelijkheden die er bestaan, zoals het saneringscontract", zegt Verbist.

"Het Krotspotteam zal nu ook ons voorstel voorleggen aan de eigenaars. In het verleden was het belangrijk dat slechte woningen werden gerenoveerd. Nu willen we een stap verder gaan en ook zorgen dat de woning een antwoord biedt op de behoeften van deze stad."

  • Aantal woononderzoeken dat de stad vorig jaar uitvoerde. 1.040 woningen waren  in orde bij eerste bezoek. 65 procent van de verwaarloosde woningen geraakte in orde.
  • 56 saneringscontracten (stad subsidieert deel vanrenovatie, maar vraagt de eigenaar om aan een lage huur te verhuren).
  • Huursubsidies: 1.039infovragen en 309 aanvragen.

De eigenaar houdt de drie appartementen in eigen beheer.

  • Inkomsten huurprijs: De maximale huurprijs ligt na een saneringscontract van de stad op 430 euro. 139.320  euro na negen jaar.
  • Premies: 30.990  euro, zoals saneringspremie van de stad Antwerpen, premie dakisolatie, premie superisolerende beglazing netbeheerder en federale belastingvermindering voor plaatsen van hoogrendementsbeglazing.
  • Hoeveel moet de huurder betalen: 430 euro per maand. In tegenstelling tot wie huurt bij een sociaal verhuurkantoor komen slechts enkele huurders op de private huurmarkt in aanmerking voor een huursubsidie. Deze huurders betalen dus de volle pot.

Eigenaar heeft drie appartementen met elk twee slaapkamers en wil deze verhuren na renovatie. De investeringskost bedraagt 100.000 euro, waarvan 30.000 euro voor de ramen, dakisolatie en condensatieketel. De prijzen in het voorbeeld zijn richtprijzen.

  • Inkomsten huurprijs: De richtprijs voor een huurwoning met twee slaapkamers binnen een  Sociaal Verhuurkantoor is tussen 370 en 430 euro.  139.320 euro na 9 jaar voor de drie appartementen.
  • Premies: 85.000 euro, zoals VEA-energiepremie en stedelijke saneringspremie en gedurende negen jaar vijf procent fiscale aftrek van investeringen in renovatiewerken..
  • Hoeveel moet de huurder betalen: 430 euro per maand (min eventueel huursubsidie).

door Sacha van Wiele

Bron: Gazet van Antwerpen



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld