Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, februari 21, 2009 11:31 - 2 Reacties

Onderzoeks- en informatieverplichting van de notaris

Tags:
21
feb2009

Een paar wil een huis verkopen dat het geërfd heeft. De koper en de verkopers laten zich bijstaan door dezelfde notaris om het onderhandse verkoopcompromis op te stellen. Daarin staat dat het goed wordt verkocht ‘voor vrij, zuiver en onbelast’.

Pas na ondertekening van het compromis vraagt de notaris een hypothecair getuigschrift aan. Daaruit blijkt dat er twee vonnissen zijn die de afbraak van een gedeelte van de woning opleggen. De notaris brengt geen van beide partijen daarvan op de hoogte en verlijdt de notariële akte, waarin hij opneemt dat het goed ‘voor vrij, zuiver en onbelast’ verkocht kan worden. Pas wanneer de koper eigenaar wordt, komt die te weten dat hij delen van de aangekochte woning moet afbreken.

De eerste rechter oordeelt dat de overeenkomst is aangetast door dwaling en daarom nietig is. Ook worden de verkopers en de notaris veroordeeld tot terugbetaling van de verkoopprijs en een schadevergoeding. Zowel de notaris als de verkopers kunnen zich hiermee niet verzoenen en tekenen hoger beroep aan.

Het hof oordeelt dat de notaris had moeten controleren of het goed vrij, zuiver en onbelast was, alvorens de onderhandse verkoopakte te laten ondertekenen. Zodra hij weet had van de verplichting tot afbraak, had hij de betrokken partijen op de hoogte moeten brengen en zowel de koper als de verkopers op de juridische gevolgen moeten wijzen. Hij had zeker geen notariële akte mogen verlijden waarin staat dat het goed vrij en onbelast is, terwijl hij duidelijk op de hoogte was van het feit dat dit niet het geval was. Het hof is van oordeel dat de notaris een zware beroepsfout heeft gemaakt en de zwaarste aansprakelijkheid draagt in dit geval.

Ook oordeelt het hof dat de verkopers zelf in de fout zijn gegaan omdat zij de verplichting hebben om de koper zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de staat van het onroerend goed.

De koper gaat vrijuit in dit verhaal. Het hof oordeelt dat hem niets verweten kan worden, en dat hij zelf geen onderzoek moest doen naar de staat van het onroerend goed. Precies omdat hij zich liet bijstaan door een notaris en omdat de koper zelf geen toegang heeft tot het register waarin vonnissen tot afbraak vermeld worden.

Conclusie: Indien je als koper meer zekerheid wilt over het onroerend goed dat je wilt aanschaffen, of indien je als verkoper zeker wilt zijn dat je een ‘zuiver en onbelast’ goed verkoopt (zodat je later niet aansprakelijk gesteld kunt worden), laat je dan altijd bijstaan door een notaris. Die heeft immers juist als taak alle belangrijke informatie over het onroerend goed dat je wilt kopen of verkopen, op te vragen en mee te delen.

De informatieplicht van de notaris is intussen ook wettelijk vastgelegd in artikel 137 van het decreet van 18 mei 1999 betreffende de organisatie van de ruimtelijke ordening.

Coupe Advocaat ontrafelt wekelijks een waargebeurd spraakmakend juridisch vastgoedonderwerp in samenwerking met het advocatenkantoor Dehaese & Dehaese en de bouwsite Livios.be.

www.dehaese.bewww.livios.be

Bron: De Standaard



2 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

s rockx
feb 24, 2010 4:53

Ik krijg geen goede berekening van de notaris van de aankoop kosten van mijn woning in Belgie.
Zowel groot of klein beschrijf van de woning????
Hoeveel Abattement korting krijg ik.
En de notaris kosten zowel Aktekosten en Ereloon van de notaris
Ik ben dit allemaal aan het uitzoeken op internet, maar de ene keer lees ik het zo, en dan weer anders.
Ik zou weleens een goede totalen berekening willen hebben van de aankoop van mijn woning in Belgie. Bij wie kan ik hiervoor te recht.
Dan zou mijn puzzel is een keer opgelost worden.

Groetjes Simon

Hendrik Nelde
feb 24, 2010 22:35

Beste Simon, je moet weten dat er een beroepsgroep bestaat die je daar duidelijk op kan antwoorden. Meer nog, zij hebben een deontologie en een tuchtkamer indien zij dit niet zouden doen. Af en toe hoor je wel eens een verhaal dat negatief klinkt, maar dat heb je ook in andere sectoren en blijkbaar ook op het notariaat. We hebben het hier over de VASTGOEDMAKELAAR. Het zowat enige beroep dat werkt aan ‘no-cure-no-pay’, en als je iemand kent die zich bedrogen voelt door een beoefenaar dien je klacht in op het BIV, gegevens op http://www.biv.be ! Ik zweer je dat er fantastische makelaars, eerlijk als goud, vol met kennis en tips je wegwijs kunnen maken in het doolhof van de vaak belangrijkste aankoop van ons leven!
Ik wens je veel succes!

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld