Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 11, 2009 19:42 - Geen reacties

Notaris verlijdt akte

Tags:
11
mrt2009

Lezer Jan uit Genk schrok toen hij hoorde hoeveel schrijfgeld hij moet betalen aan de notaris bij de aankoop van zijn huis. Waar dient dat geld voor? En wat doet een notaris allemaal? Het antwoord is te vinden bij de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat waarbij alle notarissen aangesloten zijn. Een notaris (m/v) heeft niet alleen rechten gestudeerd maar ook  een specialisatie van drie jaar ‘notariaat’. Hij helpt elke ‘leek’ bij elke ‘rechtszaak’ in z’n leven.

Het werk van een notaris, zo zegt de Koninklijke Federatie, bestaat eruit  mensen als u en ik te adviseren en informeren bij elk belangrijk moment in hun leven, zowel familiaal als zakelijk: huwelijk, aan- of verkoop van een huis, lening, testament…

Een notaris is onafhankelijk, onpartijdig en gebonden door het beroepsgeheim.

Wat doet een notaris? Zijn belangrijkste werk, waarbij hij wordt geholpen door klerken, is het opstellen en eventueel verlijden van notariële aktes, documenten met wettelijke bewijskracht.

Verlijden

Voor het opstellen van een akte adviseert de notaris, verzamelt hij inlichtingen over het onderwerp en administratieve informatie (bv. hoe oud is uw huis en aan welke wetgeving is het onderworpen). Hij stelt een ontwerp op, legt dat voor en verlijdt de definitieve versie door ze voor te lezen aan de cliënten en te laten ondertekenen. Hij zorgt ook voor de registratie van de akten en andere formaliteiten en bewaart zelf een kopie (legt ze onder de minuten).

De kosten voor u (het schrijfgeld) bestaan uit de registratierechten (een belasting), het ereloon voor de notaris (bij wet vastgelegd) en de eigenlijke kosten van de akte (onderzoek, ontwerpen, foto’s…).

Testament

Behalve het opstellen van akten houdt de notaris zich ook bezig met het opstellen en afwikkelen van erfenissen. Hij adviseert erflater(s) zowel als erfgenamen, stelt bij overlijden de werkelijke waarde van de nalatenschap vast en regelt de verdeling ervan. Hij zorgt ook voor aangifte bij de belastingen.

Een notaris is ook een juridisch adviseur. U kan bij hem terecht voor raadpleging of advies ook als u geen notariële akte nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld bij (echt)scheiding, huur- of koopgeschil, verlengde minderjarigheid, schenkingen… U betaalt hem dan gewoon als adviseur.

De notaris komt ook buiten zijn kantoor als hij optreedt bij de verkoop van onroerende goederen (huizen e.d.).HP

Bron: Het Belang van Limburg



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld