Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 4, 2010 18:06 - Geen reacties

Nieuwe stap in strijd tegen sociale fraude in bouw

04
feb2010

Bouwunie is tevreden met de aangepaste regel inzake de opvolging van de betaling van de voorschotten van de sociale zekerheidsbijdragen in de bouw. Wie deze niet correct betaalt, zal zijn facturen van professionele klanten niet meer volledig uitbetaald krijgen. Op deze manier geeft de regering eindelijk gehoor aan de vraag van Bouwunie om de strijd tegen de sociale fraude in de bouw te voeren via een beter opvolging van de bestaande verplichtingen en niet door bijkomende verplichtingen op te leggen.

Malafide bedrijven die deloyaal wensen te concurreren, gaan vaak als volgt tewerk: ze maken steeds gebruik van eenzelfde groep of ploeg arbeiders die samen van het ene bedrijf naar het andere overgaan, vaak nadat het vorige op de rand van het faillissement staat met een berg aan sociale en fiscale schulden. De lonen van deze arbeiders worden wel betaald, maar de sociale bijdragen vaak niet. Hierdoor kunnen dergelijke bedrijven hun prijzen zo laag houden dat geen enkel regulier bedrijf hier tegen op kan. Door het niet betalen van de sociale zekerheidsbijdragen zullen dergelijke bedrijven na 6 tot 9 maanden door de RSZ aangeduid worden als schuldenaar, waardoor de klanten van deze bedrijven de facturen niet meer volledig mogen uit betalen. In de bouwsector is dit gekend als het doen van inhoudingen op facturen van een schuldenaar bij de RSZ. Vanaf dit moment is het niet meer interessant voor de fraudeurs, waardoor ze hun groep arbeiders of ploeg overzetten naar een nieuw bedrijf, waarmee net hetzelfde gedaan wordt. Het oude bedrijf gaat dan op de fles met zeer hoge schulden bij de RSZ.

Met de nieuwe voorschottenregeling zal de RSZ sneller merken dat het gaat om malafide bedrijven die hun sociale zekerheidsbijdragen niet zullen betalen, waardoor zij nu na 1 tot 2 maand al gekenmerkt zullen worden als schuldenaar. De klanten van deze fraudeurs zullen dus sneller inhoudingen moeten doen op diens facturen.

Bouwunie is tevreden dat door de nieuwe regeling fraude wordt aangepakt zonder extra regeltjes of administratieve rompslomp op te leggen aan de reguliere bouwbedrijven. Deze hebben hun buik vol van bijkomende verplichtingen die opgelegd worden onder het mom de sociale fraude aan te pakken. Het zijn natuurlijk enkel de reguliere bedrijven die nieuwe en vaak moeilijke bijkomende verplichtingen zo goed mogelijk proberen op te volgen. Malafide bedrijven lappen veel verplichtingen aan hun laars. De aangepaste voorschottenregeling voor de betaling van de sociale zekerheidsbijdragen legt geen bijkomende verplichting op. Dus reguliere bedrijven die correct hun RSZ-voorschotten betalen, zullen geen enkel effect voelen van het nieuwe anti-fraudemiddel. De fraudeurs daarentegen zullen voortaan zeer snel geviseerd worden als ze de voorschotten op hun sociale zekerheidsbijdragen niet correct en tijdig betalen. Hun professionele klanten zullen sneller een deel van de factuur niet meer mogen uitbetalen.

Ter info: Wie een overeenkomst afsluit met een aannemer moet nagaan of die aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Is dit het geval dan is de opdrachtgever (met uitzondering van particuliere opdrachtgevers) hoofdelijk aansprakelijk voor die schulden. Als de aannemer bovendien (nog) schulden heeft op het ogenblik van de uitbetaling van diens factuur, dan moet de opdrachtgever een deel van dit bedrag inhouden (max. 35% ingeval van sociale schulden en max. 15% bij fiscale schulden) en doorstorten (aan de RSZ, respectievelijk de fiscus).

Bouwunie hoopt dat er in de toekomst nog meer dergelijke optimalisaties en striktere opvolgingen komen van bestaande wetgeving in de strijd tegen de sociale fraude. Het wordt inderdaad tijd dat de reguliere bedrijven beloond worden voor hun regulariteit en dat de fraudeurs hun markten – door toepassing van de bestaande wetgevingen – zien opdrogen.

Bron: bouwenwonen.net



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld