Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 20, 2009 14:09 - Geen reacties
Nieuwbouw versus renoveren: een voor de hand liggende keuze?
feb2009
Primeur in het AVL-team op Batibouw 2009: een energiedeskundige en een financieel adviseur. “Omdat vele mensen met een ‘woonwens’ er automatisch van uitgaan dat kwaliteitsvolle nieuwbouw financieel geen haalbare kaart is. Dikwijls zien ze ook de vermogenswaarde van een nieuwe woning niet meteen in. Wij willen aantonen waar wonen écht om draait”, zegt André Poelmans, afgevaardigd bestuurder van de bekende sleutel-opde- deur bouwonderneming.
Renoveren, een goede zaak?
Bouwen? Of toch maar liever kopen en – zonodig – renoveren? Het is een vraag die in het Westen misschien wel het meest gewikt en gewogen wordt. Niet zo volgens André Poelmans van AVL. “Kijk, ik begrijp best dat vele mensen met een woonwens zich laten verleiden door allerhande renovatiepremies, maar met goed wonen heeft dat niets te maken. En natuurlijk zijn er waardevolle woningen die prachtig kunnen gerenoveerd worden, zo hoort het ook. Maar wat er vandaag gebeurt, het lukraak en gesubsidieerd ‘renoveren’ van tweederangswoningen, is klinkklare onzin.
Waarom? De meeste Woningen van vlak na WOII of ouder, tot zelfs sommige van de jaren zeventig, zijn hele of halve ‘noodwoningen’: het absolute nulpunt qua architectuur en isolatie. Je maakt de mensen iets wijs als je zegt dat je die kan opwaarderen tot een goede investering. Er komt dikwijls geen einde aan de renovatiekosten, koudebruggen blijven bestaan, onevenredige isolatie trekt schimmels en vochtvorming aan, kwaaltjes blijven de kop opsteken. Bovendien verliest een woning vanaf haar vijftigste levensjaar sowieso snel aan waarde.” Eigenaars van gerenoveerde woningen zijn vaak levenslang gestraft met een torenhoge energiefactuur.
Hoe slaagt AVL erin kwaliteitswoningen te bouwen voor een beperkt budget? Poelmans: “Door samen met de klant te puzzelen aan de beste, kostenefficiënte oplossing. Uiteraard met de beste materialen, maar vooral de manier waarop ze professioneel gecombineerd worden. Verder ligt veel focus op energie en thermisch comfort: isoleren, ventileren, winddichtheid en energiezuinige verwarming. We hebben in huis EPB-deskundigen (architect en twee ingenieurs) en zijn de enigen die al in de voorontwerpfase een E-peil berekenen.
Dat ligt gemiddeld op slechts 62% van de maximale norm. Als daarna de “door-blower-test” bij de oplevering wordt uitgevoerd kan AVL zelfs EP53 halen. We zijn ook niet bang om zelf te innoveren. Neem nu onze nieuwe kijkwoning die op stapel staat. Daar introduceren we vloerverwarming met dunne opbouw: not done volgens velen, maar wij bewijzen dat het werkt, en dat je er thermisch comfort én plaats mee wint.”
AVL helpt enkele bouwmythes de wereld uit
“Een nieuwbouw wil al eens budgetgewijs ontsporen.”
Onmogelijk. Een vaste prijs is een vaste prijs, of je nu over een ruim budget beschikt of niet. Daar verbinden we ons toe. Wil de klant toch nog aanpassingen aan het lastenboek – dat kan perfect – dan zijn al de prijzen in de toonzaal ‘plaatsing inbegrepen’. Zo kan je meteen de totaalsom herberekenen en kom je nooit voor verrassingen te staan.
“Bouwen is tijdrovend.”
Soms wel, maar niet volgens de AVL-formule. Je hoeft namelijk niet het halve land af te dweilen op zoek naar architecten, aannemers en afwerkingbedrijven, die dan ook nog eens gebrekkig met elkaar communiceren. Bij AVL kies je alles op één plaats en bij wijze van spreken op één dag. (De vernieuwde toonzaal is een bouwbeurs op zich). Een vaste projectleider is je centrale en enige aanspreekpunt, die de werken van a tot z opvolgt en waar je op elk moment vragen terecht kan. Opnieuw: geen onaangename verrassingen.
“Er is geen vaste streefdatum.”
AVL staat voor een vaste opleveringstijd. Althans, vanaf het ogenblik dat de bouwvergunning is goedgekeurd. Dat is de enige variabele. Vanaf de goedkeuring moet je rekenen op zo’n 7 à 8 maanden, korter dan veel renovatieprojecten. Bovendien vermijd je vervelende toestanden waarbij je langer moet huren dan gepland en dubbel aan het betalen bent. AVL biedt zelfs faciliteiten om pas te betalen ‘bij verhuis’.
“Oude huizen zijn ‘oerdegelijk’ ”
De woningen van vandaag zijn in niets meer te vergelijken met de woningen van vroeger. Alles is genormeerd, en in tegenstelling tot wat men beweert, is het vakmanschap er op vooruitgegaan. Daarenboven leg je bij nieuwbouw je accenten in de woning waar je wil en ben je niet beperkt tot wat er al staat. Allemaal netjes binnen het vooropgestelde budget, wat bij renovatie dus lang niet altijd het geval is.
“Vrijheid van bouwen volgens SOD is beperkt”
De tijd dat SOD synoniem was van prefab, is lang voorbij. De klant bij AVL brengt zelf de bouwgrond aan. Daarna kunnen we aan de slag om een compleet unieke woning op maat volgens uiteenlopende stijlen neer te zetten. Dat kan met een architect van de klant (op voorwaarde dat de architect niet vijandig staat tegenover SOD), maar liefst met een architect waarmee AVL vaak samenwerkt en goede ervaringen heeft.
Tevredenheidsonderzoek
AVL nodigde onlangs al zijn oud-klanten – en dat zijn er heel wat – voor een rondleiding in de vernieuwde showroom en kantoren. Poelmans: “Dat was meteen een uitgelezen kans voor een informeel tevredenheidsonderzoek. Eens de woning voltooid, zien we onze klanten immers niet vlug terug. De feedback die we kregen bevestigde alleen maar onze doelstellingen: een kwaliteitswoning bouwen volgens de wensen van de klant, met intensieve klantbegeleiding en binnen timing en budget.”
Bron: Profnews
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties