Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, april 9, 2009 18:16 - Geen reacties
Nederlandse huizenprijzen vallen verder terug
apr2009
De huizenmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar verder verslechterd. De verkoopprijs van een gemiddelde woning daalde met 3,1 procent tot 218.000 euro.
Er werden 19.200 woningen verkocht, 43 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook stonden huizen langer te koop. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend.
De afgelopen periode was het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de prijzen daalden en het aantal transacties afnam.
In het eerste kwartaal van 2008 werden er door NVM-makelaars nog bijna 34.000 woningen verkocht. Gemiddeld stonden huizen in het eerste kwartaal 105 dagen te koop, tegen 84 in het voorgaande.
Zwaar weer
”Dat we in alle opzichten met zwaar weer te maken hebben op de huizenmarkt, kan niet duidelijker worden gemaakt dan aan de hand van deze cijfers”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker.
Toch is er volgens de NVM een sprankje hoop, omdat het aantal transacties in maart licht toenam. ”Het is nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken, maar we verwachten wel dat het aantal transacties het komende kwartaal zal toenemen”, aldus de voorzitter.
Vraagprijs
Een herstel van de huizenprijzen ziet de NVM nog niet. Huizen die nu nieuw op de markt komen, worden fors lager geprijsd dan in het vorige kwartaal. De gemiddelde vraagprijs van een woning die te koop wordt aangeboden, is in drie maanden tijd gedaald van 294.000 naar 276.000 euro.
Daarmee ligt de vraagprijs van woningen die nieuw op de markt komen ongeveer gelijk met het eerste kwartaal van 2008. Hukker: ”Ik verwacht dat we nog een kwartaal tegemoet gaan waarin de kopers hun voordeel kunnen doen.”
Regio’s
De daling van huizenprijzen deed zich in bijna alle regio’s voor. De sterkste dalingen deden zich op kwartaalbasis voor in de regio’s Zutphen (min 5,6 procent), Eindhoven (min 5,1 procent) en Groningen (min 5 procent). In de regio’s Zuid-Limburg en Zwolle stegen de prijzen juist, met respectievelijk 2 en 0,5 procent.
Makelaars
De NVM constateert dat het moeilijke tijden zijn voor makelaars. ”We verwachten dat het aantal makelaarskantoren de komende jaren aanzienlijk zal afnemen. Daarbij moet je al gauw denken aan zo’n 15 procent daling in 2010.
Overgebleven kantoren moeten rekeningen houden met minder winst. ”Het blijft voorlopig dus wel zwaar weer”, aldus Hukker. De NVM heeft nog niet te maken gehad met ledenverlies.
Kabinet
De NVM verwacht dat de woningmarkt zichzelf zal herstellen. Hukker vindt wel dat het kabinet ”een stapje harder mag lopen, zeker in deze moeilijke periode”.
De NVM liet eerder weten teleurgesteld te zijn met de plannen van het kabinet om de financiële crisis te bestrijden. Daarbij is volgens de vereniging te weinig oog voor de huizenmarkt.
Bron: ANP
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties