Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 5, 2009 11:07 - 3 Reacties
Nederlanders bouwen Belgisch
mrt2009
Steeds meer Nederlanders nemen een Belgische bouwfirma in de arm. Vooral de formule ‘sleutel-op-de-deur’ slaat aan. Nederlandse bouwers roemen het Belgische vakmanschap en de degelijke bouwmaterialen. Ook de prijs van die Belgische kwaliteit is een meevaller. Nederlandse huizen ‘made by Belgians…’
Genk – Elke ochtend trekken Belgische aannemers met hun betonmolens de grens over. In Nederland zijn ze veel gevraagde huizenbouwers. Met de ‘zure centjes’ van een Nederlander kan dus schoon geld worden verdiend. Al is werken in Nederland wel een klus voor doorbijters, met dank aan de Nederlandse regelzucht.
Belgen die zich aan de bouwvoorschriften houden, krijgen een bouwvergunning. Niet zo in Nederland. De welstandscommissie – een gehate schoonheidsjury – gaat na of het huis in de omgeving past. De commissie oordeelt tot in het detail: raam een beetje groter, extra dakkapel, geen hanggoot, andere kleur baksteen… En dan zijn er nog allerhande commissies en experts die bouwen in Nederland flink duurder maken. Legeskosten – schrijfkosten, zo’n 2 procent van de offerte – voor de gemeente. Voor een sonderingsverslag van de grond moeten bouwers naar een geo-consult. Dat verslag wordt nog eens nagelezen en beoordeeld door een constructeur. Die bepaalt dan de fundering.
Intensief
"In Nederland een bouw neerzetten is heel intensief. Veel Belgische bouwfirma’s zijn er al mee gestopt", zegt Giuseppe Giagnacovo van villabouw Marchetta in Genk. Deze bouwfirma heeft een jaar lang studiewerk verricht om de Nederlandse regels en normen onder de knie te krijgen, en dan uiteindelijk te opteren voor een samenwerking met Nederlandse architecten. Die zijn meer vertrouwd met het Nederlandse bouwsysteem.
De bouwfirma van Nederlander Bas Van de Kreeke uit Lanaken heeft vestigingen aan twee kanten van de Limburggrens. "Op Nederlandse bouwwerven zijn de veiligheidsregels nog strenger. Belgen hebben het over het algemeen ook moeilijker om zich aan de planning te houden", zegt Van de Kreeke. Bij Marchetta beamen ze dat: "Zeg je tegen een Nederlander dat een zaak over een paar dagen geregeld is, dan bedoelen we eigenlijk een weekje. Maar een Nederlander hangt na exact twee dagen al aan de lijn."
Kwaliteit
‘Nederlandse normen. Belgische kwaliteit.’ Met die slogan adverteert Villabouw Marchetta in het andere Limburg. "Nederlanders metselen hun binnenmuren met een eenvoudige betonblok terwijl wij in heel België met thermoblokken (hogere isolatiewaarde) werken. Wij gieten de steunbalken ter plaatse in beton. Bij de Nederlanders is het allemaal prefab. Opvallend ook: Nederlandse huizen worden rond de ramen gemetseld. Wij laten de ramen op maat maken." En zo kan Giuseppe Giagnacovo nog even doorgaan. Bij Marchetta in Genk ligt zowat 20 procent van de bouwwerven in Nederlands-Limburg. Een interessant werkgebied: bouwvakkers zijn er in 30 minuten, zonder files.
Bij Woningbouw Eijssen in Overpelt komt al 70 procent van het cliënteel uit Nederland. "Nederlanders zijn gecharmeerd door de Belgische bouwwijze, de fijne ambachtstechnieken. In Nederland is het allemaal snelbouw," zegt Stephan Duisters van Woningbouw Eijssen. De firma richt zich bewust op Nederlandse bouwers in Limburg en Brabant. "Nederlanders kunnen door hun fiscaal stelsel makkelijker meer geld lenen. Ze hebben daardoor hogere bouwbudgetten."
Nederlandse aannemers:
- "Op de offerte staan vage ‘stelposten’ voor een vloer of een keuken. Je bent niet zeker van de uiteindelijke prijs."
(Ernest Lichteveld, Geleen) - "Efficiëntie en snelheid gaan voor op kwaliteit."
(Thamar Keulen, Schinveld) - "Op bouwwerf heeft ieder zijn taak: de ene zet profielen, de andere metselt… Een Belgische bouwvakker doet alles."
(Bas Van de Kreeke, Lanaken)
Belgische bouwfirma’s:
- "Je weet welke kwaliteit je krijgt. In een showroom wordt alles getoond."
(Ernest Lichteveld, Geleen) - "Met een Belg is het makkelijker werken. Die past zich aan."
(Mia Van der Sluijs, Echt) - "Belgische bouwmaterialen zijn degelijker en traditioneler."
(Thamar Keulen, Schinveld) - "Belg denkt mee met de klant."
(Bas Van de Kreeke, Lanaken)
"Belgische aannemer goedkoper"
Op de bouwwerf van Thamar Keulen en Esther Dullens in Schinveld, vlakbij Sittard, staan allemaal werkbusjes met Belgische nummerplaten. Een dakwerker uit Maaseik slaat nog enkele plankjes onder een afdakje. Het gemak van ‘sleutelklaar bouwen’ heeft het Nederlandse koppel over de streep gehaald, naar Genk.
In de grote toonzaal van Villabouw Marchetta hebben Thamar (37) en Esther (36) een keuze kunnen maken uit het uitgebreide gamma aan tegels, ramen en andere afwerkingsmaterialen. "Zo’n bouwservice bieden de Nederlandse aannemers niet. Hier laten projectontwikkelaars de klanten kiezen uit standaardhuisjes. In onze woonwijk in Sittard is 80 procent van de huizen seriebouw. Nederlandse aannemers hebben niet zo’n goede reputatie." Raamtabletten zijn uit beton, geen blauwe hardsteen. "Onze binnenmuur is 15 centimeter dik, een degelijke draagmuur. Bij Nederlandse aannemers is dat maar 7 of 11 centimeter. Vandaar dat Nederlanders altijd over een ‘wandje’ spreken", lacht Thamar. Het jonge koppel koos voor kwaliteit en bouwcomfort. Esther is ook gecharmeerd door de goede service en de Belgische beleefdheid: "We waren niet het zoveelste nummer in België. De klant is er nog koning."
De Genkse bouwfirma regelt alles – afspraken met onderaannemers – en zorgt dat Thamar en Esther eind mei in hun moderne huis kunnen wonen. "Het sleutelklaar-concept heeft zijn prijs omdat veel werk uit handen wordt genomen. Zelfs dan is het Belgische maatwerk nog goedkoper dan een standaardhuis van een Nederlandse projectontwikkelaar. Daar betaal je zo’n 1.100 euro per vierkante meter. Bij Marchetta hebben we ons huis voor 900 euro per vierkante meter."
Bron: Het Belang van Limburg
3 Comments
billy
admin
U neemt hiervoor best contact op met Marchetta op http://www.marchetta.be
Met dit artikel zouden de Belgen zich best wel eens kunnen profileren, hier ten noorden van de grens… En dat allemaal nog eens goedkoper??? Ode aan de Belgische aannemer!
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Is de 900 euro in- of exclusief btw ?