Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, december 16, 2008 15:58 - Geen reacties

Minder belasting betalen in 2009

16
dec2008

Fiscaliteit: Eindejaarsgeschenkjes van de fiscus

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Hoog tijd om nog snel een paar laatste fiscale aftrekposten en belastingverminderingen bij elkaar te sprokkelen.

Voor Nieuwjaar nog een nieuwe voorraad dienstencheques bestellen, is dit jaar dubbel voordelig

Zelfstandigen en belastingplichtigen die hun werkelijke kosten bewijzen, vervangen rond deze tijd van het jaar traditioneel in allerijl hun afgeschreven auto’s en computers of maken ultiem nog wat extra kosten. Maar ook voor ‘gewone’ werknemers zijn er nog zaken te doen op fiscaal gebied. Van dienstencheques tot levensverzekeringen: dit zijn de belangrijkste mogelijkheden.

1 Sparen voor je pensioen: 332 euro belastingkorting

Het klassieke pensioensparen is veruit de populairste manier van fiscaal sparen voor later. Stortingen die je dit jaar doet, tot een bedrag van maximum 830 euro per persoon (aanslagjaar 2009), leveren volgend jaar een belastingvermindering op van 30 tot 40 procent van de storting. Per persoon kun je daarmee tot 332 euro belasting uitsparen op je volgende aanslagbiljet. Let wel: deze belastingvermindering krijg je enkel als je ook effectief belasting betaalt. Bijvoorbeeld huisvrouwen of studenten die geen inkomstenbelasting verschuldigd zijn, hebben geen recht op dit fiscaal cadeautje.

Ook via individuele levensverzekeringen kan je pensioenkapitaal opbouwen dat fiscaal aangemoedigd wordt. De premies hiervoor kunnen onder bepaalde voorwaarden en tot een bedrag van maximum 1.990 euro per persoon (aanslagjaar 2009) ook een belastingvermindering opleveren van 30 à 40 procent van het gestorte bedrag. Daarmee valt per persoon een belastingbesparing van pakweg 800 euro te verdienen. De voorwaarden hier zijn echter strenger. Je moet voldoende inkomsten hebben om dit fiscale voordeel voluit te benutten. Op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen wordt een plafondbedrag berekend voor de aftrek van deze premies en pas vanaf een beroepsinkomen van pakweg 30.000 euro per jaar, zit je aan het maximale plafondbedrag van 1.990 euro. Bovendien zit deze aftrekpost in dezelfde korf als het woonkrediet, dus als je een hypotheeklening hebt lopen zal die de mogelijkheden wellicht drastisch beperken.

2 Dienstencheques inslaan: 720 euro belastingkorting

Haal een voorraad dienstencheques in huis en sla drie vliegen in één klap: je wordt verlost van de schoonmaak, je betaalt minder belastingen en je koopt de cheques nog aan 7 euro – vanaf 1 januari 2009 wordt dat 7,5 euro.

Als dienstenchequeklant bij Sodexo ontvang je elk jaar een fiscaal attest waarop de som vermeld staat die je het voorgaande jaar hebt betaald voor de aankoop van dienstencheques. Dat bedrag geeft recht op een belastingvermindering van 30 procent, met een maximum van 2.400 euro per persoon (aanslagjaar 2009).

Nieuw is dat vanaf aanslagjaar 2009 ook gebruikers met een laag inkomen, die geen belasting betalen, het belastingvoordeel van 30 procent teruggestort krijgen na verwerking van hun belastingaangifte. Alle cheques die nog tot het einde van dit jaar worden aangekocht, komen mee op het fiscaal attest van 2009.

3 Geef aan het goede doel en krijg de helft terug

Het fiscale voordeel van giften aan erkende liefdadigheidsinstellingen blijft niet beperkt tot 30 of 40 procent, maar wordt berekend tegen het ‘marginaal tarief’ van de belastingplichtige. Dat loopt voor het gros van de belastingplichtigen al snel op tot 45 of 50 procent. Milde schenkers moeten wel rekening houden met enkele voorwaarden. Ten eerste komen enkel giften in aanmerking aan instellingen die erkend zijn om fiscale attesten uit te reiken, en moet het gaan om schenkingen van minimum 30 euro. Het totale bedrag mag niet hoger liggen dan tien procent van het totale netto-inkomen van de belastingplichtige. In absolute cijfers mag het bedrag bovendien niet hoger liggen dan 331.200 euro (aanslagjaar 2009)..

4 Sluit hypotheek pas volgend jaar af

Ook woonkredieten geven zoals bekend recht op een niet onaardig belastingvoordeel. Voor nieuwe leningen wordt dat berekend op basis van de ‘aftrek voor de enige en eigen woning’, die maximum 2.720 euro bedraagt. De belastingvermindering wordt berekend tegen het marginale belastingtarief van de belastingplichtige en kan dus oplopen tot ongeveer de helft van de fiscale aftrek.

Toch is het voor wie op punt staat om een huis te kopen geen goed idee om de zaken te pushen en nog dit jaar naar de notaris te stappen om de lening te verlijden. De verklaring daarvoor is eenvoudig: het bedrag van de aftrek kan nooit groter zijn dan het bedrag dat effectief werd afbetaald voor de lening. En dat zal wellicht minimaal zijn als je nu nog naar de notaris moet. Zelfs al kun je dit jaar nog een eerste aflossing forceren, de volledige aftrek van 2.720 euro per persoon zul je niet meer kunnen benutten. En dat zou zonde zijn. Een stuk van de aftrek valt namelijk onherroepelijk weg na maximaal tien jaar.

Laat je de lening nog dit jaar verlijden, dan verlies je al meteen een van die tien kostbare jaren aan een minimale aftrek. Fiscaal bekeken is het dan ook veel verstandiger om de lening pas volgend jaar te laten verlijden door de notaris en zo de maximale periode van tien jaar optimaal te benutten.

Heb je eerder dit jaar al een nieuwe woning gekocht (en ook al een lening afgesloten) maar moet je je oude huis nog verkopen, dan zet je daar beter wél wat vaart achter. Ben je op 31 december eigenaar van twee woningen, dan kom je immers niet meer in aanmerking voor de ‘aftrek voor de enige en eigen woning’ maar val je onder het fiscale regime voor een tweede verblijf. En dat is fiscaal bekeken in de meeste gevallen een stuk minder gunstig. Bovendien is het ook onomkeerbaar. Zelfs als je je oude huis nadien toch nog verkoopt, blijf dat minder gunstige regime van toepassing tot de eindvervaldag van de lening.

5 Fiscale bonus voor eindejaarskindjes

Hoogzwangere koppels die tijdens de volgende weken een baby verwachten, mogen zich gelukkig prijzen als hun kindje nog dit jaar geboren wordt. Fiscaal bekeken is een eindejaarsbaby immers een stuk voordeliger dan een nieuwjaarskindje. Baby’s die nog dit jaar geboren worden, geven al meteen voor 2008 recht op hun volledige belastingvrije som. Een kindje dat pas na 1januari ter wereld komt, wordt pas meegerekend vanaf aanslagjaar 2010.

Hoe groot het fiscale voordeel is waar je volgend jaar van geniet als je baby nog dit jaar geboren wordt, hangt af van je gezinssituatie. Hoe meer kinderen in het gezin, hoe groter het bijkomende belastingvoordeel dat de boreling oplevert. Is de nieuwkomer het vijfde kind in het gezin, dan kunnen de ouders tot 2.250 euro aan belastingen besparen. Voor een eerstgeborene gaat het slechts over een bedrag van pakweg 350 euro.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld