Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, oktober 29, 2009 16:52 - Geen reacties

Meer beveiligingsmaatregelen bij woningeigenaren dan huurders

29
okt2009

Het blijkt dat huurders zich onveiliger in hun eigen buurt of wijk voelen dan woningeigenaren, maar woningeigenaren passen wel meer beveiligingsmaatregelen toe dan huurders. Mede door dit onveilige gevoel ziet bijna de helft van de huurders graag meer politie op straat. Het blijkt dat bijna een kwart van de huurders (23%) zijn of haar huis niet heeft beveiligd, dat wil zeggen niet extra beveiligd bovenop de standaard sloten op deuren en ramen. Bij woningeigenaren bedraagt dit percentage 10%. Naast het feit dat woningeigenaren vaker maatregelen hebben getroffen, hebben zij ook méér maatregelen getroffen om zichzelf te beveiligen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 513 consumenten.

Huurders voelen zich onveiliger in eigen buurt dan woningeigenaren

Ruim twee op de tien huurders geeft aan zich wel eens onveilig in zijn/ haar eigen buurt of wijk te voelen (22%) en één op de tien huurders heeft dit onveilige gevoel zelfs in zijn of haar eigen huis (12%). Echter, nog geen één op de tien woningeigenaren heeft ditzelfde gevoel (resp. 9% en 7%). Een oorzaak van dit verschil kan aan het feit liggen dat huurwoningen relatief vaker in zogenaamde ‘prachtwijken’ liggen met de daarbij behorende problemen. Dit bleek ook uit eerder onderzoek van USP Marketing Consultancy waarbij huurders vaker aangeven zich te storen aan zaken zoals hangjongeren, criminaliteit en overlast door drugsverslaafden dan woningeigenaren dat doen. Mede door dit onveilige gevoel zien huurders graag vaker dan woningeigenaren meer politie op straat: bijna de helft van de huurders (48%) is het eens met de stelling dat zij graag meer politie op straat zou zien in de eigen wijk/buurt. Bij woningeigenaren is dit percentage lager, namelijk 31%. Logischerwijs zijn huurders het ook vaker eens met de stelling dat de overheid/gemeente onvoldoende doet om de veiligheid in de buurt/wijk te waarborgen (resp. 26% en 18%). De verschillen tussen stedelijke gebieden en niet-stedelijke gebieden zijn minder groot dan tussen huurders en woningeigenaren. Aangezien huurwoningen relatief vaker voorkomen in stedelijke gebieden, mag het geen verrassing zijn dat mensen in stedelijke gebieden zich iets onveiliger voelen in hun buurt/wijk (15%) dan mensen in niet-stedelijke gebieden (10%).

beveiligingsmaatregelen_1

Woningeigenaren hebben meer beveiligingsmaatregelen dan huurders

Aan de ene kant kunnen huurders en woningeigenaren van de politiek verwachten dat er meer gedaan wordt om de veiligheid in de buurt of wijk te waarborgen, zoals bijvoorbeeld meer politie op straat. Echter, dit zijn maatregelen voor de openbare ruimte en geen maatregelen voor de eigen woning. Dus aan de andere kant kunnen huurders en woningeigenaren ook zélf meer beveiligingsmaatregelen nemen. Het blijkt dat bijna een kwart van de huurders (23%) zijn of haar huis niet heeft beveiligd, dat wil zeggen niet extra beveiligd bovenop de standaard sloten op deuren en ramen. Bij woningeigenaren bedraagt dit percentage 10%. Naast het feit dat woningeigenaren vaker maatregelen hebben getroffen, hebben zij ook meer maatregelen getroffen om zichzelf te beveiligen. Het blijkt namelijk dat woningeigenaren vaker buitenverlichting (67%), veiligheidssloten (69%) en rolluiken voor ramen/deuren (18%) dan dat huurders deze hebben (resp. 44%, 58% en 7%). Een reden voor dit verschil kan zijn dat huurders het initiatief om dergelijke beveiligingsmaatregelen te nemen vaker aan de corporatie overlaten, terwijl de woningeigenaar dat natuurlijk zelf kan bepalen. Verder mag de huurder niet zomaar bepaalde voorzieningen, zoals bijvoorbeeld veiligheidssloten en rolluiken, aanbrengen zonder toestemming van de woningcorporatie. Tussen mensen wonend in stedelijk of niet-stedelijk gebied zijn maar weinig verschillen waar te nemen. Het enige opvallende is dat mensen in niet-stedelijke gebieden iets vaker kiezen voor buitenverlichting (71%) dan dat mensen in stedelijk gebied dat doen (55%). In stedelijke gebieden is ook meer (diversiteit aan) buitenverlichting voor handen dan in niet-stedelijke gebieden, dus dit verschil is eenvoudig te verklaren.

beveiligingsmaatregelen_2

Bron: USP Marketing Consultancy



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld