Nieuws België - Gepost op zaterdag, december 6, 2008 14:45 - 2 Reacties
Lenen aan kinderen fiscaal aftrekbaar
dec2008
Ouders die hun zoon of dochter bij de renovatie van hun woning een financieel steuntje in de rug geven, mogen dat op hun belastingbrief invullen. Dat is een van de blikvangers uit een reeks maatregelen die de Vlaamse regering neemt om wonen betaalbaarder te maken.
Een telefoonboek dik zijn ze, de nieuwe decreten ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid waaraan de Vlaamse
ministers Dirk Van Mechelen en Marino Keulen ruim drie jaar hebben gewerkt. De belangrijkste zijn:
1. Bouwvergunning
Alle 416.000 woningen die tussen de eerste wet op de stedenbouw (1962) en de gewestplannen (1978) zijn gebouwd, worden automatisch als vergund beschouwd, tenzij binnen de vijf jaar na de bouw een pv of niet-anoniem bezwaarschrift werd opgesteld/ingediend.
2. Weekendverblijven
Mensen die minstens één jaar permanent en officieel in een weekendverblijf wonen, kunnen daar blijven wonen zolang de provincies onderzoeken of er planologische oplossingen mogelijk zijn. Als zo’n oplossing onmogelijk blijkt, mogen die mensen daar blijven wonen tot 1 januari 2030, en soms zelfs tot 1 januari 2040.
3. Bouwmisdrijven
Voor bouwmisdrijven komen duidelijke verjaringstermijnen. Op strafrechterlijk vlak is dit vijf jaar na de werken. Een herstelvordering moet binnen de vijf jaar worden opgelegd in woon- en industriegebieden, en binnen de tien jaar in openruimtegebieden (zoals landbouw). Voor natuurgebieden geldt sowieso een nultolerantie. "Gedaan dus met regeltjes die tientallen jaren na de feiten nog misbruikt kunnen worden bij burenruzies", zegt Dirk Van Mechelen.
4. Meldingsplicht
Naast werken waarvoor een bouwvergunning nodig is en werken die ervan vrijgesteld zijn, komt er een derde categorie die gemeld moet worden aan de overheid. Het gaat bijvoorbeeld om een veranda of garagebox in woongebieden. Deze werken kunnen twintig dagen na melding aanvangen.
5. Beroepsprocedure
De beroepsprocedure wordt sterk vereenvoudigd zodat er veel sneller definitieve duidelijkheid komt. "Vandaag kan de hele procedure soms tien jaar aanslepen", zegt Van Mechelen. "Voortaan moet beroep eerst via de deputatie en daarna via de Raad voor Vergunningsbetwistingen passeren, die binnen de zes weken uitspraak doet. Hiertegen is nog wel cassatieberoep mogelijk bij de Raad van State maar je zult twee keer nadenken eer je dit doet."
6. Papa- en mamalening
"Wie aan familie of vrienden geld leent om een woning te renoveren, krijgt hiervoor een fiscale aftrek van 2,5% gedurende acht jaar. Het bedrag is geplafonneerd op 25.000 euro", zegt Marino Keulen.
7. Registratierechten
Wie een leegstaande/verkrotte woning koopt, moet geen registratierechten betalen op een schijf van 30.000 euro. Eerder werd al beslist dat de registratierechten op een hypothecaire lening (1%) en die op de eerste en enige woning wegvallen voor 15.000 euro.
Wie dus als eerste woning een vervallen huis van 100.000 euro koopt om te renoveren, krijgt voortaan drie vrijstellingen en betaalt slechts op 35.000 euro registratierechten; zijnde 2.250 euro in plaats van 5.500 euro. Tel daarbij de vele renovatiepremies en verbouwen wordt betaalbaarder.
8. Leegstand
De Vlaamse regering trekt jaarlijks 15 miljoen euro projectsubsidies uit om verkrotte of leegstaande buurten aan te pakken.
9. Sociale woningen
Omdat het aanbod van 155.000 ontoereikend is, gaat de regering tot 2020 zo’n 43.000 sociale huurwoningen, 21.000 sociale koopwoningen en 1.000 sociale kavels realiseren (in Antwerpen respectievelijk 12.123, 5.782 en 275). "Het budget van 450 miljoen euro per jaar zal verdubbelen. De bouwsector kan dus rekenen op een impuls van 6,5 miljard euro", zegt Keulen. "Een trendbreuk is dat het monopolie van de huisvestingsmaatschappijen wordt doorbroken waardoor ook de private markt deze woningen kan bouwen om ze dan aan de overheid te verkopen. Per 100 huishoudens komen er de volgende jaren in iedere gemeente in elk geval dus twee sociale woningen bij."
Bron: Gazet Van Antwerpen
2 Comments
Mulders Maria
wouters leo
Geachte.
wij hebben hetzelfde gedaan voor onze zoon Als Mevr Mulders M, maar dan voor een nieuw huis. Gelden dan de zelfde voorwaarden. En zitten wij ook met dezelfde vragen.
groetjes
Chris en Leo Wouters – Wens
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Geachte,
wordt hier beweerd dat – indien ik 25.000 euro leen aan mijn zoon, die een huis renoveert (Europees erfgoed, nl.Begijnhof Diest)- ik dit kan aftrekken van mijn belastingen?? HOE moet ik dit officieel maken en HOE kan ik dat invullen op mijn belastingsaangifte en over WELKE termijn?
Graag reactie en dank bij voorbaat.