Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, maart 10, 2010 18:45 - Geen reacties

Lagere kosten vergunningen laten weer op zich wachten

10
mrt2010

De kans is klein dat het kabinet zijn belofte kan nakomen om per 1 juli de administratieve lasten te verlagen voor burgers en bedrijven die huizen of bedrijfspanden willen bouwen of verbouwen.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het automatiseringssysteem dat nodig is om het vergunningsstelsel te vereenvoudigen, op tijd klaar is en getest. Dit bleek gisteren bij behandeling van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in de Eerste Kamer. Die wet voegt ruim 40 vergunningen die te maken hebben met de omgeving waarin wordt gewoond en gewerkt samen tot één omgevingsvergunning. Variërend van kapvergunning tot gebruiksvergunning en van milieuvergunning tot afvalbeschikking.

Het vereenvoudigen van de vergunningsaanvraag en de snellere afhandeling daarvan leveren bedrijven jaarlijks een besparing op van € 100 mln, aldus het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom). Particulieren zijn volgens het ministerie € 25 mln minder kwijt aan vergunningen, plus de talloze uren die ze bezig zijn met aanvragen.

Nieuwe wet
De nieuwe wet zou oorspronkelijk op 1 januari 2008 van kracht worden. Dat is telkens uitgesteld. Om vereenvoudiging en versnelling te kunnen realiseren moet elke gemeente een digitaal loket krijgen waar de omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. De Eerste Kamer constateerde gisteren dat de informatieen communicatietechnologie (ICT) voor dit loket nog lang niet op orde is.

Het systeem waarmee is proefgedraaid, is niet waterdicht, zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laten weten aan de nieuwe, demissionaire minister van Vrom, Tineke Huizinga. Documenten zijn onbedoeld veranderd, onjuist gedateerd of worden zelfs verwijderd.

Tineke Huizinga
Huizinga (ChristenUnie) erkent de problemen. Half april wordt een nieuwe versie van het ICT-systeem opgeleverd. Daarvan wil zij het laten afhangen of 1 juli haalbaar is. ‘Ik zou het jammer vinden om nu al te zeggen: het wordt 1 januari 2011. Het zou mooi zijn als 1 juli lukt. Maar als dat niet verantwoord is wegens de ICT-tool, doe ik het niet.’ De minister informeert de senaat daarover half mei.

PvdA en VVD gaan er al van uit dat 1 juli niet haalbaar zal blijken te zijn. Ook het CDA heeft daar een hard hoofd in. De VNG heeft een doorslaggevende stem. Daarmee is eerder afgesproken dat de gemeenten ten minste drie maanden zouden kunnen proefdraaien met de nieuwe ICT.

Bestuurlijke risico’s
VVD-senator Helmi Huijbregts waarschuwde voor de bestuurlijke risico’s als de ICT tekortschiet. Een nog groter probleem is volgens haar de ongeloofwaardigheid van en teleurstelling in de overheid als de digitalisering hapert. De overheid heeft eerder ernstige problemen gehad met grotere automatiseringsprojecten, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er in een brief bij de senaat op aangedrongen invoering van de wet niet op te houden. Volgens de ondernemersorganisaties is niet meer aan bedrijven uit te leggen dat zij nog langer moeten wachten. De wet scheelt bedrijven veel tijd en geld, ‘wat in deze tijden van crisis meer dan welkom is’, aldus de gezamenlijke brief.

Bron: Het Financieele Dagblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld