Nieuws België - Gepost op woensdag, augustus 5, 2009 17:14 - Geen reacties
Impact crisis op bouw blijft voorlopig beperkt
aug2009
De impact van de crisis op de Limburgse bouw blijft voorlopig beperkt. Dat blijkt uit een enquête van Voka-Limburg en de Confederatie Bouw Limburg. Zo zijn de orderboeken voor dit jaar goed gevuld. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn echter minder goed.
Voka-Limburg en de Confederatie Bouw Limburg hielden hun enquête bij ruim 1.200 Limburgse aannemers naar aanleiding van het einde van het bouwvakantie.
Uit de rondvraag blijkt dat het met de orderboekjes van de Limburgse aannemers nog wel snor zit. Zo blijkt dat 43,1 procent van de Limburgse aannemers werk heeft voor één tot drie maanden, 27,7 procent van de aannemers heeft werk voor de komende drie tot zes maanden en 20,4 procent van hen is zeker van werk voor minstens een halfjaar.
“De verwachtingen voor dit jaar zijn dus bemoedigend”, aldus Rik Mondelaers van de Confederatie Bouw Limburg. “Maar goed ook, want in geen enkele Vlaamse provincie werken zoveel mensen in de bouw als in Limburg.”
Ook qua omzet zit het wel goed dit jaar. Goed 50 procent van de Limburgse aannemers verwacht zijn omzet ten opzichte van vorig jaar minstens te kunnen handhaven.
Een kwart ziet zijn omzet zelfs stijgen. Dit wil niet zeggen dat de crisis geen impact heeft op bouw. Ruim 46 procent van de bouwbedrijven ziet zijn omzet dit jaar dalen en dat heeft dan weer gevolgen voor de rendabiliteit. Goed 35 procent van de aannemers verwacht een forse daling van de winst.
Jobs
De impact van de crisis op de werkgelegenheid in de bouw blijft voorlopig ook beperkt. Een overgrote meerderheid van 63,7 procent van de Limburgse aannemers denkt geen personeel te moeten ontslaan dit jaar. Een kleine minderheid van 12 procent ziet zich nog mensen aanwerven. Dit jaar denkt 17,7 procent van de aannemers dat er mensen zullen moeten afvloeien.
Vergunningen
Voor 2010 zijn de vooruitzichten in de bouw minder rooskleurig. Zoals u vorige week in deze krant kon lezen is het aantal bouwvergunningen dat wordt verleend dramatisch gedaald, en dat vooral in Limburg. “Het is dan ook een groot vraagteken in hoeverre de orderportefeuilles ook in 2010 gevuld zullen blijven”, vreest Rik Mondelaers.
In Antwerpen en Vlaams-brabant is nog geen sprake van een terugval van het aantal opdrachten. Mondelaers roept de Limburgse aannemers dan ook op om nog meer in die provincies te gaan werken.
Op de vraag wanneer de economie weer zal aantrekken, antwoordt ruim 60 procent dat we daar nog op moeten wachten tot 2010.
Volgens Johann Leten van Voka-Limburg mag de overheid dan ook niet stilzitten. “Wij pleiten daarbij voor vereenvoudigde regels, voor korte en eenvoudige procedures en voor ambtenaren die begeleiden en adviseren, in plaats van alleen maar vergunningen te verlenen of te weigeren.”
Bron: Het Belang van Limburg
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties