Nieuws Europa en Wereld - Gepost op donderdag, december 4, 2008 11:19 - Geen reacties
Herstelplan wordt algemeen redmiddel
dec2008
De Amerikaanse centrale bank en het ministerie van Financiën pompen nog eens 800 miljard in de Amerikaanse economie. Dat komt bovenop de 700 miljard dollar uit het meermaals herwerkte plan-Paulson. Het is de bedoeling de toegang tot krediet te vergemakkelijken en de vastgoedmarkt weer aan te zwengelen.
Een eerste luik van 600 miljard dollar dient om de hypotheekverstrekkers te ondersteunen. Met 100 miljard van dat eerste pakket koopt de Federal Reserve obligaties op die door hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac en de twaalf Federal Home Loan Banks werden uitgegeven. De resterende 500 miljard dient om effecten op te kopen die deze hypotheekverstrekkers uitgaven met hypotheken als onderpand. Het uiteindelijke doel is de kosten van leningen te drukken om de huizenmarkt te stimuleren. Het tweede luik, van 200 miljard dollar, wordt ter beschikking gesteld van financiële instellingen die kredietwaardige consumenten autoleningen, studentenleningen en kredietkaarten geven.
In Europa stelt de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zijn relanceplan voor. Het plan is een mix van nationale maatregelen en moet vooral de vraag en de toekomstgerichte investeringen, zoals milieuvriendelijke auto’s of gebouwen, een boost geven. Van Barroso mogen de lidstaten hun begrotingstekort in 2009-2010 doen oplopen tot drie procent. In zijn herstelplan zal de Europese Investeringsbank de komende twee jaar vijftien miljard euro extra ter beschikking stellen voor goedkope leningen en risicokapitaal. Barroso pleit voor een kortstondige en vooral gelijktijdige ‘shocktherapie’ van de lidstaten die de vraag moeten stimuleren via lastenverlagingen of een stijging van de overheidsuitgaven. Het plan kost 200 miljard euro, waarvan 170 miljard van de lidstaten moet komen.
In België wil minister van Financiën Didier Reynders (MR) 3,5 miljard uittrekken voor een economisch herstelplan dat de regering de komende weken uitwerkt. Reynders volgt Barroso en is voorstander van lastenverlagingen of energievriendelijke investeringen, van een verhoging van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen en de versnelling van infrastructuurwerken. Met de kosten van het herstelplan kan het begrotingstekort volgend jaar oplopen tot 7 miljard euro of 2 procent van het bbp. De overheidsschuld zal dan rond de 90 procent van het bbp liggen.
Bron: Tends
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties