Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, november 2, 2010 10:50 - Geen reacties

Gsm-rekening niet betaald? Geen lening

Tags:
02
nov2010

Banken willen kredietwaardigheid testen aan de hand van facturen

Vooraleer zomaar een lening af te sluiten, willen de banken straks eerst kunnen checken of u uw gsm-facturen wel betaald krijgt. Nieuw onderzoek van de Nationale Bank heeft het bewezen: bij slechte gsm-betalers is de kans op nóg meer financiële problemen tien keer groter.

De vraag van de banken om straks ook uw gsm-facturen te kunnen inkijken vooraleer een lening toe te kennen, komt er niet zomaar. Aanleiding is een nieuw onderzoek van de Nationale Bank, dat er kwam op vraag van minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS).
Verrassend genoeg bewijst de studie dat er effectief een verband bestaat tussen het niet-betalen van een gsm-rekening en problemen met het afbetalen van een lening. Meer nog: de kans om op een financiële roetsjbaan te komen, zou voor slechte gsm-betalers zelfs tien keer groter zijn.

Precies daarom moeten er voor bankenfederatie Febelfin nieuwe criteria komen voor het afsluiten van leningen. Nu al kunnen banken hun licht opsteken bij de kredietcentrale. Maar veel verder dan een weergave van al uw leningen gaat die niet. Net zoals in Nederland en Duitsland wil de sector daarom nog een stap verder gaan.

‘Ook achterstallige telecomfacturen, en zelfs onbetaalde energierekeningen, moeten als een soort knipperlicht kunnen dienen’, zegt Pamela Renders van de bankenfederatie Febelfin. ‘Als de bank dan gealarmeerd wordt, kan er tenminste met de klant overlegd worden.’

‘Als je nu naar de bank gaat om een nieuwe lening af te sluiten, kunnen die alleen maar bij de kredietcentrale controleren of je ook je andere kredieten keurig afbetaalt’, stelt Renders.

‘Maar wat zien we vandaag? Mensen hebben ook meer en meer problemen met het afbetalen van hun gewone rekeningen. Alleen loopt niet iedereen daarmee te koop en kunnen wij daarvoor vandaag enkel afgaan op wat de klant vertelt.’

Volgens Febelfin moet de nieuwe regeling er zo snel mogelijk komen ‘in het belang van de consument’. ‘Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat mensen met financiële problemen niet nog dieper in de afgrond belanden’, luidt het. Al is lang niet iedereen het daarmee eens. ‘Dit kan tot een gevaarlijke situatie leiden’, zegt Mohamed El Omari van het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. ‘Noem het gerust een gigantische bigbrotheroperatie.’

Bovendien vrezen ze dat het centrale orgaan waarin alle gegevens verzameld zouden worden, al snel de allures zal krijgen van een zwarte lijst. ‘Mensen gaan voor ze het weten in die databank terechtkomen. Zelfs al zijn ze gewoon hun gsm-factuur vergeten te betalen.’

Minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) staat open voor het voorstel van de banken. ‘Alleen zitten we nu in lopende zaken’, klinkt het.

Intussen kampen almaar meer mensen met afbetalingsproblemen. In ons land lopen momenteel 3,5miljoen leningen. Daartegenover staan ruim 324.000 mensen met minstens één lening die ze niet afbetaald krijgen. Dat is vijf procent meer dan bij het begin van de financiële crisis.

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld