Nieuws België - Gepost op donderdag, december 9, 2010 13:20 - Geen reacties
Energiekeurders rijgen fouten aaneen
dec2010
De keurders die het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen, maken er een zootje van: amper één op de zeven EPC’s blijkt in orde. Ontoelaatbaar, vindt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. Zij kondigt boetes en zelfs schorsingen aan. BartMoerman
Het Vlaams Energieagentschap heeft 260 energieprestatiecertificaten doorgelicht. Niet minder dan 85 procent bleek minstens één fout te bevatten. Van den Bossche heeft het energieagentschap de opdracht gegeven om daartegen op te treden. ‘Mensen die betalen voor een EPC, hebben recht op kwaliteit’, zegt de minister. Daarom heeft ze nu een actieplan opgesteld om de kwaliteit van de EPC’s op te krikken.
Eerst vertrekt een brief naar de keurders, waarin ze aangemaand worden om zich aan het inspectieprotocol te houden. Er komen ook infosessies over de belangrijkste problemen. Vanaf volgend jaar zullen fouten meteen bestraft worden met boetes.
‘Wie fouten blijft maken of fraudeert, zal zijn erkenning verliezen’, zegt Van den Bossche. Tegelijk roept ze eigenaars, huurders en kopers op om problemen met die EPC’s ook te melden aan het Vlaams Energieagentschap.
Het EPC is nu verplicht zodra een woning te koop of te huur wordt aangeboden. Vanaf 2012 zal de energiescore ook in alle advertenties voor de huizen opgenomen moeten worden.
Te hoge scores
Het energieprestatiecertificaat bepaalt almaar meer de waarde van de woning, Daarom dringt Van den Bossche aan op de correctheid ervan. Nu krijgen de meeste woningen een veel beter rapport dan ze verdienen. Zo geven de energiedeskundigen vaak een bepaalde isolatiewaarde mee, zonder dat ze daar reële bewijzen voor hebben. Die gunstige schatting is misschien wel in het voordeel van de verhuurder of verkoper, die de opdracht geeft voor het EPC en daar 200 tot 250 euro voor betaalt, maar nadelig voor kopers of huurders, die meer aan energie zullen uitgeven dan ze hadden verwacht.
Het energiecertificaat geeft elk huis een energiescore, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter. Al bijna 300.000 EPC’s zijn opgemaakt. Een doorsneehuis haalt een score van 359, een appartement 254. Oudere woningen scoren veel slechter dan recente; open bebouwingen hebben een derde meer energie nodig dan rijwoningen.
Al wie een huis verkoopt of verhuurt, moet sinds 1 november 2008 zo’n energieprestatiecertificaat hebben vanaf het moment dat er een advertentie verschijnt of er een bord aan de gevel hangt. Vorig jaar bleek nog de helft zich daar niet aan te houden, maar daar is beterschap merkbaar: al bij twee derde van de gevallen is het EPC aanwezig.
Bron: Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties