Nieuws België - Gepost op vrijdag, januari 29, 2010 15:43 - 6 Reacties
eenmaal-andermaal.be veilt huizen op het internet
jan2010
Vandaag gaat eenmaal-andermaal.be van start, een internetbiedingsplatform dat vastgoedverkoop in België voorgoed wil veranderen. Via de nieuwe dienst, die alleen samenwerkt met erkende makelaars, kan je je huis via internet binnen één uur verkopen aan de hoogste bieder. Het hele biedingsproces is veilig en transparant en staat onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. Niet enkel de koper en verkoper, maar ook makelaars kunnen hun voordeel doen met de nieuwe verkoopmethode via internet.
Snel verkopen dankzij ‘vanaf-prijs’
Eenmaal-andermaal.be introduceert een volledig nieuwe en transparante verkoopmethode voor vastgoed, die komaf maakt met een aantal belangrijke nadelen van het traditionele verkoopproces. Klassiek wordt er bij een woningverkoop immers gestart met een – vaak te hoge – vraagprijs en wordt deze verlaagd als er te weinig interesse is. In vele gevallen moet de verkoper een oplossing vinden om zijn nieuwe woning te financieren zonder dat zijn vorige woning al verkocht is, bijvoorbeeld met een overbruggingskrediet. Die situatie leidt vaak tot paniekverkopen en gedwongen prijsdalingen.
eenmaal-andermaal.be draait het systeem helemaal om. Het start de verkoop niet met een hoge ‘vraagprijs’ maar met een lage ‘vanaf-prijs’ die onmiddellijk veel geïnteresseerden aantrekt. Vervolgens wordt bij opbod de uiteindelijke verkoopprijs op een eerlijke manier bepaald.
“In tegenstelling tot het huidige, traditionele koopproces gaat bij een internetveiling de verkoper niet met één bieder in zee, maar krijgen alle gegadigden gelijktijdig de kans om hun bod in verschillende biedrondes uit te brengen”, zegt Paul Voerman, oprichter-zaakvoerder van Eenmaal-Andermaal. “De voordelen voor koper en verkoper zijn duidelijk. Een snelle verkoop, een eerlijk en transparant proces, een betere en rustige voorbereiding, ook financieel. Makelaars kunnen met ons platform hun eigen diensten uitbreiden, klanten werven en kosten drukken dankzij een snelle verkoop.”
Veilig en transparant
eenmaal-andermaal.be werkt samen met erkende en geselecteerde vastgoedmakelaars. Via een persoonlijk gesprek met één van die makelaars bepaalt de verkoper de verkoopsstrategie. Via zijn gebruikelijke publiciteitskanalen en eenmaal-andermaal.be brengt de makelaar de woning vervolgens onder de aandacht van potentiële kopers.
De makelaar regelt alle bezichtigingen en registreert alle kandidaat-bieders bij eenmaal-andermaal.be. Met een login en paswoord kunnen de bieders op de afgesproken datum en tijdstip in ‘real time’ tegen elkaar opbieden voor de woning.
Dit gebeurt allemaal in een beveiligde internetomgeving die speciaal voor eenmaal-andermaal.be is ontwikkeld. Het bieden duurt ongeveer één uur en staat onder toezicht van eenmaal-andermaal.be en een gerechtsdeurwaarder. De woningeigenaar heeft van tevoren met zijn makelaar een minimale verkoopprijs afgesproken. De bieders krijgen na elke biedronde direct te zien wat het hoogste bod is, welke plaats ze in de rangorde innemen en of de minimumverkoopprijs is bereikt. De bieder waarvan het bod twee ronden – dus na de eenmaal-andermaal-ronde- het beste blijkt, wordt vervolgens gecontacteerd door de makelaar om de koopovereenkomst te tekenen. Zoals gewoonlijk begeleidt de makelaar het dossier verder tot aan het ondertekenen van de notariële akte.
Groot succes in Nederland in het Verenigd Koninkrijk
eenmaal-andermaal.be is een initiatief van vastgoedmakelaar Paul Voerman en internetondernemer Frank Vanleeuwe (bekend van Besite en Bwin). Paul Voerman: “In 2008 wisselden in België ongeveer 120 000 woningen van eigenaar. We denken dat binnen vijf jaar 5 à 7 procent van de verkochte panden via het online bieden van eigenaar zal wisselen.”
Om de internetveiling www.eenmaal-andermaal.be mogelijk te maken, werd een nieuwe software ontwikkeld die aan erkende vastgoedmakelaars wordt aangeboden. Met een gebruikerslicentie kunnen makelaars de onlineveiling als bijkomend verkoopskanaal aan hun klanten aanbieden. Makelaar Niek De Boer van De Boer & Partners Immobiliën Groep : “Als makelaar werken we continu aan het verbeteren van onze dienstverlening. Door eenmaal-andermaal.be als alternatieve verkoopmethode aan te bieden aan onze opdrachtgevers, verruimen we ons aanbod met een kwalitatieve en klantvriendelijke oplossing”.
In Nederland slaat de methode alvast aan. Huizenverkoop op internetveilingen heeft er door de crisis een enorme vlucht gemaakt. Om lange verkooptijden te vermijden, hebben steeds meer huiseigenaars de nieuwe methode ontdekt. “Crisis of geen crisis, de vastgoedmarkt zal nog een hele poos door de koper worden bepaald. De huidige markt vraagt om nieuwe initiatieven als het onze. eenmaal-andermaal.be is sowieso de oplossing voor een heel groot aantal panden die nu onverkoopbaar in het bestand van de makelaar zitten”, besluit Voerman.
Link: www.eenmaal-andermaal.be
Bron: eenmaal-andermaal
6 Comments
Beste heer Nelde,
Ons biedingsplatform is zeker geen aanval op het huidige systeem. Wij vinden enkel dat elke makelaar moet kunnen overwegen om een pand per opbod aan te bieden.
Zeker voor courante woningen kunnen de biedingen de verwachtingen overstijgen.
Een federatie dit laten organiseren lijkt mij een grote stap terug in de tijd. Bovendien werken wij enkel samen met erkende makelaars.
Eenmaal-Andermaal.be staat garant voor een professionele dienstverlening en wenst duurzame partnerships af te sluiten met haar makelaars.
Via Era Domus Poperinge stond ik op het punt een huis te kopen via éénmaal-andermaal. 2 maand wachtte ik de fameuze bieding af.
De vanafprijs was 140. In totaal waren wij met 3 bieders en helaas voor de makelaar haakten de 2 anderen af, waardoor mijn eerste bod op 140 uiteraard bleef staan. Uiteindelijk kreeg ik online het heugelijke nieuws dat ik de bieding gewonnen had en dit voor de prijs van 140.
Eén dag later echter kreeg ik het nieuws van de makelaar dat de verkoper het zou verkopen voor 150. Maar liefst 10 meer… , zomaar?
Waarom is er dan een bieding? Waarom die vanafprijs als de verkoper het niet eens is met die startprijs, namelijk 140?
Het systeem voor mij was een serieuze blunder, ik werd belazerd.
Beste heer Vandermeersch,
Zowel in de brochure, de handleiding, de instructievideo als op onze website wordt duidelijk gemaakt dat de verkoper een minimum verkoopprijs kan instellen.
Na elke biedronde ziet u in de wachtronde of de minimum verkoopprijs is bereikt; ja of nee.
Heel transparant en eerlijk voor elke bieder.
Het spijt mij te horen dat desondanks onze inspanningen om onze verkoopmethode duidelijk te houden u in de veronderstelling was dat de vanafprijs ook de verkoopprijs was.
U heeft uw openingsbod niet verhoogd omdat bleek dat u de enige kandidaat was, terwijl u zag dat de minimum verkoopprijs niet was bereikt?
Ik snap uw strategie, maar waar is de blunder of de oplichting??
Toch wens ik u veel succes met de zoektocht naar uw woning of met de verdere onderhandeling met de makelaar.
Anja
Hoe zit het met de rechten van de verkoper? Blijkbaar is het de bedoeling om aan een lage verkoopprijs te starten maar als er dan bijna geen bieders zijn, moet je dan je huis laten gaan voor die minimumprijs of kan je nog beslissen of de prijs uiteindelijk ok is voor u?
Beste Anja,
De vanafprijs is de minimum prijs die men moet bieden en het startpunt van de bieding.
De verkoper stelt ook minimum verkoopprijs voorop. Deze wordt niet op voorhand bekend gemaakt. U verkoopt zeker niet als deze prijs niet gehaald wordt. Uiteraard bent u vrij om alsnog een lager bod te aanvaarden.
Kijk al eens op de website voor meer info;
http://www.eenmaal-andermaal.be/howItWork/index/seller
Onze makelaar kan u er zeker meer over vertellen.
Groeten, eenmaal-andermaal.be
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Als er dan al een veilingsysteem voor de Belgische markt moet komen zou dit niet door een commerciële speler maar door een federatie, instantie of VZW moeten worden georganiseerd. Neutraal, en gedragen door de sector. Niet als ‘aanval’ op het huidige systeem.
In NL staat men open voor iets nieuws op vastgoedvlak, in België is dit helemaal anders…