Nieuws België - Gepost op donderdag, november 19, 2009 22:29 - Geen reacties
Een fraaie synthese van ecologie, energiezuinigheid en architecturale vrijheid
nov2009
Veel bouwbedrijven zagen zich gedwongen nog snel op de kar van duurzaam en energiezuinig bouwen te springen. Dewaele Bouwbedrijven hoefde dat niet te doen. ‘Al meer dan 60 jaar, nog vooraleer er sprake was van EPB-normen en E-peil, is ons houtskeletbouwsysteem erop gericht om huizen te bouwen waarin het comfortabel en gezellig wonen is, waarbij het energieverbruik op een laag pitje staat, en waarbij niets van dat alles de vrijheid van het ontwerp aan banden legt’, vertelt Pieter Devos, commercieel directeur van Dewaele Bouwbedrijven.
Hout is het meest ecologische bouwmateriaal. Het is duurzaam, hernieuwbaar en recycleerbaar.
Voor haar houtskeletwoningen gebruikt Dewaele Bouwbedrijven Canadese oregon uit gebieden met gecontroleerd bosbeheer. ‘Daar wordt enkel gerooid in bossen die speciaal voor dit doel zijn aangeplant, zodat geen roofbouw wordt gepleegd’, vertelt Pieter Devos. ‘Alles is wettelijk zeer goed geregeld, tot en met vastgelegde quota voor verplichte nieuwe aanplantingen. Ook het bewerken van het hout is een ‘cleane’ activiteit die het milieu zogoed als niet belast.’
Energiezuinig
In combinatie met een doorgedreven isolatie en met energiezuinige technieken is een Dewaele houtskeletbouw een milieuvriendelijke woning waarin het aangenaam vertoeven is: altijd warm in de winter, en fris in de zomer. Een K-waarde van minder dan 30 en een E-peil van minder dan 60 zijn geen uitzondering. De optimale isolatie zorgt ook voor minder stookkosten en dus minder schadelijke uitstoot.
‘Door zijn samenstelling en structuur is hout op zich al een goede isolator’, verklaart Pieter Devos. ‘Raak tijdens de winter maar eens een houten wand aan. Die zal altijd warm aanvoelen, wat van andere bouwmaterialen niet kan worden gezegd. Doordat hout steeds behaaglijk aanvoelt, zorgt het voor een aangename omgevingstemperatuur, waardoor de nood aan bijstoken kleiner wordt.’
Standaard is het dak van een Dewaele-woning geïsoleerd met 20 cm minerale wol, en de vloer met 8 cm geëxtrudeerd polystyreen. In de wanden zit 12 cm minerale wol, en de spouw is gevuld met 6 cm minerale wol. Klanten die dat willen, kunnen kiezen voor wanden met een nog betere isolatiewaarde. Hiervoor combineert Dewaele Bouwbedrijven een verhoogde luchtdichtheid met een ‘leidingspouw’. Dat is een extra wand aan de binnenkant die bestaat uit een regelwerk van 7 cm diep waarin 7 cm minerale wol wordt aangebracht. In deze spouw bevinden zich tevens alle elektrische en sanitaire leidingen, zodat de dragende structuur niet doorboord moet worden en de buitenwand perfect luchtdicht blijft. Bovendien worden er rond de ramen en onder en boven de wanden luchtdichte slabben aangebracht. Deze wandopbouw haalt een U-waarde van maar liefst 0,16 W/m².K.
Architectuur zonder beperkingen
Een Dewaele houtskeletbouw beperkt architecten en bouwheren geenszins in hun ontwerpvrijheid. Integendeel zelfs. Met hout zijn vaak complexere architecturale hoogstandjes mogelijk dan met andere bouwmaterialen. Pieter Devos: ‘Elke woning van Dewaele is een ode aan de architecturale vrijheid. Typewoningen kennen we niet.
Elk project kan worden vormgegeven volgens de meest persoonlijke verlangens. Daarvoor kunnen klanten in volle vrijheid kiezen voor een architect naar wens. Klein of groot, landelijk klassiek of vooruitstrevend strak, een bungalow of een pastoriewoning… elk jaar bouwt Dewaele in België en in Frankrijk meer dan 300 woningen in de meest uiteenlopende stijlen en afwerkingen, stuk voor stuk volledig volgens de wensen van de individuele bouwheer’.
Bron: Het Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties