Nieuws België - Gepost op dinsdag, mei 11, 2010 17:13 - Geen reacties
Economische chaos op komst
mei2010
Freddy Van den Spiegel, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, is bijzonder somber over de economische toekomst. Het inflatiespook dreigt in de tweede helft van 2010. Dat meldt het weekblad Trends.
Op een Voka/RES-vastgoedcongres in Antwerpen voorspelde Van den Spiegel een chaotische toekomst. “Iedereen hoopt dat alles in orde is omdat de bankencrisis achter de rug lijkt, maar de economische crisis is lang nog niet gedaan.”
Drijfzand
De hoopvolle tekens die sommige economen menen te zien – een lage rente, de terugkeer van interbancaire kredietwaardigheid en het opverende vastgoed – zijn op drijfzand gebouwd. De crisis werd immers gered door de overheden. “De economische groei herstelt, maar is gebaseerd op deficit spending. Alle staten zitten tot over hun oren in de schulden. Er zijn twee alternatieven: een belastingverhoging of een uitgavenbeperking. Beide zijn rampzalig.”
In de tweede helft van dit jaar kunnen zich al problemen voordoen. De petroleumprijzen stijgen, wat de inflatie in een opwaartse spiraal kan duwen. Ook de rente stijgt daardoor. “En dan is het herstel de nek omgedraaid. Ondertussen blijven de landen schulden bij creëren. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar als we niet oppassen wordt België in vijf jaar nog een van de landen met de laagste staatsschuld.”
VS-economie catastrofaal
De Amerikaanse economie noemt hij zonder verpinken catastrofaal. “De staatschuld bedraagt 100 procent van het bnp, 8000 miljard dollar schuld. Kunnen ze dat ooit terugbetalen? Neen. Hoe kunnen ze dit oplossen? Door meer dollars bij te drukken. De VS maakt zo iedereen rijk door de creatie van flippo’s. En iedereen in de wereld zal gelukkig zijn dat die dollars flippo’s worden.” De geldcreatie zal vooral gevolgen hebben voor de grootste schuldeiser van de VS, de volksrepubliek China. “China houdt al 2000 miljoen dollar aan. En wat krijgen ze? Nog meer flippo’s.”
Terugkeer van de staat
De econoom, die de uitspraken deed voor de herstelmaatregelen in Griekenland bekend waren, ziet in Europa de nationale belangen doorwegen, wat tot een grotere economische divergentie zal leiden. “Het peloton rijdt de berg op en de zwakkeren worden losgereden. De toestand in Griekenland is onoplosbaar. Als dat land valt, zijn Spanje en Portugal misschien aan de beurt. De eerste acute aanval op Griekenland is voorbij. Maar de volgende kan je niet uitsluiten.”
De belangrijkste evolutie is volgens de gewezen ASLK-econoom – die met enige ironie vaststelt dat hij zowaar weer voor een overheidsbank werkt – de terugkeer van de staat als belangrijke factor in de economie. “Er is een tsunami van nieuwe regels voor de banken, die daardoor nutteloos dreigen te worden. Een belangrijke functie in de economie, risico’s nemen, kunnen ze bijna niet meer uitoefenen. De enige manier waarop de banken genormaliseerd kunnen worden, is de privatisering. De vraag is alleen wanneer, aan welke prijs en aan wie? Ik zie vooral de Chinezen als geïnteresseerde partijen. Vandaag zijn er slechts twee Chinese banken in de wereldwijde bankentoptien. Hun aantal kan binnen vijf jaar verdubbelen. Er zullen waarschijnlijk ook twee Indiase en een Braziliaanse instelling bij zijn.”
De econoom erkent de zwakheid van voorspellingen. Hij verwijst naar het verleden. Bij de start van de crisis telde de bank wereldwijd 1600 miljard rommelkredieten. Als een op twee Amerikaanse huiseigenaars de schuld niet kon terugbetalen en de bank nog de helft van de prijs zou kunnen recupereren, zou er in totaal een vierde van het kapitaal van de banken vernietigd worden. “Bij de start van de crisis dachten we dat die de banken 400 miljard dollar zou kosten. Ondertussen is de prijs al 15.000 miljard. We zijn dus voorzichtig geworden met voorspellen.”
Bron: Trends
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties