Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, november 4, 2009 17:43 - Geen reacties

Drijvende gebouwen maken kleine gemeenten leefbaarder

04
nov2009

Bouwen op het water biedt ongekende mogelijkheden, vindt architect Bart van Bueren (27). Hij denkt daarbij aan de bouw van postkantoren en restaurants die via het water verplaatst kunnen worden zodat dorpen aan het water niet verstoken blijven van voorzieningen. Met zijn idee won hij de Zuid-Hollandprijs.

Bart van Bueren studeerde in 2007 cum laude af aan de TU Delft in architectuur en bouwkunde. Hij besloot een eigen bedrijf te beginnen gespecialiseerd in waterbouw. “Van dat betrekkelijk kleine vakgebied wil ik alles weten. Mijn ambitie is om op dat gebied de specialist te worden. Er zijn heel veel jonge architecten in Nederland, maar niemand heeft die specialisatie”, vertelt hij in zijn atelier aan de Maashaven in Rotterdam. Toen de provincie Zuid-Holland een prijsvraag uitschreef met als thema ‘kwaliteitsverbetering van de woon- en leefomgeving van het landelijk gebied’ besloot hij samen met zijn compagnon Dries Schuwer (25) mee te doen. Hij werkt bij ingenieursbureau MWH en deed in zijn vrije tijd mee aan het project van Van Bueren. Toekomst adaptief met wateraders, heet hun plan, waarmee ze willen laten zien dat de aanwezigheid van water kansen biedt leefbaarheidproblemen op te lossen. Hij verklaart: “Veel dorpen in de provincie Zuid-Holland hebben vergelijkbare problemen. De vergrijzing neemt toe, mensen trekken weg en onder meer postkantoren, restaurants en bibliotheken, verdwijnen omdat ze niet meer rendabel zijn. Die beweging zet de leefbaarheid sterk onder druk. Met verplaatsbare voorzieningen is dat probleem op te vangen.” Gemeenten die aan het water liggen, zijn dan sterk in het voordeel. “En die zijn er genoeg in Zuid-Holland”, zegt hij glimlachend. “Denk aan de dorpen Kinderdijk, Noorderwetering, Streefkerk, Bergstoep en Ammerstol, op rij gelegen aan de Lek, en stuk voor stuk voorzien van een haven. Een verplaatsbaar restaurant, bijvoorbeeld, of een bibliotheek, zou daar van dag tot dag op een andere plek kunnen aanmeren. Zo blijven ze rendabel in deze gebieden met relatief weinig inwoners. Tegelijkertijd blijft het voorzieningenniveau op peil en daarmee vergroot je de leefbaarheid.”

Nuttig
Een prachtig plan vond de jury van de Zuid-Hollandprijs. Nuttig en betrekkelijk eenvoudig te realiseren. “Daarbij moet dan wel rekening worden gehouden dat de havens hier en daar dienen te worden aangepast”, verduidelijkt Van Bueren. “Goed bereikbare aanlegplekken zijn een must. Dus hier en daar heeft de infrastructuur aanpassing nodig. Ook is het nodig dat de gebouwen op de riolering en het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Maar grote problemen verwacht ik op dat punt niet.” De architect ziet met enig optimisme ook mogelijkheden voor drijvende woningen en kantoorpanden. “Het is zelfs mogelijk onder zo’n gebouw te parkeren. Er zijn systemen die dat mogelijk maken. En is het gebouw op de oorspronkelijke plek overbodig geworden, dan kan het ergens anders worden gelegd. Daarmee bespaar je enorm veel kosten want als een gebouw nog goed is kan het eenvoudig en snel opnieuw worden gebruikt op een andere plek.” Over de vraag of er inderdaad een markt is voor zijn idee, maakt Van Bueren zich weinig zorgen. “Ik heb inmiddels contact met een grote projectontwikkelaar die een drijvend kantoorgebouw wil gaan realiseren. En daarnaast ga ik het idee voorleggen aan uiteenlopende gemeenten in Zuid-Holland. Ik ben er van overtuigd dat mijn plan een succes wordt. Het winnen van de Zuid-Hollandprijs is een belangrijke stap in de goede richting.”

Bron: Cobouw



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld