Nieuws België - Gepost op zaterdag, september 26, 2009 22:02 - 4 Reacties
De bijkomende kosten voor de verkoper
sep2009
Als verkoper van een woning moet je een aantal bijkomende kosten dragen. Een overzicht:
Als verkoper ben je verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) aan te vragen. Dat certificaat wordt toegekend door een erkende energieadviseur na een technische controle van het dak, de muren, de ramen, de vloer, de isolatie en de verwarmingsinstallatie. Ook bouwjaar en oriëntatie van de woning spelen een rol. Het energieprestatiecertificaat kost de eigenaar gemiddeld 200 à 250 euro en is tien jaar geldig. Na het uitvoeren van energiebesparende investeringen is het echter raadzaam een nieuw EPC te laten opmaken.
Wanneer je een stuk grond of een woning verkoopt, moet je een bodemattest aanvragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam). Dat attest kost 30 euro per kadastraal perceel en ontvang je binnen de maand. In principe is voor elke verkoop een nieuw attest nodig, maar in de praktijk wordt toegelaten dat voor niet-risicogronden eenzelfde attest meermaals wordt gebruikt zolang de kadastrale gegevens niet gewijzigd zijn. Je notaris kan je hierbij adviseren.
Als je een woning verkoopt die verwarmd wordt met stookolie, moet je de koper een attest bezorgen waaruit blijkt dat de woning over een gekeurde tank beschikt. Volgens de Vlarem-wetgeving moet een ondergrondse metalen tank om de drie jaar gekeurd worden, een ondergrondse kunststoftank om de vier jaar en een bovengrondse tank om de vijf jaar. Deze keuring moet uitgevoerd worden door een erkende technicus. Reken hiervoor afhankelijk van de inhoud de tank met een prijs van 200 tot 300 euro.
De prijs om je woning te koop te stellen op Immoweb begint vanaf 32,95 voor vier weken. Ga je naar 16 weken, wat de aanbevolen minimumduur is, dan betaal je 55,95 euro. Op Livios kun je je woning te koop aanbieden vanaf 20 euro voor zes weken.
Stel je een makelaar aan om je woning te verkopen, dan moet je bij verkoop een commissie betalen. Een commissie van 3 procent is gebruikelijk. Dat tarief kan oplopen tot 4 à 5 procent voor panden of gronden met een verkoopprijs beneden 125.000 of 62.500 euro.
Deze percentages zijn niet officieel of wettelijk, maar worden binnen de sector vrij goed opgevolgd. Zorg ervoor dat het overeengekomen tarief schriftelijk wordt vastgelegd in de makelaarsovereenkomst en betaal de commissie nooit vooraf aan de makelaar, ook niet gedeeltelijk.
Als je een woning die je niet zelf bewoont, binnen de vijf jaar verkoopt, ben je mogelijk meerwaardebelasting verschuldigd. Deze belasting bedraagt 16,5 procent op het verschil tussen de ver- en de aankoopprijs.
De aankoopprijs mag je wel eerst verhogen met de werkelijk gemaakte aankoopkosten of met een forfaitair kostenpercentage van 25 procent.
Vervolgens mag je de aankoopprijs ook verhogen met 5 procent per volledig verstreken jaar tussen de aan- en de verkoopdatum. Ten slotte mag je van de verkoopprijs de kosten van de tekoopstelling aftrekken.
Bron: Het Nieuwsblad
4 Comments
Eric Huyghe
sercu robert
mijn dochter heeft haar huis moeten verkopen:
zij betaalde 800 euro kosten aan de notaris.
kan dat
robert
Geloof me, een makelaar kost dan iets meer dan een notaris, de makelaar DOET door de band OOK VEEL MEER. En behaald gemiddeld een hogere prijs, waardoor die extra kosten verantwoord zijn. Let ook wel: op het kantoor van elke vastgoedmakelaar zal normaalgezien de prijs van de diensten uithangen, niet bij de notaris. Dat kunnen boze verassingen worden…
Kosten Verkoper Bij Verkoop Huis | Eigen Huis Verkopen
[…] De bijkomende kosten voor de verkoper | Vastgoedplatform – Als verkoper van een woning moet je een aantal bijkomende kosten dragen. Een overzicht: Als verkoper ben je verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC … dan moet je bij verkoop een commissie betalen. … mijn dochter heeft haar huis moeten verkopen: zij betaalde 800 euro kosten aan de … […]
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Ik wens mijn huis te verkopen. De notaris zal mij extra kosten aanrekenen voor zijn personeel.
Kan dit?