Nieuws Nederland - Gepost op zondag, juni 14, 2009 17:03 - Geen reacties
Corruptie aanbestedingen Limburg aangepakt
jun2009
Gemeenten in Limburg richten samen met de provincie een team op dat corruptie bij de aanbesteding van Limburgse bouwprojecten moet tegengaan. Een woordvoerder van burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft zondag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.
In het team zitten hoogleraren van de Universiteit van Maastricht en van de TU Delft. Ze gaan aanbestedingen in Limburg bekijken op met name de kwaliteit. Volgens de woordvoerder werd in het verleden te veel gekeken naar de prijs. Dat werkte corruptie in de hand.
Budget wordt vooraf bekend gemaakt
In het vervolg zal bij een aanbesteding vooraf het budget worden bekendgemaakt. Bij de aanbestedingen zal daarna worden gekeken naar de kwaliteit van de biedingen. Een onafhankelijke commissie zal uiteindelijk het project kiezen. De aanleiding is een grootschalige fraude waarbij onder meer het Brabantse bouwbedrijf Janssen de Jong (via de Limburgse dochter Janssen de Jong Infra) werd verdacht van het betalen van steekpenningen aan ambtenaren voor informatie over aanbestedingen.
Bouwbedrijven versus NMa
De Limburger citeerde in het weekeinde op haar website een advocaat van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die stelt dat de Brabantse bouwer bij zeker tien projecten in Limburg verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Advocaat Erik Daalder van de NMa zou dit hebben onthuld voor de voorzieningenrechter in Den Haag, die een kort geding behandelde dat de Janssen de Jong Groep en Janssen de Jong Infra hadden aangespannen tegen de Staat.
De bedrijven stellen dat de NMa geen gebruik mag maken van verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken van medewerkers die door justitie verdacht worden van het omkopen van ambtenaren. Het OM stelt dat dit wel mag: toezichthoudende instanties krijgen met enige regelmaat informatie.
Hoogte verboden prijsafspraken kan oplopen tot euro 10 mln
De totale omzet van de projecten die wegenbouwers onderling zouden hebben verdeeld, bedraagt ruim euro 10 mln. Welke andere bedrijven hierbij betrokken zijn, is niet bekendgemaakt. Eind januari deed de NMa bij vijf Limburgse wegenbouwers invallen. Dat gebeurde behalve bij Janssen de Jong Infra ook bij BLM, Wegenbouw Limburg, Mourik Groot-Ammers en Roecx.
Het OM zocht in december vorig jaar contact met de NMa, omdat vermoed werd dat in Limburg bouwbedrijven prijsafspraken maakten. Dit was gebleken tijdens het afluisteren van telefoons. Advocaat Cecille Bitter van het OM zei tijdens de behandeling van het kort geding dat ‘structureel’ prijsafspraken worden gemaakt en dat dit ‘frequent’ gebeurt. Omdat dergelijke afspraken zelden op papier worden gezet, zijn de tapverslagen belangrijk voor de onderbouwing van een boeterapport, dat de NMa van plan is op te stellen, aldus de Limburger in haar verslag.
Bouwer belooft beterschap
Bestuursvoorzitter Eric Krul van Janssen de Jong, een middelgrote bouwer in Nederland, zei eerder dit jaar dat fraude in ‘flagrante strijd is met onze integriteitsbeginselen’. ‘Wij werpen dit verre van ons en zullen er dan ook alles aan doen om deze verschijnselen uit te bannen.’ Naar aanleiding van de fraude-affaire sloot het bedrijf onder andere het kantoor van de Infra-divisie in Meerssen en werden diverse medewerkers op non-actief gesteld of overgeplaatst.
Bron: Het Financieele Dagblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties