Nieuws België - Gepost op zaterdag, januari 31, 2009 10:40 - Geen reacties
Confederatie Bouw luidt alarmbel voor West-Vlaanderen
jan2009
Voor bouwgrond betaal je in Vlaanderen gemiddeld 200 euro per vierkante meter, in onze provincie moet je tot 250 euro betalen
West-Vlaanderen heeft 28.000 extra woningen nodig. De kust heeft nood aan 12.000 extra tweedeverblijven. Dat zegt de Confederatie Bouw. Volgens cijfers komen er tegen 2020 in onze provincie 36.000 mensen bij en moeten er dringend maatregelen genomen worden.
De Confederatie Bouw West-Vlaanderen dringt aan op extra woonruimte in en rond de grote steden in de provincie. Ook de kustgemeenten moeten bekeken worden, zij het door een andere bril. «De bouwgrondprijzen aan de kust liggen bijzonder hoog en de bouw presteert er ondermaats», zegt directeur Jan Libeer. «De voorbije achttien jaar zijn er 25.000 tweedeverblijven bijgekomen, vooral aan de kust. Met dat fenomeen is in de ruimtelijke planning geen rekening gehouden. We rekenden met het Planbureau uit dat het aantal tweedeverblijven de komende jaren nog zal stijgen met duizend per jaar. In 2020 betekent dat 12.000 extra woningen.»
Voor die berekeningen baseert het Planbureau zich op de cijfers van de vorige jaren en op de toenemende vergrijzing. «Er komt een generatie aan van kapitaalkrachtige senioren, die aan de kust hun stempel zullen drukken.»
Bouwgrondprijzen
Opvallend is dat er de voorbije jaren minder bouwwoede was aan de kust dan tien jaar geleden. De hoge bouwgrondprijzen zijn daar niet vreemd aan, zegt Libeer. «In 2002 namen de kustgemeenten nog ongeveer zestig procent van het totaal aantal vergunningen voor nieuwe woningen voor hun rekening. In 2007 was dat aandeel gedaald tot 46 procent. In vergelijking met andere gebieden in Vlaanderen, gaat de kust tegen de trend in.»
De bouwgrondprijzen in West-Vlaanderen liggen, door het aandeel van onze kust, hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen. Waar je gemiddeld in Vlaanderen 200 euro per vierkante meter betaalt, moet je in onze provincie tot 250 euro rekenen. De kustgemeenten en de regio Brugge spannen de kroon, met als koploper Knokke-Heist. Daar kost een lap bouwgrond gemiddeld 1.000 euro per vierkante meter. In de Westhoek betaal je voor diezelfde vierkante meter 150 euro.
Ruimte in steden
Tussen 2002 en 2005 zijn er in West-Vlaanderen 26 procent extra flats en huizen gebouwd. De appartementsbouw stuikte daarna ineen, maar ook de bouw van huizen is in 2006 en 2007 afgenomen. Met een bevolkingstoename voor de deur zijn dat geen hoopgevende cijfers. «De overheid moet nog meer dan nu inzetten op grootschalige vernieuwing van de stadscentra en tegelijk de ontwikkeling van nieuwe woongebieden rond die centra. Als de overheid het West-Vlaamse buitengebied van verdere bebouwing wil vrijwaren, moeten de steden benut worden. Dat is perfect mogelijk. Er is nog voldoende ruimte in onze steden om woningen uit te breiden. Oude, verkrotte en leegstaande gebouwen kunnen gesloopt worden. Aan een gunstig BTW-tarief mag er een nieuwbouw geplaatst worden. Aan de kust moet het vergunningsbeleid aangepakt worden. Alleen zo zullen de prijzen voor bouwgronden, huizen en flats in onze provincie betaalbaar blijven», besluit Libeer.
De Confederatie Bouw ziet de toekomst allerminst somber in. Ondanks de economische crisis zal er de komende jaren verder gebouwd worden door de gunstige leningen en de verschillende tussenkomsten van de overheid.
«De regering moet duidelijkheid scheppen over het BTW-stelsel op nieuwbouw», zegt Bernard De Langhe van Immo Dot Oostende. Hij verwijst naar de invoering van 6 in plaats van 21 procent op de eerste vijftigduizend euro bij een nieuwbouw. «Bovendien geldt die regel niet voor tweedeverblijven. En daar ligt de kust van wakker. Dit zal geen positieve beweging creëren. Veel mensen wachten op duidelijkheid.»
Er is volgens De Langhe plaats genoeg aan de kust om nieuwe woningen te creëren. «Wat wel beter kan, is het leveren van vergunningen. In Oostende bedraagt de wachttijd één jaar. Terwijl het wettelijk bepaald is dat die periode maximum drie maanden mag duren. Dat is zowel voor promotoren als kopers nadelig.»
Bredene, de jongste kustgemeente, is een van de gemeenten die steeds meer inwoners aantrekken. Daarvoor snijdt de gemeente al een paar jaar nieuwe verkavelingen aan. «Zopas zijn er opnieuw een aantal uitvoeringsplannen goedgekeurd. Er komen nieuwe woonmogelijkheden in wijk Maria-Duyne en de Zeelaan. Bovendien merk je dat er ook in onze Kapellestraat en op de Driftweg bijzonder veel activiteit is. Daarbij denken we niet alleen aan onze eigen inwoners, maar ook aan de tweedeverblijvers. Bredene is wat dat betreft bezig aan een inhaalbeweging ten opzichte van onze buren», meent schepen Steve Vandenberghe (sp.a).
Aan de kust, zoals hier in Bredene, moeten de komende jaren 12.000 tweedeverblijven bij komen.
Volgens Peter Sabbe van Agence Callier is er nog ruimte in de binnenstad van Blankenberge om tweedeverblijven te bouwen.
«Vervallen woningen van twee verdiepingen kunnen flats worden met negen verdiepingen. Op de Zeedijk zelf is nog nauwelijks plaats, daarachter des te meer. Wij catalogeren tweedeverblijven als appartementen. Woningen zijn in deze minder belangrijk. Mensen willen zo dicht mogelijk bij het strand en de stad wonen», weet Sabbe.
Volgens hem zal de bouw dit jaar weer aanwakkeren. «We hebben gemerkt dat het laatste kwartaal van 2008 een positieve evolutie had. Vastgoed blijft de beste belegging», reageert Sabbe.
«Dit jaar wordt er gebouwd in de Scharebrugstraat, achter het ziekenhuis en aan het Boezingepad. Ook de komende jaren hebben we nog belangrijke projecten, zoals de stationsomgeving en de 220 woningen in de Lissewegestraat. Alles bij elkaar zijn dat vijfhonderd nieuwe woningen», weet schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick De Klerck (Open Vld). «Op de Zeedijk springt het Eden-project naast het Casino in het oog. Op lange termijn plannen we woningen, ook voor tweedeverblijvers, aan het Zeebos en het nieuwe golfterrein. In de stad werken privéondernemingen aan inbreidingsprojecten en nieuwe appartementsgebouwen in plaats van verkrotte woningen. In Blankenberge is er de komende jaren dus nog plaats genoeg», verzekert De Klerck.
Aan de kust, zoals hier in Blankenberge, moeten de komende jaren 12.000 tweedeverblijven bij komen.
Bron: Het Laatste Nieuws
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties