Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 12, 2009 11:09 - Geen reacties
Brussels vastgoed in impasse
mrt2009
De interesse in vastgoed als investeringsobject blijft op peil, maar een aantal investeerders is (definitief?) van de markt verdwenen en de overgebleven spelers zijn risicoschuwer geworden. Dat staat in de editie 2009 van Emerging Trends in Real Estate Europe, een studie van Urban Land Institute en PricewaterhouseCoopers (PwC) die gebaseerd is op interviews met 500 vastgoedactoren uit heel Europa.
De Duitse steden München en Hamburg voeren de ranking op het vlak van investeringsperspectieven aan. Istanbul zakt van de eerste naar de derde plaats. "Die verschuiving in de top drie toont de risico-aversie duidelijk aan", zegt Laurens Narraina, partner bij PwC. "Die Duitse steden hebben een economie die op vele poten steunt. Dat drukt het risico." Brussel zakt in de ranking van de veertiende naar de vijftiende plaats op een totaal van 27 steden.
De Brusselse markt zit volgens Narraina in een impasse. De eigenaars houden vast aan hun prijzen waardoor er nauwelijks of geen transacties zijn. En dat brengt ook de schatters in de problemen, want zij hebben geen vergelijkingspunten meer. Toch is volgens Narraina een waardecorrectie onvermijdelijk. "We adviseren momenteel bij een deal waarbij de eigenaar twee jaar geleden niet akkoord ging met een rendement van 5,5 procent. Vandaag wordt er ernstig gesproken over een rendement van 7,5 procent. Ik zeg niet dat 7,5 procent nu de norm wordt, maar het geeft wel aan dat er een sterke opwaartse druk is op de rendementen."
Narraina vreest dat de malaise op de ietwat starre Brusselse markt langer kan aanslepen dan bijvoorbeeld op de – overigens veel zwaarder getroffen – Londense markt."In Londen zie je nu al stevige prijscorrecties. Het gaat er snel naar beneden, maar precies daardoor zou Londen ook sneller uit het dal kunnen kruipen." In de ranking van de investeringsperspectieven klimt Londen toch wat verrassend van de vijftiende naar de vijfde plaats.
Voor Brussel is het uitkijken naar wat de Duitse open fondsen gaan doen. En ook of de in het verleden erg actieve, maar ook sterk schuldgedreven Ierse spelers niet in de problemen komen. Sale-and-leaseback is het enige groeisegment op de Belgische vastgoedmarkt. "Het is voor ondernemingen een manier om aan middelen te komen zonder dat ze een beroep moeten doen op de normale kapitaalmarkten", duidt Maarten Tas, director bij PwC.
Bron: Trends
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties