Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, januari 17, 2009 15:48 - Geen reacties

Brugge – Te weinig betaalbare woningen

17
jan2009

Ann-Marie staelens – vastgoed Acasa

Voor het eerst in jaren minder bruggelingen

Voor het eerst in jaren is het aantal Bruggelingen gedaald, een fenomeen dat zich het best laat zien in Sint-Andries en in het centrum van de stad. De dure huizenmarkt is voor sommige Bruggelingen een belangrijke reden om andere oorden op te zoeken.

Vastgoedkantoor Acasa, dat jaarlijks tweehonderd woningen een nieuwe eigenaar bezorgt, verkocht in Brugge nooit eerder zoveel woningen als vorige maand. Een mooi record, maar tegelijk schrijnend. Steeds meer minder gegoede Bruggelingen zijn namelijk vruchteloos op zoek naar een dak boven het hoofd. Bij de dienst Woonbegeleiding van het Brugse OCMW kwamen vorig jaar ongeveer zeshonderd Bruggelingen aankloppen. Allemaal zochten, maar vonden ze geen betaalbare woning. «Van de Bruggelingen die vorig jaar een beroep op ons deden, had dertien procent een inkomen dat lager ligt dan vijfhonderd euro. Meer dan de helft had een inkomen beneden de duizend euro. De vuistregel is dat maar een derde van het inkomen naar de huur kan gaan. Dan zie je dat in Brugge heel wat mensen moeite hebben een betaalbare woning te vinden. Het is niet de grootste reden voor de migratie uit de binnenstad, maar het speelt in elk geval sterk mee», vermoedt Herman Van Vlaardingen van de dienst Woonbegeleiding.

Uithuiszetting

De zoektocht naar een huis in Brugge is het moeilijkst voor alleenstaanden (55 procent). Wie dan toch een woning vindt, blijft het moeilijk hebben de huur te betalen. «Vorig jaar kregen 292 huurders in Brugge een verzoekschrift tot uithuiszetting. Meestal gaat het om mensen die de huur niet meer kunnen betalen. In 2006 bleef dat aantal nog beperkt tot 267 huurders en in 2005 tot 238 huurders. Niet alle verzoekschriften leiden tot een uithuiszetting maar de stijgende trend in de cijfers zijn wel frappant», vindt Van Vlaardingen.

Wachttijden

Wie zijn toevlucht zoekt tot een sociale huurwoning, is niet beter af. Wachttijden van vier tot zes jaar zijn schering en inslag. «De markt van de sociale huurwoningen biedt geen oplossing. Wie vandaag zijn woning kwijtspeelt, heeft er geen boodschap aan dat hij over zes jaar een nieuwe thuis zal vinden», klinkt het bij de Woonbegeleidingsdienst.

Daling aantal inwoners

En dus trekken heel wat Bruggelingen naar andere oorden, waar het goedkoper wonen is. Hun aantal in het centrum van Brugge daalde vorig jaar met 125 inwoners, in Sint-Andries met 192, in Sint-Michiels met 21 en in Sint-Kruis met 69 inwoners.

Vergrijzing

Schepen voor Huisvesting Mercedes Van Volcem (Open Vld) relativeert de hoge woningprijzen als reden voor de uittocht uit Brugge. «Tot voor enkele jaren emigreerden veel gezinnen naar de gemeenten rond Brugge, waar toen veel verkavelingen werden gerealiseerd. Met enkele grote woonprojecten hebben we in Brugge onze achterstand in woongelegenheid ingehaald. De jongste woonprojecten verkopen trouwens goed. Er is bijna geen leegstand. We merken ook een omgekeerde tendens waarbij mensen van Knokke en Blankenberge naar Brugge komen wonen. De daling van het aantal inwoners is volgens mij eerder het gevolg van de vergrijzing in de stad. Brugge heeft maar zestien procent jonge gezinnen in het centrum wonen. De stad kan nog aantrekkelijker gemaakt worden voor gezinnen.»

«De financiële crisis zorgde maar even voor paniek op de Brugse huizenmarkt. Dat merkten we in oktober», zegt zaakvoerder Ann-Marie Staelens van Vastgoed Acasa. «Vanaf november herstelde de markt zich zo goed dat we in december de meeste huizen verkochten in elf jaar. Over het hele jaar steeg onze verkoop met dertig procent. Zo slecht verkopen de huizen in Brugge dus niet. We zien wel een dalende verkoop voor woningen met vraagprijs tussen 100.000 en 150.000 euro. Het gaat om goedkopere huizen waarvoor de kandidaten meestal een lening moeten aangaan en die zijn minder vlot te verkrijgen sinds de bankcrisis. Ook de markt van de duurdere woningen vanaf 400.000 euro doet het heel wat minder goed. Dat woningen in Brugge duur zijn, is een fabel. Vergelijk de prijzen met de woningen in Gent. Laatst reisde ik drie weken door Mexico, waar ik nergens in de stad een appartement zag beneden 400.000 euro.»

Goedkope woningen worden snel verkocht, de duurdere huizen staan wat langer te koop.

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld