Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, oktober 28, 2009 18:06 - Geen reacties

Bouwunie lanceert webstek duurzame technieken

28
okt2009

website duurzame techniekenBouwunie lanceert een gloednieuwe website. Deze internettool wil architecten, algemene aannemers en andere bouwprofessionals een houvast bieden bij het integreren van technieken in hun project. Bedoeling is komaf te maken met problemen die wel eens opduiken als er te laat over de technieken wordt nagedacht: onnodig (duur en tijdrovend) sloop- en breekwerk op de bouwplaats om installaties in te werken, leidingencircuits met de gekste bochten in, ventilatiekanalen die de leefruimte doorkruisen,…

Ook wel eens problemen op de bouwplaats?

Momenteel worden installateurs vaak met onvoorziene problemen geconfronteerd op de bouwplaats. Heel wat van deze problemen zijn te wijten aan het feit dat er bij het ontwerp, de voorbereiding en de uitvoering van de eerder uit te voeren werken nauwelijks of geen aandacht is besteed aan de specifieke vereisten van de technieken. Vooral op vlak van nieuwe technieken die toegepast worden in het kader van duurzaam bouwen, ontbreekt het bij diverse bouwpartners wel eens aan de nodige ervaring en kennis. Zo gebeurt het wel eens dat er wel voldoende ruimte voorzien is voor een condensatieketel, maar dat er niet gedacht is aan (de nodige ruimte voor het installeren van) de afvoer van condenswater of aan de rookgasafvoer, waaraan heel andere eisen gesteld worden dan bij klassieke verwarmingsketels. Of de ventilatie-unit is bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar voor onderhoud, of is moeilijk in verbinding te brengen met de buitenomgeving. Of er is niet gedacht aan de nodige componenten van een PV-installatie binnenshuis…. Dergelijke problemen zetten de leden van Bouwunie Antwerpen Installateurs er in 2008 toe aan om hierover een debat te organiseren met architecten, installateurs en leveranciers. Maar daar bleef het niet bij….

Beter voorkomen dan genezen

Uit het debat bleek dat deze problemen zich hoofdzakelijk voordoen bij kleinere projecten, en dan specifiek in de residentiële sector. In de woningbouw wordt er doorgaans namelijk geen beroep gedaan op een studiebureau, en wordt doorgaans erg laat (lees: pas tijdens de uitvoering) beslist over welke technieken zullen toegepast worden. Bovendien duiken er in de evolutie naar meer duurzaam bouwen heel wat nieuwe(re) technieken op (ventilatiesystemen, zonne-energie,…), waarover nog weinig kennis en ervaring bestaat. Nochtans kunnen dergelijke problemen zware gevolgen hebben: vertraging van de werken én aanzienlijke meerkosten voor de bouwheer (bv. doordat er gaten moeten geboord worden door beton, doordat de vloerpas hoger komt te liggen en alle deuren hierdoor hoger moeten geplaatst worden, doordat er nog extra sleuven voor elektriciteitsleidingen moeten geslepen worden in een muur die al afgewerkt was,….).
Nochtans zijn deze problemen relatief gemakkelijk te vermijden door een degelijke voorbereiding. Ideaal is natuurlijk dat er al van in het ontwerpproces overleg plaatsvindt tussen de diverse bouwprofessionals, om als één bouwteam tot een goed doordacht concept te komen. Maar dat is in praktijk jammer genoeg (nog) niet altijd haalbaar. Vooraf al in grote lijnen nadenken over welke technieken men wil hanteren, kan echter al heel wat soelaas brengen: condensatieketel met vloerverwarming en/of radiatoren?, combiketel of cv-ketel met zonneboiler?, elektriciteit uit zonne-energie?, natuurlijke of mechanische ventilatie?, … Eens men hierover meer duidelijkheid heeft, kan men al van bij het ontwerp een aantal eenvoudige vuistregels respecteren, zonder dat men hiervoor al een hele berekening en dimensionering van de installaties hoeft te maken.
Bij het eerder vernoemde debat van installateurs en architecten kwam dan ook het idee naar boven om een checklist “integratie van duurzame technieken” te maken, waarmee bouwprofessionals wegwijs zouden gemaakt worden in de voornaamste aandachtspunten en vuistregels. Bouwunie klopte onder impuls van Bouwunie Antwerpen Installateurs met dit idee aan bij de cel Duurzame Ontwikkeling (onder voogdij van Vlaams minister-president Peeters), en kon dankzij de steun van de Vlaamse overheid starten met een ambitieus project “integratie van duurzame technieken”.

Hoe werkt het?

Bouwunie ontwikkelde voor de meest voorkomende technieken in de woningbouw een fiche. Op zo’n fiche staat telkens een korte omschrijving van een specifieke techniek, met de voornaamste eigenschappen erbij vermeld. Verder bevat de fiche de voornaamste aandachtspunten of vuistregels waarmee je moet rekening houden bij het concept van een project. En er wordt ook verwezen naar andere facetten of technieken in het project waarop moet afgestemd worden. Indien relevant volgt er ook een verwijzing naar wetgeving of normering ter zake. Verder komt er ook een checklist, die de voornaamste aandachtspunten bundelt.
Al deze info is gratis te consulteren op de website www.duurzametechnieken.be, die speciaal ontwikkeld is voor ontwerpers, professionele bouwheren, algemene aannemers en al wie professioneel actief is op de woningbouwmarkt.

Wordt vervolgd…

De techniek staat niet stil. Bedoeling is dan ook de fiches in de toekomst op geregelde tijdstippen te updaten en waar nodig te verfijnen. Bovendien wil Bouwunie het aantal behandelde technieken graag uitbreiden. Zo zullen in samenwerking met Nelectra, de federatie van de elektrosector, ook een aantal fiches i.v.m. elektrische installaties ontwikkeld worden. Andere uitbreidingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld technieken die gebruikt worden in appartementsgebouwen, of passieve technieken zoals zonwering.

Link: www.duurzametechnieken.be

Bron: Bouwunie



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld