Nieuws België - Gepost op vrijdag, juni 11, 2010 20:05 - Geen reacties
Bouwunie en NAV geven startschot voor Duurzaam Bouwen
jun2010
“Duurzaam bouwen en wonen”: het houdt ons allemaal bezig. Maar waarover gaat het precies? Wat zijn de barrières? De kansen? En de uitdagingen? Architecten en bouwbedrijven spelen alleszins een cruciale rol in het verhaal. Het zijn immers zij die de duurzaamheid van onze gebouwen, bij de bouw en bij de renovatie, in de praktijk moeten brengen. NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, en Bouwunie, Unie van het KMO-bouwbedrijf, zetten in het kader van Vlaanderen in Actie 2020 en met steun van de Vlaamse overheid, Wienerberger en Argus het project “Duurzaam Bouwpact 2020” op. Doel is ontwerpers en aannemers mobiliseren en engageren om actief in het duurzaamheidsverhaal te stappen. NAV en Bouwunie willen aantonen dat duurzaam bouwen een haalbare kaart is voor iedere architect en iedere bouwprofessional én dus vertaalbaar naar de huidige bouw- en verbouwpraktijk. De voorbije maanden leverden al getuigenissen, enquêteresultaten en gedachtenwisselingen op. Deze worden nu samengebundeld in een interactief bouwcongres. De toelichtingen en panelgespreken van de voormiddag worden na de middag afgetoetst tijdens het bezoek aan enkele duurzame bouwprojecten in Brussel en omgeving. Met het congres geven NAV en Bouwunie het startschot voor meer gerichte opleidingen en workshops in het najaar van 2010.
Uit de enquêtes blijkt dat er toch nog een lange weg af te leggen is. Bouwbedrijven leggen zich vandaag wel al toe op energiezuinig bouwen en verbouwen, maar de andere aspecten van duurzaam bouwen zijn nog niet ingeburgerd. Levenslang wonen en de toepassing van FSC-hout komen ondertussen meer aan bod maar andere terreinen zijn nog onontgonnen. Bouwunie wil een brede groep bouwbedrijven ook in dat verhaal meekrijgen en zal hen daartoe ondersteunen en informeren. Er komen folders over specifieke thema’s en voor de verschillende doelgroepen zoals bv. over de behandeling van afvalwater, over waterbesparing, over materiaalgebruik … Bouwunie ontwikkelt opleidingsprogramma’s om de ondernemingen op te leiden tot “energiezuinig bouwbedrijf” en tot “duurzaam bouwbedrijf”. Het gaat hierbij om nog diepgaandere informatie dan wat het vakblad Bouwnieuws, de elektronische nieuwsbrief DuBoflash, de website www.bouwunie-duurzaambouwen.be en de algemene info-avonden al bieden en die bouwbedrijven verder op weg helpt om duurzaam bouwen in de praktijk om te zetten. Bouwunie zal ook voorbeeldprojecten in de schijnwerpers brengen, met werfbezoeken, reportages … zodat andere bouwprofessionals kunnen bekijken wat duurzaam bouwen op de werkvloer betekent om hen zo ook over de streep te trekken.
Bij de architecten is er veel interesse om anders te bouwen. Meer dan 1.250 architecten kunnen zich al energiebewuste architecten noemen. 500 staan nog op een wachtlijst. Het voorbije jaar kon NAV ruim 5.000 architecten ontmoeten op allerhande infosesies. En er wordt hard gewerkt om ook voor de andere aspecten van duurzaam bouwen echt klaar te zijn. Naast het verwerven van een bredere kennis staat de architecten ook een andere organisatie (specialisatie en samenwerking) te wachten. Duurzaam bouwen wordt vandaag nog veel te veel als een randverschijnsel beschouwd. Daarom gaat de transitie ook zo traag. NAV kijkt hoe jaarlijks goede praktijkvoorbeelden in de kijker kunnen komen te staan via een publicatie, evenement of actie. Deze voorbeelden moeten de ruimte geven om iedereen te inspireren en de aanzet zijn tot het samengaan van duurzaamheid, architectuur en betaalbaarheid.
Bouwunie en NAV willen graag mee verder denken met de overheid om ervoor te zorgen dat de bouwsector verder mee kan evolueren in het verhaal van duurzaam bouwen. Belangrijk daarbij is dat we waken over overreglementering. Door de vele regelgeving die er nu al is, komt de betaalbaarheid van bouwen stilaan in het gedrang. Hierdoor bereik je met regelgeving mogelijks ook een pervers effect: dit kan mensen namelijk net meer naar renovaties leiden, en dan vooral naar renovaties waarbij geen medewerking van een architect verplicht is, waardoor je de beoogde doelstellingen niet haalt. Vandaar dat Bouwunie en NAV eerder pleiten voor sensibiliserende maatregelen in plaats van verplichtende maatregelen. Er is daarnaast nood aan duidelijkheid over het langetermijnproject van de overheid. Waar wil ze naar toe op lange termijn, hoe wil ze die doelstellingen bereiken en wat zijn de consequenties ervan? Enerzijds is het niet zinvol om vandaag woningen te bouwen die morgen al verouderd zijn. Anderzijds is er de bezorgdheid dat het beleid te snel of te ver gaat. Het is zowel voor particulieren, bouwprofessionals als medewerkers van bouwprofessionals belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn.
Bron: Bouwunie
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties