Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 25, 2009 15:35 - Geen reacties
Bouwsector dreigt met algemene staking
mrt2009
Hoewel de Belgische werknemer over het algemeen tevreden is, blijft 13% misnoegd over zijn werk. Vlamingen zijn meer tevreden dan Brusselaars en Walen. Werknemers in de bouw, bij het leger en de politie, in de horeca en de transportsector geven aan minder tevreden te zijn.
Oorzaken
De oorzaak van die ontevredenheid ligt dikwijls in het gevoel geen of onvoldoende waardering te krijgen voor de geleverde prestaties, een gemis aan beloning voor extra goede prestaties en een gebrek aan begrip op de werkvloer.
Wie
Personen die geen leiding geven, melden meer stress dan leidinggevenden. Ook laaggeschoolden ervaren duidelijk meer stress dan hoger geschoolden en arbeiders meer dan bedienden.
Klachten
Naast psychische klachten komen in het onderzoek ook een aantal lichamelijke klachten opvallend vaak in beeld. Helemaal bovenaan staan klachten over rugpijn, nekpijn en lage rugpijn. Maar 3% van de actieve bevolking klaagt ook over migraine.
Gevolgen
Het risico op een burn-out loert om de hoek als de periode van stress te lang aansleept.Ongeveer een vijfde van de respondenten staat minstens twee keer per week moe op. Vrouwen blijken hier wel vatbaarder voor dan mannen.
Remedies
Sport is efficiënter om stess te lijf te gaan dan kalmeermiddelen of antidepressiva, zo getuigen respondenten die met het probleem te maken hadden.
Slechts een minderheid van de gestresste werknemers zoekt ook daadwerkelijk professionele hulp. Een kwart denkt het probleem zelf de baas te kunnen en meer dan de helft zegt er geen tijd voor te hebben.
PL
"Hoe langer hoe meer wordt bij de achterban gepraat over een algemene staking", zeggen secretaris Ronny Matthysen van ACV-Bouw en zijn ABVV-collega Ivan Grootaers. "De onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst voor 2009-2010 lijken dan ook muurvast te zitten. Donderdag wordt wat ons betreft het uur van de waarheid." In het hele land stelt de bouwsector 160.000 mensen tewerk. De vakbonden en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar. Wie eist wat?
Vakbonden
Een nettopremie van 125 euro in 2009, maar elk jaar terugkerend. Plus eenzelfde premie vanaf 2010. Dus vanaf 2011 een nettopremie van 250 euro jaarlijks. De vakbonden denken dat het mogelijk is om die premie netto uit te keren via bijvoorbeeld de invoering van een hospitalisatieverzekering en een syndicale premie in een sector waar 98% van de bouwvakkers gesyndiceerd is. De bonden eisen ook een inhaalbeweging: "Bij de vorige cao hadden wij er ons toe verbonden dat de loonstijging globaal geblokkeerd zou worden op maximum 5%, alles inbegrepen. Maar het reële inflatie-effect liep tijdens die periode op tot 7,5%. "Wij hebben er dus gemiddeld 0,31 euro aan ingeschoten. Goed, dat was de afspraak zoals vastgelegd in de cao, maar wij willen een tegemoetkoming."
Werkgevers
De werkgevers vragen om de aanvullende vergoeding van 8,26 euro gemiddeld per dag bovenop de stempelvergoeding op werkloosheidsdagen af te schaffen. Tegelijk willen ze meer flexibiliteit in overuren en weekendwerk.
Ze willen een rookverbod, ook op werven in openlucht. "Dat lijkt ons een lachertje. Ga je een wegenwerker die een sleuf aan het graven is, nu verbieden een sigaretje op te steken", vragen de bonden zich af.
Overeenkomsten
Beide partijen zijn het eens over het voorstel van de werkgevers om de periodes van tijdelijke werkloosheid te verlengen van vier naar acht weken. De kostprijs daarvan valt in feite ten laste van de overheid.
Er is ook een akkoord over het voorstel van de werkgevers om de mobiliteitsvergoedingen op te trekken.
"Het ligt inderdaad moeilijk", stelt Joost Louage van de Confederatie Bouw. "Vooral dan de syndicale premie en de aanvullende dagvergoeding." Louage onderstreept dat hij slechts te persoonlijke titel kan spreken. "Wij gaan ons woensdagavond met alle Antwerpse aannemers beraden in het vooruitzicht van het nationaal standpunt donderdag. Het is dus te vroeg voor een standpunt."
De syndicale premie zien de werkgevers duidelijk niet zitten, al was het maar omdat "daar vodden van komen. Wie naar de rechtbank stapt wegens ongelijkheid, krijgt gelijk."
Ook de bijpassing bij werkloosheid stuit op weerstand. "De regering heeft die al opgetrokken tot 15 euro. Met de onze erbij zou wie werkt minder krijgen dan wie dopt."
Bron: Gazet van Antwerpen
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties