Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, januari 13, 2009 16:07 - Geen reacties

Bouwmaatschappijen passen huurprijzen aan

13
jan2009

De nieuwe huurwetgeving voor sociale woningen zorgt voor onrust bij duizenden huurders. Sommigen zien zich geconfronteerd met een stijging van de huurprijs tot dertig procent, een enkeling moet zelfs vijftig procent meer betalen. Voor huurders met een heel laag inkomen zorgt de nieuwe wet dan weer voor een daling van de huurprijs.

Want de huurprijs wordt nu door de marktwaarde van de woning bepaald, zoals geschat door een notaris. In de Kempen bestaan er grote verschillen in de manier waarop deze prijsstijging wordt doorgevoerd.  Wij polsten bij de Kempense sociale huurmaatschappijen hoe de nieuwe wetgeving onthaald wordt.

Wie komt in aanmerking voor een sociale woning?

Wie in aanmerking wil komen voor een sociale woning, moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Meerderjarig zijn.
  • Voldoen aan de inkomensvoorwaarde: 17.900 euro als u een alleenstaande bent zonder personen ten laste; 19.400 euro als u een alleenstaande gehandicapte bent; 26.850 euro, vermeerderd met 1.500 euro per persoon ten laste, in andere gevallen. Sommige sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen hogere inkomensgrenzen toestaan.
  • De aanvrager of een lid van het gezin mag geen woning of geen perceel bestemd voor woningbouw in binnen- of buitenland in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben.
  • Voldoen aan de taal- of inburgeringsbereidheid.
  • Ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister.

Wat is de maximum sociale huur?

De sociale huurder betaalt nooit meer dan 1/55 van zijn of haar inkomen, maar betaalt ook nooit meer dan de marktwaarde van de woning. Het laagste van beide is dus het maximum. Er is ook een absoluut minimum. Op basis van de marktwaarde betaalt een gezin met een heel laag inkomen nooit minder dan 100 euro per maand voor de goedkopere sociale huurwoningen en 200 euro voor de duurdere woningen.

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een sociale woning?

De gemiddelde wachttijd voor ­Vlaanderen bedroeg midden 2007 858 dagen (voor de provincie Antwerpen was dat 839 dagen).

Kan iemand uit een sociale woning worden gezet als hij of zij te veel verdient?

Nee.

Waarom was een nieuwe berekening noodzakelijk?

Om de betaalbaarheid van het wonen te garanderen. "De huurders met de laagste inkomens blijven met de nieuwe berekening een lage huur betalen", zegt Peter Dejaegher, woordvoerder van Vlaams minister voor Wonen ­Marino Keulen (Open Vld). "De hogere inkomens betalen meer huur. Daardoor krijg je een grotere solidariteit tussen de sterke en de zwakke huurders."SVW

www.vmsw.be

 

Molse Bouwmaatschappij

Bestrijkt: Mol, Balen, Olmen

Aantal huurwoningen: 1.230

Nieuwe prijzen worden ingevoerd vanaf 01.01.2009

Stand van zaken: De actiefste bouwmaatschappij in de Kempen. Bouwden in 2008 zestig woningen. Nu veel reacties van mensen die plots flink meer moeten betalen. Huurdersvereniging Vivas vraagt herziening van de schattingen door onafhankelijke, beëdigde schatters, maar directie zegt dat wie nu meer betaalt, vroeger eigenlijk te weinig betaalde.

Turnhoutse Maatschappij voor Huisvesting

Bestrijkt: Turnhout, Oud-Turnhout, Baarle-Hertog, Kasterlee, Ravels, Poppel, Hoogstraten, Vosselaar.

Aantal huurwoningen: 2.265

Nieuwe prijzen worden ingevoerd vanaf 01.01.2009. In stappen voor inkomens van minder dan 35.000 euro, in een keer voor de rest.

Stand van zaken: Meer dan vijftig procent van de huurders gaat minder betalen, tien procent van de huurders betaalt meer.

De Heibloem

Bestrijkt: Olen

Aantal huurwoningen: 412

Nieuwe prijzen worden ingevoerd vanaf 01.01.2009

Stand van zaken: De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

Geelse Bouwmaatschappij

Bestrijkt: Geel, Hulshout, Kasterlee, Meerhout, Westerlo, Laakdal, Grobbendonk, Herentals.

Aantal huurwoningen: 1.850

Nieuwe prijzen worden ingevoerd vanaf 01.01.2009

Stand van zaken: Dertig schattingen over het hele woningenbestand, daarna geëxtrapoleerd naar soortgelijke huizentypes. Veel boze reacties vanuit ­Asberg in Westerlo. "Dat komt omdat we de schattingen van gelijkwaardige huizen in Kasterlee hebben overgeheveld naar Westerlo", zegt directrice Suzy De Vocht. "We hebben nu aan de notaris gevraagd de huizen opnieuw te schatten, op basis van gedetailleerde fiches, waarop isolatie, ligging, enz. aangeduid staat. Dat levert misschien ruimte voor correcties op. We zullen dan bijsturen."

Bouwmaatschappij De Noorderkempen

Bestrijkt: Merksplas, Arendonk, Beerse, Hoogstraten, Rijkevorsel, Ravels.

Aantal huurwoningen: 1.200

Nieuwe prijzen worden ingevoerd vanaf 01.01.2009

Stand van zaken: Omdat hogere inkomens al huurprijzen betaalden die de huidige marktwaarde dicht benaderden, zijn er weinig klachten. "Wij hebben voor elk huis een comforttabel, die de situatie van het huis nauwkeurig oplijst. Dat levert per huis een puntentotaal op dat tot 2008 de huurwaarde van het huis opleverde. Die waarde leunt nauw aan bij de marktwaarde die de notaris schatte", zegt directeur Danny Gladinez.

Eigen Haard

Bestrijkt: het centrum van Herentals

Aantal huurwoningen: 60

Nieuwe prijzen worden ingevoerd in twee fazen vanaf 01.01.2009

Stand van zaken: "De maatschappij schatte vorig jaar al zelf de marktwaarde van de huizen in. Die raming licht dicht bij de marktwaarden die de notarissen schatten. Wij voeren de verhoging voor de hogere inkomens in twee fasen in. De gemiddelde stijging van de huurprijs bedraagt vijf procent, we hebben weinig klachten", zegt directeur Jef Schoors.

Zonnige Kempen

Bestrijkt: Westerlo, Grobbendonk, Berlaar, Heist, Herenthout, Herselt, Herenthout, Herentals, Laakdal, Nijlen, Vorselaar en Zandhoven.

Aantal huurwoningen: 1.800

Nieuwe prijzen worden gedeeltelijk ingevoerd op 01.01.2009

Stand van zaken: De maatschappij liet dertig schattingen doen in elf gemeenten. "Maar we hebben veel kleinschalige projecten op meer dan 170 locaties. Vergelijken is dus moeilijk", zegt directeur Luc Stijnen. "De huurverhogingen liggen tussen vijf en tien procent. Maar omdat de maatschappij over jonge woningen beschikt, hebben die sowieso al een hogere huurwaarde. Veel toewijzingen van onze woningen gaan naar mensen in de laagste inkomenscategorie, die nu vaak minder moeten betalen. We kregen weinig reacties."

Bron: Gazet van Antwerpen



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld