Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, februari 2, 2010 17:35 - Geen reacties

Bouw wordt kapotgemaakt

Tags:
02
feb2010

Adriaan van Erk ziet 30 tot 40 procent van de bouwers kapot gaan. Premier Balkenende moet eens snel gaan praten met de mensen op de werkvloer.

De bouwondernemer uit Bergambacht windt zich op. Zeg niet dat Van Erk vergeten heeft te waarschuwen. Al twee jaar roept hij in woord en geschrift op om in te grijpen. Adriaan van Erk (1937): de oprichter en nu nog commissaris van de beste klantgerichte bouwer van het jaar. Hard gewerkt heeft Adriaan. Altijd vroeg op. Als 14-jarige pakte hij in Bergambacht de fiets om 12 kilometer verderop in Gouda klokslag 7.00 uur aan de slag te gaan. Verdiensten? Wekelijks een loonzakje met 7,50 gulden. Met op zijn zestiende drie kwartjes opslag. Werken van 7.00 uur tot 17.50 uur. En dan ook nog vier keer per week naar de avondschool. “Volgend jaar bestaat het bedrijf een halve eeuw. Omzet nu zo’n 270 miljoen euro. Tot de groep behoren het tijdens de crisis begin jaren tachtig overgenomen Rehorst Bouw, de timmerfabriek en het ontwikkelbedrijf. Alles bij elkaar zo’n twintig vennootschappen. In 1961 ben ik met 700 gulden alleen begonnen. Van de melkboer kon ik voor een kwartje per meter 15.000 meter grond kopen. De oppervlakte is nu uitgebreid tot 5 hectare. Aan het einde van dat eerste jaar in 1961 had ik zeven man personeel en 35.000 gulden verdiend. Dat was lekker werken. Gelukkig ben ik altijd gezond gebleven.”

Onderzoekers
Van Erk noemt de huidige crisis vele malen ernstiger dan de heftige neergang in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij ziet aankomen dat de nationale woningbouwproductie dit jaar terugzakt tot hooguit 37.000. En 2011 zal niet veel beter zijn. Voor hem slaan de onderzoekers van EIB en TNO met hun raming van 62.000 de plank lelijk mis. Van Erk zegt sinds de bouwvak al vijf bouwbedrijven aangeboden te hebben gekregen. Iedere week belt wel iemand die van een slecht lopend project af wil. “In onze topjaren bouwden we duizend woningen. Vorig jaar zakten we terug naar 550. In 2010 duiken we onder de 500. Aan die sterke daling gaat ons bedrijf niet dood. We zijn altijd zuinig geweest. Ik rijd geen dure auto’s.” Van Erk is blij dat – beter laat dan nooit – de hypotheekgarantie opgetrokken is tot 350.000 euro. In 2008 riep de man uit Bergambacht, die tegenwoordig het grootste deel van het jaar in Zwitserland verblijft, al op tot de maatregel. Zorgen maakt hij zich over de in zijn ogen veel te snel gestegen lonen. “Het was moeilijk om mensen te vinden en dan worden er eisen gesteld. Daardoor kampen we nu met overdreven salarissen, net zoals bij de voetballers. Je kunt zien aankomen dat zoiets mis gaat.” De ondernemer verwijt de overheid te veel te luisteren naar hoogleraren en andere betweters met hun dikke rapporten. “Kom toch eens vragen aan de ontwikkelaars en bouwers. Ga naar de mensen van de praktijk. Er komen desastreuze gevolgen voor de bouw aan. Wat er moet gebeuren? Verlaag voor nieuwbouwwoningen zo snel mogelijk de btw van 19 naar 6 procent. Dat kun je morgen besluiten en kost ze geen geld. Reken maar uit. Stel ook in dat iedereen die een woning koopt een door de staat gegarandeerde lening kan krijgen tegen vast 4 procent rente. Kan gemakkelijk want de banken lenen het geld zelf voor slechts 1,5 procent. Met die marge moeten de banken maar genoegen nemen, ze hebben al genoeg gestolen.”

Overbodige regels
Van Erps lijst van te nemen maatregelen heeft nog meer in petto. Schaf de overdrachtsbelasting af. En ingrijpender nog: schrap voor de komende tien jaar alle overbodige regelgeving die woningbouw in de weg zit. “Dan heb je meteen een stuk minder ambtenaren nodig die al die regels uitvinden en controleren. Je maakt de mensen gelukkig en de bouw komt weer op gang. Het schrappen van alle overbodige regels maakt woningen zo maar 50.000 euro goedkoper. We zijn doorgeslagen met de idioterie aan milieu, archeologie en broedende meerkoeten. Dan weer moeten ineens de verdiepingen 5 centimeter hoger. Voer toch eens overleg met de ontwikkelaars. En maak resoluut een einde aan de onzekerheid omtrent de hypotheekrenteaftrek.”

Bron: Cobouw



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld