Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, februari 8, 2010 16:00 - 1 Reactie

Aantal huiseigenaars daalt door crisis

08
feb2010

Als gevolg van de crisis zal voor het eerst in jaren het aantal Belgen met een eigen huis dalen. Dat verwacht Century 21, het grootste vastgoedkantoor van het land.

De Belgen houden van vastgoed. Mede dank zij de lage rentevoeten van de voorbije jaren is een recordaantal landgenoten eigenaar. Momenteel bezit 78 procent van de Belgen een eigen huis; 10 procent meer dan in 1994. Maar door de crisis dreigt dit percentage alweer terug te vallen. “We zien een nieuwe trend: mensen die werkloos worden moeten hun woning verkopen omdat ze ze niet langer kunnen afbetalen”, zegt Mathieu Verwilghen, algemeen directeur van Century 21.

Voorlopig is het een bescheiden trend, maar daarin zou volgens Century 21 verandering kunnen komen als de rente opnieuw aantrekt. Vandaag staat de rente voor een hypotheeklening op een historisch laagtepunt, maar de verwachting is dat de rente stijgt. “Wie een lening heeft met variabele rentevoet zal zijn leenlasten naar omhoog zien gaan, waardoor meer eigenaars afbetalingsproblemen zullen hebben,” zegt Verwilghen.

Huurprijzen zullen stijgen
Als de nieuwe trend zich doorzet, zullen meer mensen aangewezen zijn op de huurmarkt. “We verwachten dat de huurprijzen omhoog zullen gaan, want de mensen die hun woning verkopen, zullen een woning moeten huren”, aldus Verwilghen.

Century 21 voorspelt dat de prijzen op de vastgoedmarkt in sommige segmenten dit jaar verder zullen dalen. Huizen van meer dan 300.000 euro en appartementen van meer dan 220.000 euro zullen wellicht 5 procent goedkoper worden. Ook de tweedeverblijfswoningen worden goedkoper. Het voorbije jaar jaar vielen daar al de zwaarste prijsdalingen te noteren.

Blijven in trek: de goedkopere woningen en appartementen. Century 21 verwacht dat in dat segment de prijzen stabiel zullen blijven. Ook vorig jaar lagen gewone rijwoningen en appartementen goed in de markt. “Door de economische onzekerheid en de problemen met koopkracht liggen kleinere woningen beter in de markt,” aldus Verwilghen. “Per vierkante meter zijn kleinere woningen wel het duurst.”

De trend om kleiner te gaan wonen is er ook in de nieuwbouw. Sommige Belgen die vroeger bouwgronden kochten van 10 are, zouden nu kiezen voor een grond van 6 are. De woonkamers worden ook kleiner. Kopers willen nog steeds comfort, maar ze stellen zich tevreden met kleinere oppervlakten. Deze tendens verklaart volgens Century 21 ook de huidige vraag naar kleine lofts, meergezinswoningen en andere gedeelde woningen.

Bron: De Morgen



1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Patricia De Waele
feb 8, 2010 16:02

Uit de analyse van Century blijkt dat het feit dat men een huurhuis opzoekt hoofdzakelijk met budgettaire redenen te maken heeft. Jobverlies ten gevolge van de crisis zet aan tot een ander woon patroon.

Dat zou betekenen dat een huis huren grosso modo op korte termijn financieel aantrekkelijker is, anders zal men toch geen woning verkopen om van de leningslast af te zijn. Een lening afbetalen biedt nochtans fiscale voordelen en investeren in eigen huis betekent ook dat men op lange termijn een meerwaarde creëert.

Als de analyse van Century klopt zou dit ook betekenen dat er weinig mensen gebruik maken van de verzekering Gewaarborgd Wonen. Die is nochtans gratis en is precies in het leven geroepen om zekerheden te bieden bij inkomstenverlies.

Er moeten dus ook andere redenen een rol spelen.
En het zou me niet verwonderen dat die te zoeken zijn in een combinatie van de steeds strengere regelgeving door de overheid en een zwaar belastingspatroon.

  • Wie huurt heeft immers een aantal voordelen die men als huiseigenaar niet heeft. Grote mobiliteit, geen fiscale verplichtingen, geen kopzorgen van grote onderhoudswerken, enz…De overheid heeft zelf de sleutel in handen om woningen betaalbaar te houden op langere termijn.
  • Century drukt ook de vrees uit voor stijgende huurprijzen, de vraag naar huurhuizen zal immers stijgen en het is niet zeker of het aanbod dezelfde trend zal volgen. Daarom is het van zeer groot belang dat eigenaars weer willen investeren in huurhuizen. En vandaag zien we dat huiseigenaars meer en meer ontmoedigd zijn om nog te investeren in huurhuizen. Problemen met wanbetalers, problemen van slecht onderhoud, onzekerheden omtrent het woonbeleid, e.a. Het spreekwoord ‘huizen zijn luizen’ is zeker niet te veralgemenen, maar weinige huiseigenaars hebben nooit problemen gehad. Ook hier is een taak voor de overheid weggelegd. Dat wil zeggen; opletten met de regelgeving, opletten met bijkomende lasten en investeringen en eigenaars niet altijd als huisjesmelkers aanzien.

Er dringt zich een grondige mentaliteitswijziging op bij de overheid om tot een evenwichtiger beleid te komen. Teveel verstaatsing, teveel bemoeienis van de overheid, teveel kostelijke regelgeving leiden tot demotivatie om nog te investeren in huurhuizen. De overheid laat de eigenaars van private huurwoningen in de kou staan en leggen meer en meer verplichtingen op waardoor het sop de kool niet meer waard is.

Om een nieuwe woontrend op te vangen zal de overheid best op gelijkwaardige basis moeten samenwerken met de private verhuurmarkt. Anders dreigen we ook op de woonmarkt in een neerwaartse spiraal te komen.

Patricia De Waele
Vlaams Volksvertegenwoordiger (LDD)

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld