Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, juni 6, 2009 20:15 - Geen reacties

Aannemer kan schadevergoeding geldig beperken

Tags:
06
jun2009

De bouwheer ontvangt niet altijd de volledige vergoeding van de aannemer.
      
Een aannemer lakt in opdracht van een bouwheer een aantal dakrandprofielen, maar het lak komt al snel los.

Op verzoek van de bouwheer stelt de rechtbank een gerechtsdeskundige aan om de werkwijze van de aannemer te laten onderzoeken. Deze expert stelt vast dat de aannemer niet heeft gewerkt zoals van een goede vakman mag worden verwacht. Hij begroot de schade op ongeveer 5.000 euro.

De aannemer weigert de vergoeding te betalen aangezien in de overeenkomst met de bouwheer staat dat zijn eventuele vergoedingsplicht beperkt is tot de aankoopprijs van de materialen, ongeveer 2.500 euro.

De bouwheer stapt naar de rechtbank om de volledige vergoeding te eisen van de geleden schade.

De rechtbank maakt onmiddellijk een onderscheid tussen een koop-verkoopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst. Voor een gespecialiseerde verkoper is het niet toegestaan om in de koop-verkoopovereenkomst een beperking van aansprakelijkheid qua omvang op te nemen. Indien de overeenkomst toch zo’n clausule bevat, is die ongeldig en moet de verkoper toch de volledige schade vergoeden.

Een aannemer is echter onderworpen aan andere regels. Hij mag in de overeenkomst de omvang van zijn aansprakelijkheid wel beperken, op voorwaarde dat er geen bedrog werd gepleegd of een opzettelijke fout werd begaan door de aannemer en dat de contractueel bepaalde schadevergoeding geen verwaarloosbaar bedrag uitmaakt.

De rechtbank oordeelde in dit geval dat de contractueel bepaalde schadevergoeding behouden diende te worden, aangezien dat bedrag geen verwaarloosbaar gedeelte van de volledige schade betrof.

Aan de bouwheer werd de contractueel bepaalde vergoeding van 2.500 euro toegekend en niet de effectief geleden schade.

Conclusie: In tegenstelling tot de professionele verkoper, kan de aannemer de omvang van de schade die hij dient te vergoeden bij een foutieve/onzorgvuldige uitvoering van de opgelegde werken, geldig beperken.

Om bij de afhandeling van eventuele schadegevallen verrassingen te vermijden, kijk je als bouwheer best op voorhand het contract met je aannemer na op de aanwezigheid van dergelijke bepalingen.

Coupe Advocaat ontrafelt wekelijks een waargebeurd, spraakmakend, juridisch vastgoedonderwerp in samenwerking met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese en de bouwsite Livios.be.

www.livios.be
www.dehaese.be

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld