Nieuws België - Gepost op woensdag, december 9, 2009 17:54 - Geen reacties
Vlaams Energieagentschap: Architecten vinden de ambitieuzere energienormen vanaf 2010 haalbaar
dec2009
Vanaf 1 januari 2010 wordt de energieprestatieregelgeving ambitieuzer. Woningen die vanaf 2010 worden gebouwd zullen energiezuiniger moeten zijn. Met deze verstrenging draagt Vlaanderen bij aan de klimaatdoelstellingen in de strijd tegen de opwarming van de Aarde. De voornaamste wijziging is dat het maximum E-peil, dat is een maat voor het energiegebruik van een woning, vanaf 1 januari 2010 voor woongebouwen wordt verlaagd van E100 naar E80.
Vanaf 1 januari 2010 wordt de energieprestatieregelgeving ambitieuzer. Woningen die vanaf 2010 worden gebouwd zullen energiezuiniger moeten zijn. Met deze verstrenging draagt Vlaanderen bij aan de klimaatdoelstellingen in de strijd tegen de opwarming van de Aarde. De voornaamste wijziging is dat het maximum E-peil, dat is een maat voor het energiegebruik van een woning, vanaf 1 januari 2010 voor woongebouwen wordt verlaagd van E100 naar E80. Uit een bevraging van 400 architecten is te besluiten dat de architecten die verstrenging haalbaar vinden en dat ze de Vlaamse energieprestatieregelgeving al goed beheersen.
De energieprestatieregelgeving heeft ook een duidelijk effect op de bouwpraktijk. Resultaten uit werfbezoeken tonen dat er in Vlaanderen veel energiezuiniger wordt gebouwd dan enkele jaren geleden.
Sinds 1 januari 2006 is de energieprestatieregelgeving van kracht. In 2008 werd de regelgeving grondig geëvalueerd. Op basis van de evaluatieresultaten besliste de Vlaamse Regering begin 2009 om de energieprestatieregelgeving vanaf 1 januari 2010 te verstrengen. De belangrijkste wijziging is dat het maximale E-peil voor nieuwe woongebouwen met aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2010, wordt verlaagd van E100 naar maximum E80. Daarnaast zijn er nog enkele andere wijzigingen, waaronder het verstrengen van de isolatie-eis voor buitenmuren en daken van alle types gebouwen die worden gebouwd of verbouwd.
De evaluatie van het Vlaams Energieagentschap toonde aan dat het economisch haalbaar is om de EPB-eisen ambitieuzer te maken. De meerinvesteringen om aan strengere EPB-eisen te voldoen, verdienen zich op een aanvaardbare termijn terug door een lagere energiefactuur.
Het maximum E-peil E80 is dan ook geen einddoel, maar slechts een tussenstap naar nog energiezuinigere woningen. In het regeerakkoord van de Vlaamse Regering is de ambitie opgenomen om de energieprestatie-eisen voor gebouwen stapsgewijs verder te verstrengen waarbij een eerste stap de verstrenging naar E60 in 2012 is, wanneer uit onderzoek blijkt dat dit haalbaar is. Bij dit onderzoek zal rekening worden gehouden met de investeringskosten en de te realiseren energiebesparing.
De architect als centrale actor Het spreekt voor zich dat de bouwprofessionelen, en in het bijzonder de architecten, een cruciale rol spelen om die doelstelling mee te helpen realiseren. Zij treden immers op als raadgever van de bouwheer en leggen in hun ontwerpen de basis van de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.
Het Vlaams Energieagentschap polste bij de architecten naar hun bevindingen na bijna vier jaar toepassing van de energieprestatieregelgeving. Het VEA liet in september 2009 een onderzoek uitvoeren bij een representatief staal van 400 Vlaamse architectenbureaus. Die telefonische bevraging werd ook in 2007 uitgevoerd, waardoor het mogelijk is om de evolutie te bekijken.
Enkele conclusies: 67 % van de architecten is overtuigd van de korte terugverdientermijn voor woningen die voldoen aan de huidige EPB-eisen. Ten opzichte van 60% in 2007 zijn de architecten zich dus meer bewust van het nut van energiebesparend bouwen en het positieve effect ervan op de energiefactuur. 89% van de bevraagde architecten is op de hoogte van de strengere EPB-eisen die gelden voor gebouwen met een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2010. Voor 79% van de architecten zijn er aan hun ontwerpen van woongebouwen geen of slechts kleine aanpassingen nodig om de nieuwe maximumeis van E80 te behalen. Daaruit kan het VEA concluderen dat E80 in hun ogen zeker haalbaar is. 77% van de architecten is van oordeel dat de energieprestatieregelgeving de bouwheren motiveert om meer aandacht te besteden aan de energieprestatie van hun nieuwbouw of verbouwing. Uit de bevraging is te besluiten dat niet enkel de architecten, maar ook de bouwheren zich meer en meer bewust zijn van het belang van energiezuinig bouwen en verbouwen.
En wat met de bouwpraktijk? Dat de bouwheren meer en meer overtuigd zijn van het belang van energiezuinig bouwen en vooral van het nut van thermisch isoleren, wordt bevestigd door cijfermateriaal van Buildsight/Extra Muros, marketingbureau voor de bouwsector, dat het Vlaams Energieagentschap heeft opgevraagd. Die cijfers werden verzameld tijdens werfbezoeken tussen juni 2008 en juni 2009, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Ook in 2007 en 2004 werd een gelijkaardig onderzoek verricht. Dat
maakt het mogelijk om de evolutie te bekijken van 2004, naar 2007 en 2009.
De gemiddelde dikte van de buitenmuurisolatie nam in 2009 ten opzichte van 2004 in Vlaanderen toe met 24,9% tot een dikte van 6,68 cm voor minerale wol en met 39,3% tot een dikte van 5,63 cm voor de andere isolatiematerialen. Ten opzichte van 2007 bedroeg de toename van de dikte in 2009 respectievelijk 15,8% en 18,4%.
In de hellende daken nam de gemiddelde dakisolatiedikte in Vlaanderen in 2009 ten opzichte van 2004 toe met 16,5% tot een gemiddelde dikte van 15,00 cm. In vergelijking met 2007 nam de dikte met 12,9% toe. In platte daken is de gemiddelde isolatiedikte in 2009, ten opzichte van 2004, verhoogd met 22,4%. Gemiddeld wordt in platte daken nu 9,32 cm isolatie geplaatst.
Uit de werfbezoeken blijkt dat het aandeel hoogrendementsbeglazing (met een U-waarde kleiner dan 1,2 W/m²K) fel is gestegen. Die beglazing wordt nu bij 90,4% van de nieuwbouw geplaatst, in vergelijking met 42,8% in 2004 en 57,3% in 2007. (De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per 1 m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie wordt doorgelaten. De waarde geeft de mate van isolatie van de constructie aan: een hoge U-waarde betekent een slecht geïsoleerd constructiedeel.)
Het Vlaams Energieagentschap besluit uit die onderzoeksresultaten dat de Vlaamse energieprestatieregelgeving op vrij korte termijn al heeft geleid tot zeer positieve resultaten. Er is evenwel nog een belangrijke verbeteringsmarge. Het VEA verwacht dat de verstrenging van de energieprestatie-eisen vanaf 1 januari 2010 de nieuwbouwwoningen nog energiezuiniger en comfortabeler zal maken.
Bron: NAV
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties