Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 19, 2009 22:36 - Geen reacties

De 10 meest gestelde vragen over fotovoltaïsche zonnepanelen

19
nov2009

Hoe werkt een fotovoltaïsch systeem precies? Hoe lang gaan de zonnepanelen mee? En hoe lang duurt het vooral je je investering hebt terugverdiend? We vroegen het aan Bob Geerkens en Bart Olijslagers, zaakvoerders van Soleco. Soleco is een van de eerste bedrijven in België die op zijn fotovoltaïsche installaties een omnium garantieverzekering geeft die wordt gedekt door een externe risicoverzekeraar.

1. Wat is het verschil met thermische zonnepanelen?
Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Thermische panelen maken gebruik van zonneenergie om water op te warmen.

2. Hoe werkt een fotovoltaïsche zonneinstallatie?
Een zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen. Elke afzonderlijke cel zet zonlicht om in gelijkstroom. Deze stroom wordt vervolgens door een omvormer omgezet in wisselstroom die bruikbaar is voor huishoudelijke toepassingen.

3. Heb ik voor de plaatsing een stedenbouwkundige vergunning nodig?
Meestal niet wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Toch is voor sommige gevallen wel een vergunning nodig. Je vraagt dat het best even na in je gemeentehuis.

4. Wat is de levensduur van zonnepanelen?
De panelen hebben een gemiddelde levensduur van ruim 30 jaar. De cellen verouderen, waardoor het vermogen geleidelijk aan afneemt. Soleco levert de panelen met de garantie dat ze tot 25 jaar na levering nog minstens 80% zullen opbrengen.

5. Welke vervolgkosten staan me te wachten?
Omvormers hebben een verwachte levensduur van 20 jaar, maar het is mogelijk dat er zich al na 15 jaar kleine problemen voordoen. In dit geval kan de omvormer tegen aanvaardbare kosten worden hersteld: de herstellingkosten liggen meestal onder de 500 euro. Indien je kiest voor een omnium garantiepolis wordt je installatie voor een jaarlijkse vaste kost 20 jaar lang onderhouden, inclusief reiniging en eventuele vervanging. Daarbuiten heb je de volgende 20 jaar dus geen enkele kost meer.

6. Zijn fotovoltaïsche panelen duur?
De grootste investering zit in de aanschaf en de installatie van de panelen. Stel dat je gezin per jaar 3.500 kWh gebruikt. Dan kan een investering van 18.000 euro je volledig elektriciteitsverbruik dekken.

7. Hoelang duurt het vooraleer ik mijn investering in de panelen terug verdiend heb?
Door de steunmaatregelen op zowel federaal, Vlaams en gemeentelijk niveau heb je deze installatie op dit moment op minder dan vier en half jaar terugverdiend. Als bezitter van zonnepanelen kan je tot 40% van de investering van de belastingen aftrekken. Hierna bespaar je elk jaar zo’n 600 euro aan elektriciteit en verdien je nog een dikke 15 jaar lang 1.500 tot 1.600 euro per jaar aan groenestroomcertificaten. Een eventuele hypothecaire lening of een groene lening kan nog extra voordelen opleveren.

Ook bedrijven die investeren in een fotovoltaïsche installatie krijgen subsidies, meer bepaald de ecologiepremie. Op federaal niveau kunnen ze rekenen op een eenmalige verhoogde investeringsaftrek van 15%. Deze aftrek geldt ook voor de land- en tuinbouw. Agrarische bedrijven kunnen bijkomend een beroep kunnen doen op het Vlaams Landbouwinvesterings-Fonds – het VLIF- en zodoende genieten van een subsidie van 30% die de terugverdientijd van de installatie reduceert tot maximum 6 jaar. Buiten de ecologische uitstraling hebben deze bedrijven het voordeel dat hun energiekost drastisch wordt gereduceerd.

8. Levert mijn installatie ook stroom als de zon niet schijnt?
De zonnepanelen leveren energie van zodra het licht is. In België wordt minder dan de helft van de energie geleverd door direct zonlicht. Het merendeel van de energie wordt geproduceerd door de indirecte instraling.

9. Werkt mijn installatie ook als de stroom uitvalt?
Neen, in dat geval schakelt de installatie zich onmiddellijk uit. Zo kan niemand die aan de elektriciteitsinstallatie werkt, in gevaar komen.

10. Bieden alle producenten van fotovoltaïsche zonnepanelen dezelfde garanties?
In het algemeen bieden de producenten van zonnepanelen gelijkaardige garanties. Soleco onderscheidt zich als installateur door deze garanties te laten borgen door een externe risicoverzekeraar. Fabrieksgaranties hebben immers enkel maar waarde zolang de fabriek blijft bestaan. Soleco is zich hiervan bewust en wil al haar klanten een gefundeerde garantie kunnen bieden.

Daarom dat zij deze garanties laat borgen door een externe verzekeringspolis.

www.soleco.be

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld