Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 9:01 - Geen reacties

Toch gebrek aan ruimte

22
jan2009

Limburgse bouwgronden goedkoopste van Vlaanderen

  • De gemiddelde prijs per vierkante meter steeg met ruim 22euro, maar Limburg blijft de goedkoopste Vlaamse provincie.
  • Astronomische bedragen van 180 en 200euro per vierkante meter.
  • Vraagprijs bouwgrond daalt met 20procent.

De prijzen namen een ongelofelijke vlucht, wat een half jaar geleden leidde tot absurd hoge bedragen

Edmond Kochan,

Vastgoed Limburg

Een bouwplaats kopen in Limburg was vorig jaar geen sinecure.

Toch blijft onze provincie de goedkoopste, want gemiddeld betaalde je 128euro per vierkante meter. We moeten wel opmerken dat de prijs in 2007 nog maar 105,6euro was. Een vierkante meter werd dus een stuk duurder. Daarmee blijven we wel nog ver onder het Vlaamse gemiddelde van 163euro per vierkante meter.

De ruimte lijkt echter niet onuitputtelijk. Een gemiddelde bouwplaats in Limburg is slechts elf are groot. Enkel in West-Vlaanderen zijn de bouwplaatsen kleiner. Voor Vlaanderen lag het gemiddelde op meer dan dertien are.

Binnen Limburg zelf waren er ook wezenlijke verschillen tussen de drie verschillende arrondissementen. Het arrondissement Tongeren was het goedkoopst met een gemiddelde vraagprijs van 122euro per vierkante meter. In ruil kreeg je ook meer plaats, want een perceel is er gemiddeld het grootst. Het arrondissement Hasselt bleek het duurst, wat niet verwonderlijk is door de aanwezigheid van de Limburgse hoofdstad Hasselt en zijn kleinere broertje Genk. Je betaalt er gemiddeld 133euro per vierkante meter. Het arrondissement Maaseik bood gemiddeld de kleinste percelen aan.

Opvallend waren ook de grote schommelingen tussen verschillende gemeenten die nochtans niet ver van elkaar liggen. In Sint-Lambrechts-Herk vroegen de verkopers voor een lap grond van 15are gemiddeld 250.435euro. Een gelijkaardig perceel in Zonhoven had een vraagprijs van 167.389euro. Een zeer groot verschil. ‘Al moet je wel geen appelen met peren vergelijken’, vertelt Edmond Kochan van makelaarsbureau Limburgs Vastgoed. ‘Bij de prijsbepaling ga je uit van tal van factoren die de vraagprijs kunnen beïnvloeden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met zaken zoals ligging, aanwezige voorzieningen, privacy, locatie, omgeving, vorm van het perceel, enzovoort. Uiteraard is het zo dat de bouwplaatsen in de gemeenten rond Hasselt een lagere vraagprijs hebben dan de bouwgronden in Hasselt zelf. Maar de Limburgse hoofdstad heeft dan ook heel wat te bieden. Het verschil in prijs kan snel tien tot vijftien procent bedragen.’

De astronomische bedragen voor een vierkante meter grond zijn volgens Kochan hun hoogtepunt voorbij. ‘De prijzen namen een ongelofelijke vlucht, wat een half jaar geleden leidde tot absurd hoge bedragen van 180 en 200euro per vierkante meter. De kredietcrisis en aanhoudende economische problemen drukken echter hun stempel op de markt. Je hebt nu al verkopers die hun vraagprijs reduceerden met zo’n 20procent.’

Daarnaast krimpen de percelen. Een bouwplaats van zes are is geen uitzondering meer. ‘Dat is doodnormaal. We zitten met een gebrek aan ruimte. Het Vlaams Ruimtelijk Ordeningsplan stelt nu al regelgevingen op die bepalen dat je bij een verkaveling slechts loten van vijf are mag maken. Dat is positief. De verkoper kan zo meer bouwplaatsen verkopen en de koper betaalt er minder voor’, besluit Kochan.

door Phillip Pergen

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld