Nieuws België - Gepost op vrijdag, oktober 9, 2009 10:42 - Geen reacties
Bouwsector in de ban van de malaise
okt2009
De voorbije maanden gingen in de Belgische bouwsector 4.500 jobs verloren, waarvan 2.700 in Vlaanderen. Dat is evenveel als de rechtstreekse tewerkstelling bij Opel Antwerpen. Daarmee raakt de bouwsector na een aanvankelijke status-quo toch in de ban van de economische malaise, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).
De evolutie van de bouwvergunningen voor Vlaamse woningen is in de eerste zes maanden van dit jaar niet echt bemoedigend. Voor appartementen is er een daling met 20 procent, voor huizen met 17 procent. De daling bij de renovaties blijft beperkt tot 5 procent. Dat laatste marktsegment is zeer arbeidsintensief en dus erg belangrijk voor de tewerkstelling. Dat laatste geldt ook voor de markt van de kleine werken waarvoor geen vergunning is vereist. Die markt van ramen vervangen en daken herstellen draait nog altijd goed. Voor elke renovatie met vergunning zijn er gemiddeld vijf die niet-vergund moeten worden. Het gaat wel om kleinere bedragen.
In de residentiële sector in Vlaanderen is er vandaag niet echt sprake van een algemene crisis. 48 procent van de bedrijven heeft een groter orderboek voor huizen dan drie maanden geleden. Toch groeit de onzekerheid. Slechts 19 procent verwacht binnen drie maanden meer contracten.
De vergunningen voor de niet-woningbouw (kantoren, handel, industrie) blijven zeer gunstig evolueren. In Vlaanderen werd 44 miljoen vierkante meter vergund in 2007, een historisch record. In 2008 was dat 40 miljoen. De eerste zes maanden van dit jaar verrasten in positieve zin met 23 miljoen. Toch zijn de niet-woningbouwers in de VCB-enquête veel minder optimistisch dan de woningbouwers. Voor de niet-woningbouw duurt het vaak een of twee jaar voor er een vergunning is. Veel opdrachtgevers aarzelen vanwege de economische onzekerheid van vandaag om hun plannen van voor de crisis uit te voeren.
De Vlaamse Confederatie Bouw dringt aan op begeleidende maatregelen. De verzekering gewaarborgd wonen moet verder worden gepromoot. Het verlaagde btw-tarief moet dringend met een jaar worden verlengd. Het premiestelsel voor duurzaam bouwen moet worden uitgebreid, bijvoorbeeld naar de gevelisolatie.
In de sector van het professioneel vastgoed valt er ook niet zo’n goed nieuws. Bedrijven en overheden huren of kopen in Brussel nog altijd weinig kantoren voor eigen rekening. Met een opname van 67.000 vierkante meter kantoren is het voorbije kwartaal goed voor de op een na slechtste prestatie van het decennium, zo blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE.
Voor het eerst sinds lang blijven ook nieuwe kantoren grotendeels leeg. De voorbije negen maanden werd 305.500 vierkante meter kantoorruimte op de markt gebracht. Daarvan was 70 procent speculatief ontwikkeld, zonder getekend contract vooraf. En er zitten nog heel wat nieuwbouw- en verbouwingsprojecten in de pijplijn.
Bron: De Morgen
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties