Nieuws België - Gepost op donderdag, augustus 13, 2009 15:59 - Geen reacties
Nederlanders blijven in eigen land wonen
aug2009
In eerste helft van dit jaar zijn nog maar 12.900 Nederlanders naar het buitenland verhuisd, voornamelijk België en Duitsland. Dat is een kwart minder dan begin 2008. “Vooral de emigratie van jonge koppels zakte in. Door de crisis gaan die niet mooier en beter wonen over de grens”, zegt demograaf Latten.
De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland bevestigen de trend die in onze grensgemeenten al enige tijd voelbaar is. Huizen staan langer te koop. Zelfs de vrijstaande woningen met een mooie tuin kunnen de Nederlanders niet meer lokken. De stormloop van steenrijke Nederlanders op onze villawijken is al tien jaar voorbij. Maar sinds een jaar haakt dus ook de welgestelde werkende noorderbuur af.
Allochtonen
Op het gemeentehuis van Kinrooi hebben ze in de eerste zeven maanden van dit jaar nog maar 87 Nederlanders ingeschreven behandeld. In heel 2008 waren er dat 217. In Maasmechelen merken ze ook terugloop: “Nederlanders komen niet meer voor een schoon vrijstaand huis. Nu zijn het de Nederlanders die ‘iets’ geregeld willen hebben die aan het loket staan.” Achter de daling van de Nederlandse dossiers in de grensgemeenten schuilt dus ook nog een grote ommekeer: een invasie van allochtone Nederlanders, vooral Turken en Marokkanen. Die komen om andere redenen dan gezellig wonen. Allochtonen wippen even de grens over om hun buitenlandse partner via gezinshereniging in Nederland te krijgen. In ons land gaat dat makkelijker.
“Zowat een derde van onze dossiers – jaarlijks zo’n 300 – heeft te maken met Nederlanders van Marokkaanse en Turkse origine waarbij we verblijfsdocumenten moeten aanvragen voor de partner. Dat brengt een hoop werk met zich mee”, zeggen ze in Hamont-Achel. In Kinrooi hebben ze net nog zo’n Nederlander aan het loket gehad. “Zijn vrouw kwam rechtstreeks uit Turkije. Ze wil een verblijfsrecht in ons land. Ze huren een appartement. We kennen de adressen van de ‘doorgaansappartementen’ intussen al. De adressen van die goedkope flats staan zelfs op Nederlandse websites voor gezinsherenigingen”, zeggen ze in Kinrooi op de gemeente.
Huurprijzen
Op www.buitenlandsepartner.nl staan volledige handleidingen met tips om te profiteren van de soepele Belgische wetgeving. De allochtonen komen zelfs van ver uit Nederland. Vanuit Enschede zakken ze af tot in Ham. Volgens de vreemdelingendiensten in onze grensgemeenten is de situatie geëxplodeerd. “Vroeger gingen de meeste allochtonen weer naar Nederland eens alles in orde is. Nu blijven velen in Lanaken wonen. Ze zeggen dat het klimaat ten opzichte van buitenlanders hier toch wat gematigder is”, zegt de ambtenaar in Lanaken. Volgens een collega in Lommel heeft het ook te maken met de lagere huurprijzen in ons land.
Bron: Het Belang van Limbug
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties