Nieuws België - Gepost op maandag, januari 19, 2009 16:00 - Geen reacties
Smeerolie voor vastgoed
jan2009
‘Onze overheden moeten de vastgelopen vastgoedmarkt fiscaal en sociaal corrigeren’
Meer dan één op de drie Vlamingen stelt de geplande aankoop van een eigen woning uit. Dat leren we uit een eigen peiling. Iedereen met ogen in zijn hoofd ziet dat er in zijn/haar omgeving veel, heel veel woningen te koop staan, langer dan vroeger. Hoewel de prijzen niet meer stijgen en de hypotheekrente opnieuw historisch laag staat. Maar de schrik voor de aanzwellende crisis zit al diep, vandaar dat één op drie kandidaat-kopers liever afwacht.
De rente mag al laag zakken, de banken lenen niet graag meer de volle pot. Eigenlijk is dat een positieve ontwikkeling. Onbezonnen kopers worden hierdoor afgeschrikt. Tegelijk stijgt het overaanbod op de markt. Waardoor de prijzen stabiliseren of zakken, wat leuk is voor de serieuze kandidaat-kopers, maar bijzonder slecht nieuws voor de 75 procent van de Vlamingen die al huiseigenaar zijn. In een jaar dat de inflatie – een gangbaar maar lelijk woord voor muntontwaarding – opklom tot 4 procent, betekent dit dat die eigenaars hun ultieme pensioenverzekering stilletjes zien verdampen.
Het kopen van bakstenen komt vooral hier op neer: het aanleggen van een extrapensioenreserve. Elke aanslag op die spaarpot is dubbel antisociaal in tijden van aanstormende vergrijzing. Bijgevolg komt het er voor de overheden op aan om zich te bezinnen over de vastgoedmarkt. Niets beter dan een sociaal gecorrigeerde vrije markt, nietwaar?
Dat driekwart van de Vlamingen kiest voor een eigen woning, heeft een duistere keerzijde: huren komt niet neer op sparen, integendeel, valt op termijn duurder uit dan kopen. Dat heeft te maken met een schrijnend gebrek aan betaalbare sociale huurwoningen. Die zijn er bijvoorbeeld wel in overvloed in Nederland. Dat verschil verklaart meteen ook waarom veel meer van onze senioren dan hun Nederlandse buren wegzinken onder de armoedegrens.
In afwachting van een inhaalbeweging op de sociale woonmarkt, moeten onze overheden dan maar vastgoed ondersteunen. De voornaamste smeerolie van de vastgelopen vastgoedmarkt is de fiscaliteit. Vlaanderen deed al inspanningen op dat vlak, door de registratierechten te verlagen en ze deels meeneembaar te maken naar een volgende woning. Er kan nog veel meer op dit gebied. Bovenal moet de vernieuwbouw worden aangemoedigd. Want dat is de toekomst: onze bestaande woningen herwaarderen en aanpassen aan de – ecologische – eisen van morgen, zodat ze voor de eigenaars effectief een rustgevende spaarpot blijven.
Bron: Het Nieuwsblad
Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties
Vastgoedconsument beter beschermd in 2013
Meer In Nieuws België
- HOUT & HABITAT… na twee jaar al een vaste waarde
- Belg blijft enthousiast over verwerven eigen stek
- Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse
- ADIA koopt Zuiderpoort, de grootste transactie op de kantorenmarkt in 2012
- Luk Lemmens, de nieuwe gedeputeerde RO, opent het seminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2012
Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties
Woningprijzen in Nederland blijven dalen
Meer In Nieuws Nederland
- Rijksgebouwendienst stoot energieslurpende panden af
- Woonmarkt is nog herstellende
- Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!
- Een huis in een kerk, Rotterdam
- Rabobank: huizenprijzen dalen nog licht
Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties
UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten
Meer In Nieuws Europa en Wereld
- Arminius sells “Sudstadtforum” in Hanover to the WertFonds S of Aberdeen
- Herstel in bedrijfsmatig vastgoed
- Intrum Justitia: Resultaten European Payment Index (EPI) 2012
- ‘2012 Global Outlook’: bezettingskost per werkplek in Europa
- Arminius divests a retail center for €16 million to a German family office
Recente reacties